Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1cgPRVBMxAN11
Ćwiczenie 1
Uzupełnij zdania podanymi wyrazami w odpowiedniej formie gramatycznej: sferyfikacja, kuleczki, żelowa, sok. Jedną z metod wykorzystywaną w kuchni molekularnej jest np. Tu uzupełnij, przy pomocy której można uzyskać efektowną wizualnie przekąskę przypominającą kawior. Do jego wytworzenia można użyć: Tu uzupełnij z owoców lub warzyw, napar z herbaty, bulion mięsny, coca-cola lub inne roztwory smakowe. Sposób wytwarzania fantazyjnego ,,kawioru” polega na formowaniu Tu uzupełnij z płynnym wnętrzem, osłoniętych Tu uzupełnij powłoką.
RiXzpeJgQZuPh1
Ćwiczenie 2
Połącz pojęcia z ich wyjaśnieniami: sferyfikacja Możliwe odpowiedzi: 1. połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., 2. technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., 3. metoda pozwalająca na uzyskanie przekąski przypominającej kawior., 4. proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., 5. metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej, każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych jej elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną. nuta po nucie Możliwe odpowiedzi: 1. połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., 2. technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., 3. metoda pozwalająca na uzyskanie przekąski przypominającej kawior., 4. proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., 5. metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej, każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych jej elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną. dekonstrukcja Możliwe odpowiedzi: 1. połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., 2. technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., 3. metoda pozwalająca na uzyskanie przekąski przypominającej kawior., 4. proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., 5. metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej, każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych jej elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną. liofilizacja Możliwe odpowiedzi: 1. połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., 2. technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., 3. metoda pozwalająca na uzyskanie przekąski przypominającej kawior., 4. proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., 5. metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej, każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych jej elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną. kuchnia molekularna Możliwe odpowiedzi: 1. połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., 2. technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., 3. metoda pozwalająca na uzyskanie przekąski przypominającej kawior., 4. proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., 5. metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej, każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych jej elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną.
1
Ćwiczenie 3
R1V854ShNjf4N1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem abstraktu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RvGfp7h6JZopj
Które z poniższych dań bazuje na metodzie zamrażania ciekłym azotem? Możliwe odpowiedzi: 1. krem dyniowy z mrożonymi ziołami, 2. żelowe kulki na bazie soku z czarnego bzu, 3. pietruszkowa pianka
2
Ćwiczenie 4
R1ZByCOpWmWZj2
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem abstraktu.
Źródło: dostępny w internecie: www.commons.wikimedia.org, domena publiczna.
R1aY8NNSdoKtB
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
RItvVZi25Bloc2
Ćwiczenie 5
Zaznacz temperaturę ciekłego azotu: Możliwe odpowiedzi: 1. 198 ⁰C, 2. 20 ⁰C, 3. - 198 ⁰C, 4. 100 ⁰C
R1CrSYMZP0EGa2
Ćwiczenie 6
Zaznacz – metoda smażenia w wodzie jest możliwa dzięki dodaniu: Możliwe odpowiedzi: 1. cukru roślinnego, 2. oleju, 3. octu, 4. dużej ilości soli
3
Ćwiczenie 7
RApW4gkxC8FHl3
Wybierz dowolne angielskie słówko ze słowniczka i zapytaj kolegę o jego znaczenie.
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.
R1XKVzSJbtn2p
(Uzupełnij).
ROAqMPzfuA3f23
Ćwiczenie 8
W kuchni molekularnej stosuje się również pomiary pH przygotowywanych potraw. Określ, jakiemu odczynowi odpowiadają podane wartości pH: a) pH = 9 1. odczyn zasadowy, 2. odczyn obojętny, 3. odczyn kwasowy
b) pH = 4 1. odczyn zasadowy, 2. odczyn obojętny, 3. odczyn kwasowy
c) pH = 7 1. odczyn zasadowy, 2. odczyn obojętny, 3. odczyn kwasowy
31
Ćwiczenie 9
RIqZFUZIMUg7g
(Uzupełnij).