Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R83Pk5uA66rZz1
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawne dokończenie zdania. Podstawowa dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z pożywienia: Możliwe odpowiedzi: 1. mięsa czerwonego i drobiu, 2. roślin zbożowych i wieprzowiny, 3. grzybów, orzechów i roślin strączkowych, 4. ryb, glonów i owoców morza
R7ivXUUXlCfAx2
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj potrawy do danej diety Weganie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Witarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Frutarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Owowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktoowowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Semiwegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe
21
Ćwiczenie 3
RzwLlAYaYFIYu
Wyjaśnij, dlaczego wegetarianie powinni szczególnie dbać o kontakt z promieniami słonecznymi. (Uzupełnij).
R1ghXqPXSCSji2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.. Fleksitarianizm dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Styl odżywiania nazywany jarskim polega na wyłączeniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. U wegetarian stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R4ThjWl28UcWd2
Ćwiczenie 5
Określ, jakie skutki powoduje niedobór wymienionych substancji odżywczych. kwasy tłuszczowe omega‑3 Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość żelazo Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość foliany Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość wapń Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość
R19b1pDFvwvWn2
Ćwiczenie 6
Wybierz prawidłowe określenia. Radykalne odmiany wegetarianizmu mogą wiązać się z brakiem lub niedoborami składników odżywczych. Ich niedostateczna podaż może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu oraz chorób. Niedobór żelazawapnia może wywołać niedokrwistość. Niedobory wapniacynkuwitaminy B12 wpływają niekorzystnie na układ kostny. U ludzi dorosłych są najczęściej przyczyną osteoporozyosteomalacjikrzywicy, u starszych – osteoporozyosteomalacjikrzywicy, natomiast u dzieci – osteoporozyosteomalacjikrzywicy.
Informacja do zadania 7 i 8

Na dwóch grupach osób przeprowadzono badanie dotyczące przyswajalności wapnia z pokarmu. Grupę pierwszą stanowiły osoby stosujące dietę wegetariańską, a okresowo nawet wegańską, drugą – osoby odżywiające się tradycyjnie:

  • grupa wegetarian przyjmuje pokarm, w którym wapń pochodzi głównie z mleka sojowego, tofu i nasion roślin strączkowych

  • grupa osób odżywiających się tradycyjnie spożywa mleko i produkty mleczne, które są źródłem wapnia

Okazało się, że oba sposoby żywienia nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na wapń, chociaż dieta wegetarian dostarcza więcej tego składnika. Zawartość wapnia w ich dziennej racji pokarmowej wynosiła 753,9 g, natomiast w grupie tradycyjnej – 570,3 g, czyli była o 24 proc. niższa niż u wegetarian.

Indeks górny Na podstawie: Maria Borawska, Magdalena Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009. Indeks górny koniec

31
Ćwiczenie 7
RlZnHcL6kueXR
Sformułuj problem badawczy tego doświadczenia. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
RfKZa1P1Nnp4Z
Na podstawie wyników uzyskanych w opisanym doświadczeniu sformułuj odpowiedni wniosek. (Uzupełnij).