Przeczytaj
Tłuszcze
Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze to estry różnych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Jeżeli weźmiemy pod uwagę ich skład, to możliwa jest następująca klasyfikacja tych związków:
Najczęściej w strukturze tłuszczów alkoholem jest glicerol, który występuje bez atomów wodoru, wchodzących w skład grupy -OH. W ich miejsce przyłączane są kwasy tłuszczowe. Wykryto także nasycone kwasy tłuszczowe, zawierające od 4 do 26 atomów węgla oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawierają od 10 do 24 atomów węgla w cząsteczce. W tłuszczach, obok glicerolu, mogą występować również inne alkohole, np.:
alkohol cetylowy;
alkohol cerylowy;
alkohol mirycylowy.
Tłuszcze właściwe
Tłuszcze właściwe, czyli acyloglicerole, to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych o ogólnym wzorze:
W zależności od liczby połączonych z cząsteczką gliceroluglicerolu reszt kwasów karboksylowych (reszt acylowych), wyróżnia się mono-, di- oraz triacylogliceroletriacyloglicerole. W naturalnych tłuszczach przeważają triacyloglicerole, które występują jako mieszanina różnych prostych (jeden rodzaj reszt kwasu tłuszczowegokwasu tłuszczowego) oraz mieszanych (dwa lub trzy rodzaje reszt kwasów tłuszczowych) triacylogliceroli. Przykładowy triacyloglicerol przedstawiono poniżej.
Triacyloglicerole mieszane mogą się różnić nie tylko składem (rodzaj kwasu tłuszczowego), ale również położeniem reszt acylowych. Wyróżnia się:
tzw. pozycję wewnętrzną triacyloglicerolu (pozycja b lub pozycja 2);
tzw. pozycję zewnętrzną (pozycja alfa i alfa1 lub pozycje 1, 3).
Nomenklatura
Najważniejsze nasycone kwasy tłuszczowe to:
▪ – kwas palmitynowy o wzorze grupowym: ;
▪ – kwas stearynowy o wzorze grupowym: .
Najważniejszy nienasycony kwas tłuszczowy to kwas oleinowy o wzorze . Wiązanie podwójne w cząsteczce tego kwasu występuje pomiędzy 9 a 10 atomem węgla: .
Nazwy zwyczajowe i systematyczne najważniejszych naturalnych kwasów karboksylowych przedstawiono w poniższej tabeli.
Kwasy tłuszczowe nasycone | |||
---|---|---|---|
kwas palmitynowy | kwas heksadekanowy | ||
kwas stearynowy | kwas oktadekanowy | ||
Kwasy tłuszczowe nienasycone | |||
kwas oleinowy | kwas cis-oktadec‑9‑enowy | ||
kwas elaidynowy | kwas trans-oktadec‑9‑enowy | ||
kwas wakcenowy | kwas cis-oktadec‑11‑enowy | ||
kwas linolowy | kwas cis,cis-oktadeka‑9,12‑dienowy | ||
kwas linolenowy | kwas cis,cis,cis-oktadeka‑9,12,15‑trienowy |
Tłuszcze właściwe, jako estryestry, powstają w reakcji estryfikacjiestryfikacji, np.:
Dla tłuszczów można zdefiniować tzw. liczby określające ich właściwości. Należy pamiętać, że rosną one wraz z malejącą masą cząsteczkową tłuszczu.
Liczba jodowa (LJ), liczba zmydlania (LZ) oraz liczba Reicherta‑Meissla określają rodzaj badanego tłuszczu (czy jest to tłuszcz nasycony, czy nienasycony), zaś liczba kwasowa (LK) określa jakość tłuszczu.
Słownik
reakcja chemiczna między alkoholem (lub fenolem) a kwasem, w wyniku której powstaje ester i woda
związki organiczne; pochodne kwasów i alkoholi lub fenoli; znane są estry kwasów karboksylowych o ogólnym wzorze RIndeks dolny 11COORIndeks dolny 22, np. octan etylu (etanian etylu)
(gr. glykerós „słodki”) propano‑1,2,3‑triol, ; związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy; bezbarwna, gęsta, higroskopijna ciecz o słodkim smaku; temperatura topnienia 18°C, temperatura wrzenia 290°C; doskonale miesza się z wodą i alkoholem etylowym
kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym i parzystej liczbie atomów węgla (4‑30) w cząsteczce; wchodzą w skład lipidów
liczna grupa związków organicznych o różnorodnym składzie i budowie, których cząsteczki zawsze zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co nadaje im wspólną właściwość – złą rozpuszczalność w wodzie, dobrą zaś w rozpuszczalnikach organicznych
związki wielkocząsteczkowe, zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniem peptydowym
(węglowodany, cukry proste) związki organiczne, które składają się z atomów węgla, wodoru i tlenu w takiej proporcji, że na każdy atom węgla przypadają dwa atomy atomy wodoru i jeden tlenu
(triacyloglicerydy, triglicerydy, trójglicerydy) związki organiczne należące do lipidów (tłuszców prostych); estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych
Bibliografia
Chemia żywności. T. 2. Sacharydy, lipidy i białka, pod red. Z. E. Sikorskiego, Warszawa 2004.
Klepaczko‑Filipiak B., Łoin J., Pracowania Chemiczna. Analiza Techniczna, Warszawa 1994.
Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Chemia. Repetytorium. Liceum. Poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko‑Biała 2010.