Sprawdź się
Uzupełnij zdania podanymi wyrazami w odpowiedniej formie gramatycznej: sferyfikacja, kuleczki, żelowa, sok.
Jedną z metod, wykorzystywaną w kuchni molekularnej, jest np. ........................, przy pomocy której można uzyskać efektowną wizualnie przekąskę, przypominającą kawior. Do jej wytworzenia można użyć ............ z owoców lub warzyw, napar z herbaty, bulion mięsny, coca-cola lub inne roztwory smakowe. Sposób wytwarzania fantazyjnego ,,kawioru” polega na formowaniu ................ z płynnym wnętrzem, osłoniętych ................ powłoką.
Połącz pojęcia z ich wyjaśnieniami:
metoda wykorzystywana w kuchni molekularnej; każdy składnik potrawy należy przetworzyć osobno, a następnie do wybranych elementów zastosować na przykład wirówkę laboratoryjną., proces suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji., połączenie wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki gotowania oraz nauk ścisłych, głównie fizyki i chemii., technika gotowania w kuchni molekularnej z użyciem związków chemicznych., metoda, która pozwala na uzyskanie przekąski przypominającej kawior.
| sferyfikacja | |
| nuta po nucie | |
| dekonstrukcja | |
| liofilizacja | |
| kuchnia molekularna |
Zaznacz temperaturę ciekłego azotu:
- 198⁰C
- 20⁰C
- - 198⁰C
- 100⁰C
Zaznacz właściwą odpowiedź: metoda smażenia w wodzie jest możliwa dzięki dodaniu:
- cukru roślinnego.
- oleju.
- octu.
- dużej ilości soli.
b) pH = 4 1. odczyn zasadowy, 2. odczyn obojętny, 3. odczyn kwasowy
c) pH = 7 1. odczyn zasadowy, 2. odczyn obojętny, 3. odczyn kwasowy
W kuchni molekularnej stosuje się również pomiary pH przygotowywanych potraw. Określ, jakie pH odpowiada poniższym wartościom:
obojętne, kwaśne, zasadowe
a) pH = 9 ..................
b) pH = 4 ..................
c) pH = 7 ..................