Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R4kqwquifnbWP
Zdjęcie przedstawia olej, który znajduje się w chochli. Chochla jest nad naczyniem stojącym na płycie indukcyjnej. Na płycie leży kilka okrągłych ziaren przyprawy.

Jak definiuje się tłuszcze?

W zależności od liczby połączonych z cząsteczką glicerolu reszt kwasów karboksylowych (reszt acylowych), wyróżnia się mono-, di- oraz triacyloglicerole.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Aby organizm był zdrowy, nasz codzienny jadłospis powinien być zbilansowany. W tym celu należy spożywać odpowiednie ilości składników odżywczych, jak węglowodany, tłuszcze i białka. Koniecznie zapoznaj się z piramidą żywności przygotowaną przez WHO – Światową Organizację Zdrowia. Skład diety zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej, jednak tłuszcze powinny stanowić mniej więcej 20% składników diety. W tym materiale dowiesz się, czym są, a także jak są zbudowane.

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie tłuszcze.

  • Przedstawisz budowę tłuszczów.

  • Opiszesz liczby charakteryzujące jakość tłuszczów.

  • Przedstawisz klasyfikacje tłuszczów.