Sprawdź się
Uzupełnij luki w poniższym tekście.
wytrącania się osadu, niejednorodnych, nienasyconym, jednorodnych, rozpuszczania osadu, nasyconym, stan równowagi dynamicznej, Rozpuszczalność
...................................................... to zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworów ....................................................... Jej miarą jest maks. ilość substancji, zawarta w roztworze ...................................................... w określonych warunkach ciśnienia i temperatury. Ustala się pomiędzy osadem (nierozpuszczoną substancją) a roztworem ....................................................... W stanie tym zachodzą jednocześnie dwa przeciwstawne procesy: ...................................................... i .......................................................
Sprawdź, czy w wyniku rozpuszczenia 0,003 g tlenu w temperaturze 45°C w 100 g wody można otrzymać roztwór nasycony.
- 1. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 0
- temp. [[C]]: 0.0068; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 2. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 5
- temp. [[C]]: 0.006; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 3. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 10
- temp. [[C]]: 0.0053; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 4. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 15
- temp. [[C]]: 0.0047; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 5. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 20
- temp. [[C]]: 0.0043; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 6. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 25
- temp. [[C]]: 0.004; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 7. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 30
- temp. [[C]]: 0.0038; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 8. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 35
- temp. [[C]]: 0.0036; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 9. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 40
- temp. [[C]]: 0.0034; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 10. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 45
- temp. [[C]]: 0.003; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 11. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 50
- temp. [[C]]: 0.0029; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 12. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 55
- temp. [[C]]: 0.0028; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 13. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 60
- temp. [[C]]: 0.0027; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 14. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 65
- temp. [[C]]: 0.0026; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 15. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 70
- temp. [[C]]: 0.0026; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 16. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 75
- temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 17. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 80
- temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 18. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 85
- temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 19. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 90
- temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 20. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 95
- temp. [[C]]: 0.0024; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
- 21. zestaw danych:
- rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 100
- temp. [[C]]: 0.0024; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 0
temp._[[c]] : 0.0068
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 5
temp._[[c]] : 0.006
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 10
temp._[[c]] : 0.0053
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 15
temp._[[c]] : 0.0047
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 20
temp._[[c]] : 0.0043
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 25
temp._[[c]] : 0.004
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 30
temp._[[c]] : 0.0038
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 35
temp._[[c]] : 0.0036
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 40
temp._[[c]] : 0.0034
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 45
temp._[[c]] : 0.003
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 50
temp._[[c]] : 0.0029
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 55
temp._[[c]] : 0.0028
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 60
temp._[[c]] : 0.0027
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 65
temp._[[c]] : 0.0026
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 70
temp._[[c]] : 0.0026
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 75
temp._[[c]] : 0.0025
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 80
temp._[[c]] : 0.0025
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 85
temp._[[c]] : 0.0025
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 90
temp._[[c]] : 0.0025
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 95
temp._[[c]] : 0.0024
-
rozpuszczalność_[[g/100g_wody]] : 100
temp._[[c]] : 0.0024
Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz odpowiednio „Prawda” lub „Fałsz”.
| Zdanie | Prawda | Fałsz |
| Nasycony wodny roztwór bromku sodu to taki, który posiada maks. ilość bromku sodu, jaką można było w danych warunkach rozpuścić. | □ | □ |
| W roztworze nienasyconym nie można rozpuścić już większej ilości substancji. | □ | □ |
| Rozpuszczalność nadchloranu srebra (chloranu(VII) srebra) wynosi 525 g na 100 g wody, a węglanu sodu 22,5 g na 100 g wody, co oznacza, że rozpuszczalność węglanu sodu jest znacznie większa. | □ | □ |
| W roztworze nasyconym można rozpuścić dowolną ilość substancji. | □ | □ |
Oblicz, jaka jest rozpuszczalność pewnej substancji, wiedząc, że stężenie nasyconego roztworu tej substancji wynosi 34%.
- 1. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 0
- sacharoza (cukier): 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 125; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 2. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 10
- sacharoza (cukier): 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 10; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 3. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 20
- sacharoza (cukier): 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 20; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 4. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 30
- sacharoza (cukier): 220; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 23; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 5. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 40
- sacharoza (cukier): 235; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 105; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 25; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 6. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 50
- sacharoza (cukier): 260; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 7. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 60
- sacharoza (cukier): 290; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 130; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 8. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 70
- sacharoza (cukier): 325; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 9. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 80
- sacharoza (cukier): 360; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 195; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 10. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 90
- sacharoza (cukier): 430; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 11. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 100
- sacharoza (cukier): 490; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 250; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 205; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
-
cos : 0
sacharoza_(cukier) : 180
azotan(v)_potasu : 5
jodek_potasu : 125
azotan(v)_sodu : 75
octan_sodu : 30
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 5
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 10
sacharoza_(cukier) : 190
azotan(v)_potasu : 7
jodek_potasu : 140
azotan(v)_sodu : 80
octan_sodu : 40
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 10
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 20
sacharoza_(cukier) : 200
azotan(v)_potasu : 30
jodek_potasu : 145
azotan(v)_sodu : 90
octan_sodu : 50
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 20
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 30
sacharoza_(cukier) : 220
azotan(v)_potasu : 40
jodek_potasu : 150
azotan(v)_sodu : 100
octan_sodu : 55
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 23
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 40
sacharoza_(cukier) : 235
azotan(v)_potasu : 60
jodek_potasu : 155
azotan(v)_sodu : 105
octan_sodu : 60
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 25
chlorek_potasu : 35
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 35
-
cos : 50
sacharoza_(cukier) : 260
azotan(v)_potasu : 90
jodek_potasu : 170
azotan(v)_sodu : 110
octan_sodu : 100
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 30
chlorek_potasu : 38
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 35
-
cos : 60
sacharoza_(cukier) : 290
azotan(v)_potasu : 110
jodek_potasu : 180
azotan(v)_sodu : 130
octan_sodu : 140
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 35
chlorek_potasu : 40
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 70
sacharoza_(cukier) : 325
azotan(v)_potasu : 145
jodek_potasu : 190
azotan(v)_sodu : 145
octan_sodu : 150
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 50
chlorek_potasu : 50
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 80
sacharoza_(cukier) : 360
azotan(v)_potasu : 170
jodek_potasu : 195
azotan(v)_sodu : 150
octan_sodu : 155
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 55
chlorek_potasu : 50
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 90
sacharoza_(cukier) : 430
azotan(v)_potasu : 200
jodek_potasu : 200
azotan(v)_sodu : 160
octan_sodu : 160
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 60
chlorek_potasu : 55
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 100
sacharoza_(cukier) : 490
azotan(v)_potasu : 250
jodek_potasu : 205
azotan(v)_sodu : 180
octan_sodu : 170
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 75
chlorek_potasu : 55
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 40
Na podstawie krzywych rozpuszczalności wskaż szereg, w którym substancje uszeregowane są wg ich malejącej rozpuszczalności w temperaturze 50°C.
- sacharoza, jodek potasu, azotan(V)sodu, octan sodu, azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II)
- azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II), jodek potasu, azotan(V)sodu, octan sodu, sacharoza
- sacharoza, jodek potasu, azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II), azotan(V)sodu, octan sodu
- 1. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 0
- sacharoza (cukier): 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 125; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 2. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 10
- sacharoza (cukier): 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 10; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 3. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 20
- sacharoza (cukier): 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 20; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 4. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 30
- sacharoza (cukier): 220; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 23; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 5. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 40
- sacharoza (cukier): 235; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 105; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 25; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 6. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 50
- sacharoza (cukier): 260; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 7. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 60
- sacharoza (cukier): 290; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 130; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 8. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 70
- sacharoza (cukier): 325; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 9. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 80
- sacharoza (cukier): 360; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 195; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 10. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 90
- sacharoza (cukier): 430; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 11. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 100
- sacharoza (cukier): 490; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) potasu: 250; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- jodek potasu: 205; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- octan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- siarczan(IV) miedzi(II): 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- chlorek sodu (sól kamienna): 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
-
cos : 0
sacharoza_(cukier) : 180
azotan(v)_potasu : 5
jodek_potasu : 125
azotan(v)_sodu : 75
octan_sodu : 30
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 5
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 10
sacharoza_(cukier) : 190
azotan(v)_potasu : 7
jodek_potasu : 140
azotan(v)_sodu : 80
octan_sodu : 40
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 10
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 20
sacharoza_(cukier) : 200
azotan(v)_potasu : 30
jodek_potasu : 145
azotan(v)_sodu : 90
octan_sodu : 50
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 20
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 30
sacharoza_(cukier) : 220
azotan(v)_potasu : 40
jodek_potasu : 150
azotan(v)_sodu : 100
octan_sodu : 55
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 23
chlorek_potasu : 30
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 30
-
cos : 40
sacharoza_(cukier) : 235
azotan(v)_potasu : 60
jodek_potasu : 155
azotan(v)_sodu : 105
octan_sodu : 60
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 25
chlorek_potasu : 35
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 35
-
cos : 50
sacharoza_(cukier) : 260
azotan(v)_potasu : 90
jodek_potasu : 170
azotan(v)_sodu : 110
octan_sodu : 100
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 30
chlorek_potasu : 38
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 35
-
cos : 60
sacharoza_(cukier) : 290
azotan(v)_potasu : 110
jodek_potasu : 180
azotan(v)_sodu : 130
octan_sodu : 140
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 35
chlorek_potasu : 40
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 70
sacharoza_(cukier) : 325
azotan(v)_potasu : 145
jodek_potasu : 190
azotan(v)_sodu : 145
octan_sodu : 150
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 50
chlorek_potasu : 50
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 80
sacharoza_(cukier) : 360
azotan(v)_potasu : 170
jodek_potasu : 195
azotan(v)_sodu : 150
octan_sodu : 155
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 55
chlorek_potasu : 50
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 90
sacharoza_(cukier) : 430
azotan(v)_potasu : 200
jodek_potasu : 200
azotan(v)_sodu : 160
octan_sodu : 160
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 60
chlorek_potasu : 55
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 38
-
cos : 100
sacharoza_(cukier) : 490
azotan(v)_potasu : 250
jodek_potasu : 205
azotan(v)_sodu : 180
octan_sodu : 170
siarczan(iv)_miedzi(ii) : 75
chlorek_potasu : 55
chlorek_sodu_(sól_kamienna) : 40
Korzystając z krzywych rozpuszczalności, określ, ile gramów sacharozy należy rozpuścić w 250 g wody w temperaturze 20ºC, aby otrzymać roztwór nasycony.
Oblicz, ile gramów azotanu(V) sodu oraz wody znajduje się w 323,1 g nasyconego roztworu tej substancji w temperaturze 40°C.
- 1. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 0
- rozpuszczalność: 70; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 2. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 10
- rozpuszczalność: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 3. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 20
- rozpuszczalność: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 4. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 30
- rozpuszczalność: 98; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 5. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 40
- rozpuszczalność: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 6. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 50
- rozpuszczalność: 115; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 7. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 60
- rozpuszczalność: 123; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 8. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 70
- rozpuszczalność: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 9. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 80
- rozpuszczalność: 149; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 10. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 90
- rozpuszczalność: 163; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
- 11. zestaw danych:
- temperatura [[C]]: 100
- rozpuszczalność: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
-
cos : 0
rozpuszczalność : 70
-
cos : 10
rozpuszczalność : 80
-
cos : 20
rozpuszczalność : 90
-
cos : 30
rozpuszczalność : 98
-
cos : 40
rozpuszczalność : 104
-
cos : 50
rozpuszczalność : 115
-
cos : 60
rozpuszczalność : 123
-
cos : 70
rozpuszczalność : 138
-
cos : 80
rozpuszczalność : 149
-
cos : 90
rozpuszczalność : 163
-
cos : 100
rozpuszczalność : 180
Rozpuszczalność siarczanu(VI) cynku w temperaturze 25ºC i pod ciśnieniem normalnym wynosi 57,7 g na 100 g wody. Określ, czy w podanych warunkach wodny roztwór o stężeniu procentowym 20% jest roztworem nasyconym.