Zdjęcie przedstawia olej, który znajduje się w chochli. Chochla jest nad naczyniem stojącym na płycie indukcyjnej. Na płycie leży kilka okrągłych ziaren przyprawy.
Jak definiuje się tłuszcze?
W zależności od liczby połączonych z cząsteczką glicerolu reszt kwasów karboksylowych (reszt acylowych), wyróżnia się mono-, di- oraz triacyloglicerole.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Aby organizm był zdrowy, nasz codzienny jadłospis powinien być zbilansowany. W tym celu należy spożywać odpowiednie ilości składników odżywczych, jak węglowodany, tłuszcze i białka. Koniecznie zapoznaj się z piramidą żywności przygotowaną przez WHO – Światową Organizację Zdrowia. Skład diety zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej, jednak tłuszcze powinny stanowić mniej więcej 20% składników diety. W tym materiale dowiesz się, czym są, a także jak są zbudowane.
Twoje cele
Zdefiniujesz pojęcie tłuszcze.
Przedstawisz budowę tłuszczów.
Opiszesz liczby charakteryzujące jakość tłuszczów.
Przedstawisz klasyfikacje tłuszczów.