Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RCENSu2b3ado21
Ćwiczenie 1
Uzupełnij luki w poniższym tekście. 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność to zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworów 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność. Jej miarą jest maks. ilość substancji, zawarta w roztworze 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność w określonych warunkach ciśnienia i temperatury. Ustala się pomiędzy osadem (nierozpuszczoną substancją) a roztworem 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność. W stanie tym zachodzą jednocześnie dwa przeciwstawne procesy: 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność i 1. nienasyconym, 2. nasyconym, 3. niejednorodnych, 4. stan równowagi dynamicznej, 5. jednorodnych, 6. rozpuszczania osadu, 7. wytrącania się osadu, 8. Rozpuszczalność.
11
Ćwiczenie 2

Sprawdź, czy w wyniku rozpuszczenia 0,003 g tlenu w temperaturze 45°C w 100 g wody można otrzymać roztwór nasycony.

RSfYzwUxgN0fO
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 0
    • temp. [[C]]: 0.0068; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 2. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 5
    • temp. [[C]]: 0.006; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 3. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 10
    • temp. [[C]]: 0.0053; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 4. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 15
    • temp. [[C]]: 0.0047; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 5. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 20
    • temp. [[C]]: 0.0043; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 6. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 25
    • temp. [[C]]: 0.004; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 7. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 30
    • temp. [[C]]: 0.0038; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 8. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 35
    • temp. [[C]]: 0.0036; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 9. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 40
    • temp. [[C]]: 0.0034; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 10. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 45
    • temp. [[C]]: 0.003; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 11. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 50
    • temp. [[C]]: 0.0029; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 12. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 55
    • temp. [[C]]: 0.0028; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 13. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 60
    • temp. [[C]]: 0.0027; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 14. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 65
    • temp. [[C]]: 0.0026; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 15. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 70
    • temp. [[C]]: 0.0026; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 16. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 75
    • temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 17. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 80
    • temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 18. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 85
    • temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 19. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 90
    • temp. [[C]]: 0.0025; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 20. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 95
    • temp. [[C]]: 0.0024; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
  • 21. zestaw danych:
    • rozpuszczalność [[g/100g wody]]: 100
    • temp. [[C]]: 0.0024; Podpis osi wartości: rozp. [[g/100g wody]]
RhQJdDmE9Z70x
Odpowiedź: (Uzupełnij).
RW9oVsltW1NdX
(Uzupełnij).
RKgtNUYnQxR2J1
Ćwiczenie 3
Łączenie par. . Nasycony wodny roztwór bromku sodu to roztwór, który posiada maksymalną ilość bromku sodu, jaką można było w danych warunkach rozpuścić.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W roztworze nienasyconym nie można rozpuścić już większej ilości substancji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozpuszczalność nadchloranu srebra (chloranu(VII) srebra) wynosi 525 g na 100 g wody, a węglanu sodu 22,5 g na 100 g wody, oznacza to, że rozpuszczalność węglanu sodu jest znacznie większa.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W roztworze nasyconym można rozpuścić dowolną ilość substancji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
21
Ćwiczenie 4

Oblicz, jaka jest rozpuszczalność pewnej substancji, wiedząc, że stężenie nasyconego roztworu tej substancji wynosi 34%.

RKndO1AXNWM4I
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R12MTRcAasSqI
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 5
R1UciA83KB6Wy1
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 0
    • sacharoza (cukier): 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 125; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 10
    • sacharoza (cukier): 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 10; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 20
    • sacharoza (cukier): 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 20; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 30
    • sacharoza (cukier): 220; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 23; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 40
    • sacharoza (cukier): 235; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 105; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 25; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 50
    • sacharoza (cukier): 260; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 60
    • sacharoza (cukier): 290; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 130; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 70
    • sacharoza (cukier): 325; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 80
    • sacharoza (cukier): 360; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 195; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 90
    • sacharoza (cukier): 430; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 100
    • sacharoza (cukier): 490; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 250; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 205; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
R83ag7ovVazZU
Możliwe odpowiedzi: 1. sacharoza, jodek potasu, azotan(V)sodu, octan sodu, azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II), 2. azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II), jodek potasu, azotan(V)sodu, octan sodu, sacharoza, 3. sacharoza, jodek potasu, azotan(V) potasu, chlorek potasu, chlorek sodu, siarczan(VI) miedzi(II), azotan(V)sodu, octan sodu
211
Ćwiczenie 6
R1cMVQWfF9F871
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 0
    • sacharoza (cukier): 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 125; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 10
    • sacharoza (cukier): 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 10; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 20
    • sacharoza (cukier): 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 20; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 30
    • sacharoza (cukier): 220; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 23; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 40
    • sacharoza (cukier): 235; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 105; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 25; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 50
    • sacharoza (cukier): 260; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 100; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 30; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 60
    • sacharoza (cukier): 290; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 130; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 140; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 35; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 70
    • sacharoza (cukier): 325; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 190; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 145; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 80
    • sacharoza (cukier): 360; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 195; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 150; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 155; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 50; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 90
    • sacharoza (cukier): 430; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 60; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 38; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 100
    • sacharoza (cukier): 490; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) potasu: 250; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • jodek potasu: 205; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • octan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • siarczan(IV) miedzi(II): 75; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek potasu: 55; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
    • chlorek sodu (sól kamienna): 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]

Korzystając z krzywych rozpuszczalności, określ, ile gramów sacharozy należy rozpuścić w 250 g wody w temperaturze 20ºC, aby otrzymać roztwór nasycony.

Ri6H43x8XhMgN
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Rl7h1u5q7sxon
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7

Oblicz, ile gramów azotanu(V) sodu oraz wody znajduje się w 323,1 g nasyconego roztworu tej substancji w temperaturze 40°C.

R1Am0wypynXZF
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 0
    • rozpuszczalność: 70; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 10
    • rozpuszczalność: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 20
    • rozpuszczalność: 90; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 30
    • rozpuszczalność: 98; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 40
    • rozpuszczalność: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 50
    • rozpuszczalność: 115; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 60
    • rozpuszczalność: 123; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 70
    • rozpuszczalność: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 80
    • rozpuszczalność: 149; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 90
    • rozpuszczalność: 163; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura [[C]]: 100
    • rozpuszczalność: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność [[g/100g wody]]
RIBf7rvKxz4S3
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1JtFZoattYW3
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Rozpuszczalność siarczanu(VI) cynku ZnSO 4 w temperaturze 25ºC i pod ciśnieniem normalnym wynosi 57,7 g na 100 g wody. Określ, czy w podanych warunkach wodny roztwór ZnSO 4 o stężeniu procentowym 20% jest roztworem nasyconym.

RmvmwxnnCFPde
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1cs01sDAkIe4
(Uzupełnij).