Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Największą ilość cukru na świecie uzyskuje się z: Możliwe odpowiedzi: 1. buraków cukrowych., 2. trzciny cukrowej., 3. palmy cukrowej, 4. owoców i miodu.
Ćwiczenie 2
Pierwsza cukrownia wytwarzająca cukier z buraków cukrowych powstała na początku XIX w.: Możliwe odpowiedzi: 1. we Francji., 2. w Polsce., 3. w USA., 4. w Wielkiej Brytanii., 5. w Niemczech.
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Mapa do ćwiczenia nr 5

Główne rejony uprawy buraków cukrowych i trzciny cukrowej
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO (2019), licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 5
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7
Przeanalizuj wykresy dotyczące produkcji dwóch najważniejszych roślin cukrodajnych na świecie w 2019 r. Zapisz wniosek i wyjaśnij przyczynę tego zjawiska.
Zapoznaj się z opisami wykresów dotyczących produkcji dwóch najważniejszych roślin cukrodajnych na świecie. Zapisz wniosek i wyjaśnij przyczynę tego zjawiska.

Produkcja trzciny cukrowej na świecie
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO (2019), licencja: CC BY-SA 3.0.

Produkcja buraka cukrowego na świecie
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO (2019), licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 8
Korzystając z różnych źródeł, sprawdź, które kraje należą obecnie do czołówki eksporterów cukru. Wyjaśnij dlaczego.