Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1

Zaznacz poprawną odpowiedź.

ROgiv5DbT8S7M
Najczęściej w strukturze tłuszczów alkoholem jest: Możliwe odpowiedzi: 1. glicerol, 2. cholesterol, 3. etanol, 4. propanol
1
Ćwiczenie 2

Przyporządkuj tłuszcze do odpowiednich grup.

RChAEAn7Xr8cd
tłuszcze złożone Możliwe odpowiedzi: 1. woski, 2. tłuszcze właściwe, 3. glikolipidy, 4. fosfolipidy tłuszcze proste Możliwe odpowiedzi: 1. woski, 2. tłuszcze właściwe, 3. glikolipidy, 4. fosfolipidy
1
Ćwiczenie 3

Zaznacz poprawne odpowiedzi.

R12eZMZiLcDfk
W tłuszczach, obok glicerolu, mogą występować również inne alkohole, np: Możliwe odpowiedzi: 1. alkohol cetylowy, 2. alkohol cerylowy, 3. alkohol mirycylowy, 4. alkohol metylowy, 5. alkohol propylowy
11
Ćwiczenie 4

Narysuj przykładowy wzór półstrukturalny (uproszczony) tłuszczu stałego.

RvYfVt6ltz0Mc
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.

Narysuj w zeszycie przykładowy wzór półstrukturalny (uproszczony) tłuszczu stałego.

21
Ćwiczenie 5

Tłuszcze właściwe to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Przykładem jest tristearynian glicerolu, w którego cząsteczce trzy grupy hydroksylowe glicerolu zostały zestryfikowane cząsteczkami kwasu stearynowego. Tłuszcz ten wykazuje konsystencję stałą. Tłuszcze z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazują konsystencję ciekłą.

R10MWiR6UP6ef
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.

1. Narysuj w zeszycie wzór strukturalny tristearynianu glicerolu.

2. Zaproponuj i zapisz w zeszycie wzór strukturalny tłuszczu właściwego o konsystencji ciekłej.

R1A40HFwUsHNz
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Zapisz równanie reakcji otrzymywania tristearynianu glicerolu.

RmI3KKFpW2ekX
(Uzupełnij) (.
2
Ćwiczenie 6
RndWa2Zuzza8I
Wskaż odpowiednie substraty rekacji otrzymywania stearynianiu Możliwe odpowiedzi: 1. glicerol + kwas stearynowy, 2. glikol + kwas stearynowy, 3. glukoza + kwas pentanowy
21
Ćwiczenie 7

Czy związek, który został przedstawiony poniższym wzorem, można określić jako tłuszcz właściwy? Odpowiedź uzasadnij.

Zapoznaj się z opisem wzoru związku. Czy można go określić jako tłuszcz właściwy? Odpowiedź uzasadnij.

R1MuBg5jB8zt6
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RKcTGjdGM5Js6
Odpowiedź: (Uzupełnij).
RvDkCiLjX84Ex2
Ćwiczenie 8
Dla tłuszczów można zdefiniować tzw. liczby określające ich właściwości. Uporządkuj definicje. liczba kwasowa (liczba Kottstorfera) – Możliwe odpowiedzi: 1. ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1 moldm3, potrzebna do zobojętnienia lotnych rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5 g tłuszczu, w ściśle określonych warunkach., 2. liczba mg KOH, potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych, zawartych w 1 g tłuszczu., 3. liczba g I2, przyłączającego się do kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawartych w 100 g tłuszczu., 4. liczba mg KOH, niezbędna do przeprowadzenia całkowitej hydrolizy zasadowej 1 g tłuszczu. liczba jodowa – Możliwe odpowiedzi: 1. ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1 moldm3, potrzebna do zobojętnienia lotnych rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5 g tłuszczu, w ściśle określonych warunkach., 2. liczba mg KOH, potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych, zawartych w 1 g tłuszczu., 3. liczba g I2, przyłączającego się do kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawartych w 100 g tłuszczu., 4. liczba mg KOH, niezbędna do przeprowadzenia całkowitej hydrolizy zasadowej 1 g tłuszczu. liczba zmydlania – Możliwe odpowiedzi: 1. ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1 moldm3, potrzebna do zobojętnienia lotnych rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5 g tłuszczu, w ściśle określonych warunkach., 2. liczba mg KOH, potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych, zawartych w 1 g tłuszczu., 3. liczba g I2, przyłączającego się do kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawartych w 100 g tłuszczu., 4. liczba mg KOH, niezbędna do przeprowadzenia całkowitej hydrolizy zasadowej 1 g tłuszczu. liczba Reicherta-Meissla – Możliwe odpowiedzi: 1. ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1 moldm3, potrzebna do zobojętnienia lotnych rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5 g tłuszczu, w ściśle określonych warunkach., 2. liczba mg KOH, potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych, zawartych w 1 g tłuszczu., 3. liczba g I2, przyłączającego się do kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawartych w 100 g tłuszczu., 4. liczba mg KOH, niezbędna do przeprowadzenia całkowitej hydrolizy zasadowej 1 g tłuszczu.
311
Ćwiczenie 9

Przeprowadzono doświadczenie pt. „Badanie rozpuszczalności oleju rzepakowego”. Zapisz obserwacje i wnioski z przeprowadzonego doświadczenia.

R1OtOUtdaEOjt
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1G83EPYQw9wZ
Odpowiedź: (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 10

„Im więcej wiązań nienasyconych w cząsteczce tłuszczu, tym niższa temperatura topnienia tłuszczu”. Na podstawie tej informacji podaj wzory grupowe dwóch tłuszczów, które znacząco się różnią temperaturą topnienia. Do stworzenia przykładowych wzorów półstrukturalnych dwóch tłuszczów, wykorzystaj następujące substraty: glicerol, kwas oleinowy i kwas palmitynowy.

Rf5gNT1CdKPK1
(Uzupełnij).
R1DOXiF67sac3
(Uzupełnij).

Stwórz przykładowe wzory półstrukturalne dwóch tłuszczów, wykorzystaj następujące substraty: glicerol, kwas oleinowy i kwas palmitynowy. Wzory półstrukturalne zapisz w zeszycie.

31
Ćwiczenie 11

Omów na dowolnym przykładzie proces utwardzania tłuszczu. Zapisz równanie zachodzącej reakcji.

RMC2cvlD54KfA
(Uzupełnij).
R1BLIKurQRQM5
(Uzupełnij).