Przyporządkuj potrawy do danej diety Weganie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Witarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Frutarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Owowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktoowowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Semiwegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe
Przyporządkuj potrawy do danej diety Weganie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Witarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Frutarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Owowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Laktoowowegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe Semiwegetarianie Możliwe odpowiedzi: 1. Potrawy gotowane, 2. Owoce, 3. Owoce, 4. Warzywa, 5. Mleko i jego przetwory, 6. Jaja, 7. Warzywa, 8. Potrawy gotowane, 9. Potrawy gotowane, 10. Owoce, 11. Potrawy gotowane, 12. Jaja, 13. Jaja, 14. Mleko i jego przetwory, 15. Owoce, 16. Owoce, 17. Potrawy gotowane, 18. Ryby, 19. Mleko i jego przetwory, 20. Warzywa, 21. Owoce, 22. Owoce, 23. Warzywa, 24. Warzywa, 25. Warzywa, 26. Mięso drobiowe
Przyporządkuj produkty do rodzaju diety.
owoce, owoce, potrawy gotowane, warzywa, ryby, owoce, potrawy gotowane, jaja, warzywa, jaja, mleko i jego przetwory, owoce, mleko i jego przetwory, mięso drobiowe, warzywa, potrawy gotowane, owoce, jaja, owoce, potrawy gotowane, warzywa, mleko i jego przetwory, potrawy gotowane, warzywa, warzywa, owoce
weganie
witarianie
frutarianie
owowegetarianie
laktowegetarianie
laktoowowegetarianie
semiwegetarianie
21
Ćwiczenie 3
RzwLlAYaYFIYu
Jaki związek ma promieniowanie słoneczne z produkcją witaminy D3?
Wegetarianie powinni dbać o kontakt z promieniami słonecznymi, gdyż pod wpływem promieniowania UV w skórze powstaje prowitamina D niezbędna do wytworzenia witaminy D3, wykorzystywanej przez organizm do przyswajania wapnia. Źródłem witaminy D3 są również wątroba zwierząt i mięso ryb, których nie spożywają wegetarianie. W ich przypadku naświetlanie promieniami słonecznymi to rodzaj suplementacji tej witaminy.
R1ghXqPXSCSji2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.. Fleksitarianizm dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Styl odżywiania nazywany jarskim polega na wyłączeniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. U wegetarian stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.. Fleksitarianizm dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Styl odżywiania nazywany jarskim polega na wyłączeniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. U wegetarian stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Oceń prawdziwość poniższych zdań.
Prawda
Fałsz
Fleksitarianizm dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb.
□
□
Styl odżywiania nazywany jarskim polega na wyłączeniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
□
□
U wegetarian stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.
□
□
R4ThjWl28UcWd2
Ćwiczenie 5
Określ, jakie skutki powoduje niedobór wymienionych substancji odżywczych. kwasy tłuszczowe omega‑3 Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość żelazo Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość foliany Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość wapń Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość
Określ, jakie skutki powoduje niedobór wymienionych substancji odżywczych. kwasy tłuszczowe omega‑3 Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość żelazo Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość foliany Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość wapń Możliwe odpowiedzi: 1. osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, 2. przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, 3. chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, 4. skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości, 5. osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość
Określ, jakie skutki powoduje niedobór wymienionych substancji odżywczych.
chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie, niedokrwistość, osłabienie mięśni, większa wrażliwość na ból, ryzyko złamań kości, nerwowość, przesuszona skóra, osłabiona odporność, schorzenia układu krążenia, nerwowego, odpornościowego, ryzyko rozwoju nowotworów, osłabienie, męczliwość, ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, skurcze mięśni, bóle w stawach, drętwienie kończyn, zwolnienie tętna, ubytki w uzębieniu, podatność na złamania kości
kwasy tłuszczowe omega‑3
żelazo
foliany
witamina D
wapń
R19b1pDFvwvWn2
Ćwiczenie 6
Informacja do zadania 7 i 8
Na dwóch grupach osób przeprowadzono badanie dotyczące przyswajalności wapnia z pokarmu. Grupę pierwszą stanowiły osoby stosujące dietę wegetariańską, a okresowo nawet wegańską, drugą – osoby odżywiające się tradycyjnie:
grupa wegetarian przyjmuje pokarm, w którym wapń pochodzi głównie z mleka sojowego, tofu i nasion roślin strączkowych
grupa osób odżywiających się tradycyjnie spożywa mleko i produkty mleczne, które są źródłem wapnia
Okazało się, że oba sposoby żywienia nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na wapń, chociaż dieta wegetarian dostarcza więcej tego składnika. Zawartość wapnia w ich dziennej racji pokarmowej wynosiła 753,9 g, natomiast w grupie tradycyjnej – 570,3 g, czyli była o 24 proc. niższa niż u wegetarian.
Indeks górny Na podstawie: Maria Borawska, Magdalena Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009. Indeks górny koniecNa podstawie: Maria Borawska, Magdalena Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009.
31
Ćwiczenie 7
RlZnHcL6kueXR
Sformułowanie problemu badawczego (pytania badawczego) oznacza określenie, co dokładnie interesuje badacza, a więc temat i zakres badania. Problem badawczy przyjmuje postać pytania lub równoważnika zdania.
• Czy rodzaj diety ma wpływ na przyswajalność wapnia w organizmie człowieka?
• Wpływ rodzaju diety na przyswajalność wapnia przez organizm człowieka.
• Wpływ diety wegetariańskiej na zawartość wapnia w organizmie człowieka.
31
Ćwiczenie 8
RfKZa1P1Nnp4Z
Wnioskowanie to formułowanie uogólnionych stwierdzeń, niosących konkretne informacje, na podstawie danych przedstawionych w różnej formie: wykresu, tabeli, schematu, tekstu.
Produkty pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem wapnia.
Wapń, pochodzący z produktów roślinnych, jest gorzej przyswajalny niż wapń z mleka czy produktów mlecznych, a mimo to wegetarianie prowadzący zrównoważoną dietę mogą przyswajać go więcej, niż osoby odżywiające się tradycyjnie, ale nie dbające o prawidłowy skład posiłków.