Lipidy, białka i sacharydy stanowią podstawowe składniki wszystkich żywych organizmów. U zwierząt okalają wiele narządów lub stanowią wyodrębnioną tkankę tłuszczową. U roślin obecne są przede wszystkim w nasionach i w miąższu owoców. Inną nazwą lipidów są tłuszcze. Te naturalne definiuje się jako wieloskładnikową mieszaninę różnych lipidów, w których triacyloglicerole są podstawowym, lecz nie jedynym składnikiem. Zapoznaj się z grafiką interaktywną dotyczącą informacji ogólnych na temat triacylogliceroli, a następnie rozwiąż ćwiczenia.
Roqc60Qq1jnJu
Na ilustracji znajduje się równanie: jedna cząsteczka glicerolu dodać kwasy tłuszczowe daje jedną cząsteczkę triacyloglicerolu dodać trzy cząsteczki wody. Opisano:
1. Gliceryna, glicerol.
Nazwa systematyczna to propano-1,2,3-triol. Glicerol jest organicznym związkiem chemicznym z grupy cukroli i najprostszym trwałym alkoholem trójwodorotlenowym.,
2. Kwasy tłuszczowe.
Proste kwasy monokarboksylowe o nierozgałęzionych łańcuchach składają się z parzystej liczby atomów węgla (od 4 do 24 atomów węgla). Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lipidów roślin wyższych i zwierząt zbudowane są najczęściej z 16 lub 18 atomów węgla.,
3. Triglicerole.
Triglicerole zbudowane są z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, połączonych wiązaniem estrowym.,
4. Kwasy tłuszczowe opisuje wzór ogólny R-COOH, gdzie R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową. Pod oznaczeniami R1, R2 oraz R3 może znajdować się ta sama grupa węglowodorowa, bądź każda z tych grup może być różna. W zależności od użytych proporcji i rodzajów kwasów tłuszczowych w reakcji z glicerolem.
Na ilustracji znajduje się równanie: jedna cząsteczka glicerolu dodać kwasy tłuszczowe daje jedną cząsteczkę triacyloglicerolu dodać trzy cząsteczki wody. Opisano:
1. Gliceryna, glicerol.
Nazwa systematyczna to propano-1,2,3-triol. Glicerol jest organicznym związkiem chemicznym z grupy cukroli i najprostszym trwałym alkoholem trójwodorotlenowym.,
2. Kwasy tłuszczowe.
Proste kwasy monokarboksylowe o nierozgałęzionych łańcuchach składają się z parzystej liczby atomów węgla (od 4 do 24 atomów węgla). Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lipidów roślin wyższych i zwierząt zbudowane są najczęściej z 16 lub 18 atomów węgla.,
3. Triglicerole.
Triglicerole zbudowane są z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, połączonych wiązaniem estrowym.,
4. Kwasy tłuszczowe opisuje wzór ogólny R-COOH, gdzie R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową. Pod oznaczeniami R1, R2 oraz R3 może znajdować się ta sama grupa węglowodorowa, bądź każda z tych grup może być różna. W zależności od użytych proporcji i rodzajów kwasów tłuszczowych w reakcji z glicerolem.
RqPhQ4zolhGmD
Ilustracja interaktywna z modelem cząsteczki glicerolu. Zbudowany jest z czarnych, białych i czerwonych kul. Cząsteczka ma trzy ramiona. Opisano: 1. W cząsteczce glicerolu zestryfikowane kwasem tłuszczowym mogą być jedna, dwie lub trzy grupy hydroksylowe. Rozróżnia się: monoacyloglicerole, diacyloglicerole, triacyloglicerole.,
2. Wyróżnia się triacyloglicerole proste i złożone. Trójglicerole proste – w glicerolu grupy hydroksylowe są podstawione trzema identycznymi kwasami tłuszczowymi. Trójglicerole złożone (mieszane) – w glicerolu grupy hydroksylowe są podstawione różnymi kwasami tłuszczowymi., 3. Różnice pomiędzy kwasami tłuszczowymi.
Kwasy tłuszczowe mogą różnić się długością łańcucha oraz stopniem nasycenia poszczególnych wiązań. W przypadku kwasów tłuszczowych, o charakterze nienasyconym, istotna jest ilość wiązań podwójnych, ich położenie w łańcuchu oraz rodzaj izomerii cis-, trans-. Tłuszcze naturalne należą zwykle do triglicerydów mieszanych kwasów tłuszczowych. W zależności od rozmieszczenia trzech reszt kwasowych w cząsteczce triglicerydu mogą istnieć trzy jego izomery., 4. Najważniejsze kwasy tłuszczowe to:
a. kwas masłowy (kwas butanowy) ;
b. kwas palmitynowy (kwas heksadekanowy) ;
c. kwas stearynowy (kwas oktadekanowy) ;
d. kwas oleinowy (kwas cis-9-oktadecenowy) ;
e. kwas linolowy (egzogenny) (kwas (Z,Z)-9,12-oktadekadienowy) ;
f. kwas linolenowy (egzogenny)(kwas (Z,Z,Z)-9,12,15-oktadekatrienowy) ;
g. kwas arachidonowy (egzogenny) (kwas (5Z,8Z,11Z,14Z)-ejkoza-5,8,11,14-tetraenowy) .
Ilustracja interaktywna z modelem cząsteczki glicerolu. Zbudowany jest z czarnych, białych i czerwonych kul. Cząsteczka ma trzy ramiona. Opisano: 1. W cząsteczce glicerolu zestryfikowane kwasem tłuszczowym mogą być jedna, dwie lub trzy grupy hydroksylowe. Rozróżnia się: monoacyloglicerole, diacyloglicerole, triacyloglicerole.,
2. Wyróżnia się triacyloglicerole proste i złożone. Trójglicerole proste – w glicerolu grupy hydroksylowe są podstawione trzema identycznymi kwasami tłuszczowymi. Trójglicerole złożone (mieszane) – w glicerolu grupy hydroksylowe są podstawione różnymi kwasami tłuszczowymi., 3. Różnice pomiędzy kwasami tłuszczowymi.
Kwasy tłuszczowe mogą różnić się długością łańcucha oraz stopniem nasycenia poszczególnych wiązań. W przypadku kwasów tłuszczowych, o charakterze nienasyconym, istotna jest ilość wiązań podwójnych, ich położenie w łańcuchu oraz rodzaj izomerii cis-, trans-. Tłuszcze naturalne należą zwykle do triglicerydów mieszanych kwasów tłuszczowych. W zależności od rozmieszczenia trzech reszt kwasowych w cząsteczce triglicerydu mogą istnieć trzy jego izomery., 4. Najważniejsze kwasy tłuszczowe to:
a. kwas masłowy (kwas butanowy) ;
b. kwas palmitynowy (kwas heksadekanowy) ;
c. kwas stearynowy (kwas oktadekanowy) ;
d. kwas oleinowy (kwas cis-9-oktadecenowy) ;
e. kwas linolowy (egzogenny) (kwas (Z,Z)-9,12-oktadekadienowy) ;
f. kwas linolenowy (egzogenny)(kwas (Z,Z,Z)-9,12,15-oktadekatrienowy) ;
g. kwas arachidonowy (egzogenny) (kwas (5Z,8Z,11Z,14Z)-ejkoza-5,8,11,14-tetraenowy) .
Triglicerydy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ban-Oganowska H. i in.: „Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii i chemii żywności‖, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2006. Śmiechowska M i Przybyłowski P.: „Chemia żywności z elementami biochemii‖, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia 2004., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2
Masz pomysł, jakie produkty można otrzymać w reakcji glicerolu z kwasami tłuszczowymi? Czy manipulując proporcjami substratów, można otrzymać wyłącznie jeden produkt? Mając do dyspozycji glicerol i kwasy: palmitynowy, stearynowy i oleinowy, zastanów się, jakie produkty można otrzymać w reakcji tylko z jednym kwasem, z mieszaniną kwasów w stosunku 2:1 oraz z mieszaniną wszystkich trzech kwasów. Zapoznaj się z poniższą grafiką interaktywną dotyczącą otrzymywania tripodstawionych gliceroli z zastosowaniem tych kwasów, a następnie rozwiąż ćwiczenia.
RPTacEWh7FO8g
Otrzymywanie triacylogliceroli.
Ogólny wzór: we wzorze zaznaczono grupę R1, R2 i R3.
1. Otrzymywanie triacylogliceroli.
a. Reakcja glicerolu z trzema cząsteczkami tego samego kwasu.
Reakcja z użyciem kwasu palmitynowego. W reakcji glicerolu z trzema cząsteczkami kwasu palmitynowego otrzymać można jeden produkt główny oraz trzy cząsteczki wody, zgodnie z zaprezentowanym równaniem reakcji chemicznej: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka tripalmitynianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.
b. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego.
Zastosowanie trzech cząsteczek kwasu oleinowego w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania jednego produktu głównego i trzech cząsteczek wody. Równanie reakcji chemicznej: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka trioleinianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.
c. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego. W reakcji glicerolu z trzema cząsteczkami kwasu stearynowego można otrzymać jeden produkt główny i trzy cząsteczki wody zgodnie z równaniem reakcji: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka tristearynianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.,
2. Reakcja glicerolu z 2 rożnymi kwasami tłuszczowymi w stosunku 2:1.
a. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego i palmitynowego w stosunku 2:1. Aplikacja kwasów: palmitynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów zgodnie z równaniem reakcji chemicznej. Równanie reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu oleinowego dodać dwie cząsteczki kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dioleinianu-3-palmitynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dioleinianu-2-palmitynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
b. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego i stearynowego w stosunku 2:1.
Zastosowanie kwasów: oleinowego i stearynowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów w myśl reakcji:
dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu oleinowego dodać dwie cząsteczki kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dioleinianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dioleinianu-2-stearynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
c. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego i palmitynowego w stosunku 2:1. Użycie kwasu stearynowego i palmitynowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów, zgodnie z reakcją: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu stearynowego dodać dwie cząsteczki kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-distearynianu-3-palmitynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-distearynianu-2-palmitynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
d. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego i oleinowego w stosunku 2:1. Zastosowanie kwasów: stearynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów w myśl reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu stearynowego dodać dwie cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-distearynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-distearynianu-2-oleinianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
e. Reakcja z użyciem kwasu palmitynowego i stearynowego w stosunku 2:1. W reakcji glicerolu z kwasami: palmitynowym i stearynowym w stosunku 2:1 można otrzymać mieszaninę produktów zgodnie z zaprezentowanym równaniem reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu palmitynowego dodać dwie cząsteczki kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dipalmitynianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dipalmitynianu-2-stearynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
f. Aplikacja kwasu palmitynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów, zgodnie z zaprezentowanym równaniem: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu palmitynowego dodać dwie cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-palmitynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-palmitynianu-2-oleinianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.,
3. Reakcja glicerolu z 3 rożnymi kwasami tłuszczowymi w stosunku 1:1:1.
a. W reakcji glicerolu z trzema rożnymi kwasami tłuszczowymi: palmitynowym, stearynowym i oleinowym można otrzymać trzy różne produkty oraz dziewięć cząsteczek wody. Zgodnie reakcją: trzy cząsteczki glicerolu dodać trzy cząsteczki kwasu palmitynowego dodać trzy cząsteczki kwasu stearynowego dodać trzy cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1-palmitynianu-2-oleinianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1-stearynianu-2-palmitynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1-oleinianu-2-stearynianu-3-palmitynianu glicerolu dodać 9 cząsteczek wody.
Otrzymywanie triacylogliceroli.
Ogólny wzór: we wzorze zaznaczono grupę R1, R2 i R3.
1. Otrzymywanie triacylogliceroli.
a. Reakcja glicerolu z trzema cząsteczkami tego samego kwasu.
Reakcja z użyciem kwasu palmitynowego. W reakcji glicerolu z trzema cząsteczkami kwasu palmitynowego otrzymać można jeden produkt główny oraz trzy cząsteczki wody, zgodnie z zaprezentowanym równaniem reakcji chemicznej: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka tripalmitynianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.
b. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego.
Zastosowanie trzech cząsteczek kwasu oleinowego w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania jednego produktu głównego i trzech cząsteczek wody. Równanie reakcji chemicznej: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka trioleinianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.
c. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego. W reakcji glicerolu z trzema cząsteczkami kwasu stearynowego można otrzymać jeden produkt główny i trzy cząsteczki wody zgodnie z równaniem reakcji: jedna cząsteczka glicerolu dodać jedna cząsteczka kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka tristearynianu glicerolu dodać trzy cząsteczki wody.,
2. Reakcja glicerolu z 2 rożnymi kwasami tłuszczowymi w stosunku 2:1.
a. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego i palmitynowego w stosunku 2:1. Aplikacja kwasów: palmitynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów zgodnie z równaniem reakcji chemicznej. Równanie reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu oleinowego dodać dwie cząsteczki kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dioleinianu-3-palmitynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dioleinianu-2-palmitynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
b. Reakcja z użyciem kwasu oleinowego i stearynowego w stosunku 2:1.
Zastosowanie kwasów: oleinowego i stearynowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów w myśl reakcji:
dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu oleinowego dodać dwie cząsteczki kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dioleinianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dioleinianu-2-stearynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
c. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego i palmitynowego w stosunku 2:1. Użycie kwasu stearynowego i palmitynowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów, zgodnie z reakcją: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu stearynowego dodać dwie cząsteczki kwasu palmitynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-distearynianu-3-palmitynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-distearynianu-2-palmitynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
d. Reakcja z użyciem kwasu stearynowego i oleinowego w stosunku 2:1. Zastosowanie kwasów: stearynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów w myśl reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu stearynowego dodać dwie cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-distearynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-distearynianu-2-oleinianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
e. Reakcja z użyciem kwasu palmitynowego i stearynowego w stosunku 2:1. W reakcji glicerolu z kwasami: palmitynowym i stearynowym w stosunku 2:1 można otrzymać mieszaninę produktów zgodnie z zaprezentowanym równaniem reakcji: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu palmitynowego dodać dwie cząsteczki kwasu stearynowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-dipalmitynianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-dipalmitynianu-2-stearynianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.
f. Aplikacja kwasu palmitynowego i oleinowego w stosunku 2:1 w reakcji z glicerolem prowadzi do otrzymania mieszaniny produktów, zgodnie z zaprezentowanym równaniem: dwie cząsteczki glicerolu dodać cztery cząsteczki kwasu palmitynowego dodać dwie cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1,2-palmitynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1,3-palmitynianu-2-oleinianu glicerolu dodać 6 cząsteczek wody.,
3. Reakcja glicerolu z 3 rożnymi kwasami tłuszczowymi w stosunku 1:1:1.
a. W reakcji glicerolu z trzema rożnymi kwasami tłuszczowymi: palmitynowym, stearynowym i oleinowym można otrzymać trzy różne produkty oraz dziewięć cząsteczek wody. Zgodnie reakcją: trzy cząsteczki glicerolu dodać trzy cząsteczki kwasu palmitynowego dodać trzy cząsteczki kwasu stearynowego dodać trzy cząsteczki kwasu oleinowego strzałka w prawo jedna cząsteczka 1-palmitynianu-2-oleinianu-3-stearynianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1-stearynianu-2-palmitynianu-3-oleinianu glicerolu dodać jedna cząsteczka 1-oleinianu-2-stearynianu-3-palmitynianu glicerolu dodać 9 cząsteczek wody.
Otrzymywanie triacylogliceroli.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ban-Oganowska H. i in.: „Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii i chemii żywności‖, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2006. Śmiechowska M i Przybyłowski P.: „Chemia żywności z elementami biochemii‖, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia 2004., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1
RjwON9UzvK8BL
Zaznacz poprawną odpowiedź. W cząsteczkach triagliceroli, pomiędzy glicerolem a kwasami tłuszczowymi, występują wiązania: Możliwe odpowiedzi: 1. estrowe., 2. wodorowe., 3. fosforowe.
21
Ćwiczenie 2
W trakcie hydrolizy kwasowej tłuszczu, oprócz glicerolu, otrzymano kwas stearynowy i kwas palmitynowy w stosunku molowym 2:1. Ile jest możliwości otrzymania związków spełniających warunki zadania? Podaj wzór półstrukturalny przykładowego tłuszczu, który w reakcji hydrolizy prowadzi do otrzymania wymienionych produktów.
R1Ib3MMdSawv2
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
W trakcie hydrolizy kwasowej tłuszczu, oprócz glicerolu, otrzymano kwas stearynowy i kwas palmitynowy w stosunku molowym 2:1.
R1eT11AWzTnaa
(Uzupełnij).
Wzór kwasu palmitynowego: .
Wzór kwasu stearynowego: .
Istnieją dwa związki spełniające warunki zadania: 1,3‑distearynian‑2-palmitynian glicerolu (wzór poniżej) oraz 1,2‑distearynian‑3-palmitynian glicerolu.
R1Azy5KnzDKFW
Ilustracja przedstawia wzór strukturalny: 1,3‑distearynian‑2-palmitynian glicerolu. Wzór składa się z trzech równoległych łańcuchów. Pierwszy szereg zbudowany jest od od lewej strony z grupy metylenowej połączonej z grupą COO. Ta z kolei łączy się z grupą . Kolejny szereg to CH połączone z COO, które łączy się z . Ostatni szereg jest identyczny jak pierwszy, czyli grupa metylenowa połączona jest z grupą COO, która z kolei łączy się z .
Wzór strukturalny: 1,3‑distearynian‑2-palmitynian glicerolu
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 3
RSOtGnrwIczf0
Przyporządkuj definicje do ich znaczeń. Trójglicerydy Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Kwasy tłuszczowe Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Glicerol Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Lipidy Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji.
Przyporządkuj definicje do ich znaczeń. Trójglicerydy Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Kwasy tłuszczowe Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Glicerol Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji. Lipidy Możliwe odpowiedzi: 1. Organiczne związki chemiczne, które należą do lipidów. Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych., 2. Kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa)., 3. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol)., 4. Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych, do której zalicza się tłuszcze, woski, sterole, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K), monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy i wiele innych substancji.