Sprawdź się
Do podanych charakterystyk diet dopasuj ich właściwe nazwy.
dieta monoskładnikowa, dieta wegetariańska, dieta białkowa, dieta wegańska, dieta eliminacyjna
dieta wykluczająca mięso | |
dieta wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego | |
dieta oparta wyłącznie o jabłka | |
dieta, w której znaczny udział mają produkty, takie jak mleko, nabiał, ryby, chude mięso cielęce, wieprzowe i drobiowe | |
dieta wykluczająca gluten |
Wskaż niepoprawne dokończenie zdania.
Dieta zbilansowana powinna zawierać właściwą ilość...
- substancji energetycznych
- suplementów diety
- substancji budulcowych
- substancji regulujących
Zaznacz poprawne odpowiedzi.
Dietę wysokobiałkową zaleca się:
- podczas odchudzania
- w okresie rekonwalescencji
- w stanach pooperacyjnych
- w późnym wieku
Wpisz brakujące określenia.
Prawidłowo skomponowana dieta połączona z .............................................. pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ............ ciała oraz wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Dla młodzieży zaleca się minimum ................ dziennie ruchu w dowolnej formie.
Uzupełnij tekst, przeciągając za pomocą myszy poprawne określenia.
roślinne, smalec, układu krążenia, margarynę, zakaźnych, zwierzęce, oliwę z oliwek, olej kokosowy, wielonienasyconych, wielonasyconych, nasycone, jednonienasyconych, omega-8, nienasycone, roślinne, omega-2, omega-3
Tłuszcze .................................... zawierają .................................... kwasy tłuszczowe. Ich nadmierne spożycie jest przyczyną chorób ...................................., dlatego warto spożywać oleje .................................... oraz ...................................., które są bogatym źródłem .................................... kwasów tłuszczowych oraz .................................... kwasów .................................... i omega-6.
W poniższym tekście zaznacz kolorem czerwonym substancje budulcowe, a substancje regulujące – kolorem zielonym.
Mleko i przetwory mleczne są głównym źródłem {czerwony}wapnia{/czerwony} i {czerwony}białka{/czerwony}. Zawierają {zielony}witaminy z grupy B{/zielony}, a także {zielony}witaminy A i D3{/zielony}. Są także źródłem składników mineralnych, takich jak {zielony}magnez{/zielony}, {zielony}potas{/zielony} i {zielony}cynk{/zielony}.
Wskaż substancje budulcowe i substancje regulujące.
Zaznacz zdania prawdziwe i zdania fałszywe.
Prawda | Fałsz | |
Nadmierne spożycie soli sprzyja rozwojowi otyłości. | □ | □ |
Należy codziennie spożywać produkty pełnoziarniste jako źródło cukrów prostych. | □ | □ |
Słodycze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, dlatego można je spożywać codziennie. | □ | □ |
Ryby morskie są cennym źródłem jodu i fluoru. | □ | □ |
Wstaw w pola piramidy zdrowia odpowiednie ilustracje.
Omów poziomy piramidy zdrowego żywienia.
Zostań swoim własnym dietetykiem: na podstawie zdobytej wiedzy stwórz dla siebie tygodniowy jadłospis, zgodny z zasadami diety zbilansowanej. Uwzględnij właściwe sobie parametry, takie jak wzrost, płeć, wiek, masę ciała, a także stan zdrowia, przyjmowane leki i nietolerancje pokarmowe. Ponadto zaplanuj na cały tydzień aktywność fizyczną.