Lipidy, białka i sacharydy stanowią podstawowe składniki wszystkich żywych organizmów. U zwierząt okalają wiele narządów lub stanowią wyodrębnioną tkankę tłuszczową. U roślin obecne są przede wszystkim w nasionach i w miąższu owoców. Inną nazwą lipidów są tłuszcze. Te naturalne definiuje się jako wieloskładnikową mieszaninę różnych lipidów, w których triacyloglicerole są podstawowym, lecz nie jedynym składnikiem. Zapoznaj się z grafiką interaktywną dotyczącą informacji ogólnych na temat triacylogliceroli, a następnie rozwiąż ćwiczenia.
Roqc60Qq1jnJu
RqPhQ4zolhGmD
Polecenie 2
Masz pomysł, jakie produkty można otrzymać w reakcji glicerolu z kwasami tłuszczowymi? Czy manipulując proporcjami substratów, można otrzymać wyłącznie jeden produkt? Mając do dyspozycji glicerol i kwasy: palmitynowy, stearynowy i oleinowy, zastanów się, jakie produkty można otrzymać w reakcji tylko z jednym kwasem, z mieszaniną kwasów w stosunku 2:1 oraz z mieszaniną wszystkich trzech kwasów. Zapoznaj się z poniższą grafiką interaktywną dotyczącą otrzymywania tripodstawionych gliceroli z zastosowaniem tych kwasów, a następnie rozwiąż ćwiczenia.
RPTacEWh7FO8g
1
Ćwiczenie 1
RjwON9UzvK8BL
21
Ćwiczenie 2
W trakcie hydrolizy kwasowej tłuszczu, oprócz glicerolu, otrzymano kwas stearynowy i kwas palmitynowy w stosunku molowym 2:1. Ile jest możliwości otrzymania związków spełniających warunki zadania? Podaj wzór półstrukturalny przykładowego tłuszczu, który w reakcji hydrolizy prowadzi do otrzymania wymienionych produktów.
R1Ib3MMdSawv2
W trakcie hydrolizy kwasowej tłuszczu, oprócz glicerolu, otrzymano kwas stearynowy i kwas palmitynowy w stosunku molowym 2:1.
R1eT11AWzTnaa
Wzór kwasu palmitynowego: .
Wzór kwasu stearynowego: .
Istnieją dwa związki spełniające warunki zadania: 1,3‑distearynian‑2-palmitynian glicerolu (wzór poniżej) oraz 1,2‑distearynian‑3-palmitynian glicerolu.