Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Tłuszcze

Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze to estry różnych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Jeżeli weźmiemy pod uwagę ich skład, to możliwa jest następująca klasyfikacja tych związków:

ReYd48BFIC7oH1
Mapa myśli. Lista elementów: Nazwa kategorii: TłuszczeElementy należące do kategorii TłuszczeNazwa kategorii: [bold]złożone[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol, kwasy tłuszczowe i inne związkiElementy należące do kategorii [bold]złożone[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol, kwasy tłuszczowe i inne związkiNazwa kategorii: glikolipidy - cukier jako inny związekNazwa kategorii: fosfolipidy - reszta kwasu fosforowego(V) jako inny związekKoniec elementów należących do kategorii [bold]złożone[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol, kwasy tłuszczowe i inne związkiNazwa kategorii: [bold]proste[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol i kwasy tłuszczoweElementy należące do kategorii [bold]proste[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol i kwasy tłuszczoweNazwa kategorii: woski - mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorówNazwa kategorii: tłuszcze właściwe - estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole)Elementy należące do kategorii tłuszcze właściwe - estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole)Nazwa kategorii: mieszane - 2 lub 3 rodzaje reszt kwasów tłuszczowychNazwa kategorii: proste - jeden rodzaj reszt kwasu tłuszczowegoKoniec elementów należących do kategorii tłuszcze właściwe - estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole)Koniec elementów należących do kategorii [bold]proste[/bold] - hydrolizują, tworząc odpowiedni alkohol i kwasy tłuszczoweKoniec elementów należących do kategorii Tłuszcze
Mapa pojęć pt. ,,Klasyfikacja tłuszczów”
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Najczęściej w strukturze tłuszczów alkoholem jest glicerol, który występuje bez atomów wodoru, wchodzących w skład grupy -OH. W ich miejsce przyłączane są kwasy tłuszczowe. Wykryto także nasycone kwasy tłuszczowe, zawierające od 4 do 26 atomów węgla oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawierają od 10 do 24 atomów węgla w cząsteczce. W tłuszczach, obok glicerolu, mogą występować również inne alkohole, np.:

  • C 16 H 33 OH alkohol cetylowy;

  • C 26 H 53 OH alkohol cerylowy;

  • C 30 H 61 OH alkohol mirycylowy.

RfyZU0PuGb1IR1
Na ilustracji wzór półstrukturalny glicerolu. Składa się z dwóch grup metylenowych, jednej grupy CH oraz trzech grup OH.
Wzór półstrukturalny cząsteczki glicerolu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Tłuszcze właściwe

Tłuszcze właściwe, czyli acyloglicerole, to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych o ogólnym wzorze:

R2rmZgAJWK0FW1
Wzór ogólny acyloglicerolu; R1, R2 i R3 – identyczne lub różne reszty węglowodorowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W zależności od liczby połączonych z cząsteczką gliceroluglicerolglicerolu reszt kwasów karboksylowych (reszt acylowych), wyróżnia się mono-, di- oraz triacylogliceroletriacylogliceroletriacyloglicerole. W naturalnych tłuszczach przeważają triacyloglicerole, które występują jako mieszanina różnych prostych (jeden rodzaj reszt kwasu tłuszczowegokwasy tłuszczowekwasu tłuszczowego) oraz mieszanych (dwa lub trzy rodzaje reszt kwasów tłuszczowych) triacylogliceroli. Przykładowy triacyloglicerol przedstawiono poniżej.

RXoLvdOD7PYAf1
Wzór półstrukturalny 2-oleilo-1-palmitylo-3-stearynianu glicerolu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Triacyloglicerole mieszane mogą się różnić nie tylko składem (rodzaj kwasu tłuszczowego), ale również położeniem reszt acylowych. Wyróżnia się:

  • tzw. pozycję wewnętrzną triacyloglicerolu (pozycja b lub pozycja 2);

  • tzw. pozycję zewnętrzną (pozycja alfaalfa1 lub pozycje 1, 3).

R5oVgVqFTHaOG1
Pozycja wewnętrzna i pozycje zewnętrzne w 2-oleilo-1-palmitylo-3-stearynianie glicerolu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Nomenklatura

Najważniejsze nasycone kwasy tłuszczowe to:

C 15 H 31 COOH – kwas palmitynowy o wzorze grupowym: CH3-CH214-COOH;

C 17 H 35 COOH – kwas stearynowy o wzorze grupowym: CH3-CH216-COOH.

Najważniejszy nienasycony kwas tłuszczowy to kwas oleinowy o wzorze C 17 H 33 COOH . Wiązanie podwójne w cząsteczce tego kwasu występuje pomiędzy 9 a 10 atomem węgla: CH3-CH27-CH=CH-CH27-COOH.

Nazwy zwyczajowe i systematyczne najważniejszych naturalnych kwasów karboksylowych przedstawiono w poniższej tabeli.

1

Kwasy tłuszczowe nasycone

kwas palmitynowy

kwas heksadekanowy

C 15 H 31 COOH

kwas stearynowy

kwas oktadekanowy

C 17 H 35 COOH

Kwasy tłuszczowe nienasycone

kwas oleinowy

kwas cis-oktadec‑9‑enowy

R1PA9RTiYvn8x
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

kwas elaidynowy

kwas trans-oktadec‑9‑enowy

R1XqU2S65yrNs
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

kwas wakcenowy

kwas cis-oktadec‑11‑enowy

RRt7VFXnclzLB
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

kwas linolowy

kwas cis,cis-oktadeka‑9,12‑dienowy

RxdP9JaUc299e
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

kwas linolenowy

kwas cis,cis,cis-oktadeka‑9,12,15‑trienowy

R1ePSHpKIjvpX
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Tłuszcze właściwe, jako estryestryestry, powstają w reakcji estryfikacjiestryfikacjaestryfikacji, np.:

R15BznptR7cqA1
Reakcja estryfikacji glicerolu z kwasem stearynowym
Źródło: GroMar Sp. z o.o. oprac. na podst.: M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010, licencja: CC BY-SA 3.0.

Dla tłuszczów można zdefiniować tzw. liczby określające ich właściwości. Należy pamiętać, że rosną one wraz z malejącą masą cząsteczkową tłuszczu.

R1PNK8dxGssa21
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.

Liczba jodowa (LJ), liczba zmydlania (LZ) oraz liczba Reicherta‑Meissla określają rodzaj badanego tłuszczu (czy jest to tłuszcz nasycony, czy nienasycony), zaś liczba kwasowa (LK) określa jakość tłuszczu.

Słownik

estryfikacja
estryfikacja

reakcja chemiczna między alkoholem (lub fenolem) a kwasem, w wyniku której powstaje ester i woda

estry
estry

związki organiczne; pochodne kwasów i alkoholi lub fenoli; znane są estry kwasów karboksylowych o ogólnym wzorze RIndeks dolny 1COORIndeks dolny 2, np. octan etylu CH 3 COOC 2 H 5 (etanian etylu)

glicerol
glicerol

(gr. glykerós „słodki”) propano‑1,2,3‑triol, CH 2 (OH)CH(OH)CH 2 OH ; związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy; bezbarwna, gęsta, higroskopijna ciecz o słodkim smaku; temperatura topnienia 18°C, temperatura wrzenia 290°C; doskonale miesza się z wodą i alkoholem etylowym

kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe

kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym i parzystej liczbie atomów węgla (4‑30) w cząsteczce; wchodzą w skład lipidów

lipidy
lipidy

liczna grupa związków organicznych o różnorodnym składzie i budowie, których cząsteczki zawsze zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co nadaje im wspólną właściwość – złą rozpuszczalność w wodzie, dobrą zaś w rozpuszczalnikach organicznych

białka
białka

związki wielkocząsteczkowe, zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniem peptydowym

sacharydy
sacharydy

(węglowodany, cukry proste) związki organiczne, które składają się z atomów węgla, wodoru i tlenu w takiej proporcji, że na każdy atom węgla przypadają dwa atomy atomy wodoru i jeden tlenu

triacyloglicerole
triacyloglicerole

(triacyloglicerydy, triglicerydy, trójglicerydy) związki organiczne należące do lipidów (tłuszców prostych); estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych

Bibliografia

Chemia żywności. T. 2. Sacharydy, lipidy i białka, pod red. Z. E. Sikorskiego, Warszawa 2004.

Klepaczko‑Filipiak B., Łoin J., Pracowania Chemiczna. Analiza Techniczna, Warszawa 1994.

Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Chemia. Repetytorium. Liceum. Poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko‑Biała 2010.