Wyjaśnij, dlaczego smarowanie chleba jest łatwiejsze w przypadku użycia margaryny niż masła z lodówki.
RSitPMgVr50wc
RWhn7hU8XOra4
Masło składa się w głównej mierze z tłuszczów nasyconych.
Margaryna powstaje z częściowo uwodornionych tłuszczów nienasyconych. W produkcie pozostaje pewna ilość wiązań podwójnych (nienasyconych), wpływających na konsystencję margaryny. Produkt zachowuje konsystencję stałą, nie będąc „twardym”.
R1KVZONFEGTIp2
Ćwiczenie 4
RAGypReaRwJUK2
Ćwiczenie 5
2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij równanie reakcji termojądrowej.
R1W2ixCEFTLMW
Liczba atomowa (porządkowa), zapisana w indeksie dolnym, określa ilość protonów danego indywiduum chemicznego.
2
Ćwiczenie 7
R10PD01VzzE182
RDv7CCHvP06dw
2
Ćwiczenie 8
Trioleinian glicerolu może ulec reakcji częściowego uwodornienia.
RTmLwG6fQtfp1
W wyniku przyłączenia cząsteczki wodoru do wiązania podwójnego w skrajnych (zewnętrznych) resztach kwasowych, otrzymujemy ten sam produkt.
31
Ćwiczenie 9
Stosując wzory półstrukturalne, narysuj wszystkie możliwe produkty uwodornienia trioleinianu glicerolu:
a) z udziałem i trioleinianu glicerolu w stosunku molowym ;
b) z udziałem i trioleinianu glicerolu w stosunku molowym .
R1Ty3latNNJzu
Uwodornienie tłuszczu zwiększa jego stopień nasycenia.
R10ZH7ozrU3oT
Wskazówka do wyjaśnienia odpowiedzi
wzory A i B są takie same.
wzory C i D są takie same.
RyjcsgPc5XQC8
3
Ćwiczenie 9
Ref5bGNoBuy74
31
Ćwiczenie 10
Amoniak to cenny surowiec w procesie otrzymywania nawozów azotowych. Otrzymywany jest w tzw. metodzie Habera – Boscha, która opiera się na bezpośredniej syntezie tego związku z pierwiastków: wodoru i azotu, zgodnie z poniższą reakcją:
Wydajność tej reakcji w warunkach przemysłowych wynosi .
Korzystając z informacji do zadania, oblicz, ile wodoru wzięło udział w reakcji, jeśli otrzymano amoniaku w warunkach przemysłowych.
R1AeBbf657WPh
R1TKDeE1w9iok
Wydajność reakcji wynosi , a więc otrzymano amoniaku przy takiej wydajności. Przyjmując, że substraty zostały użyte w ilościach stechiometrycznych, należy obliczyć otrzymaną objętość amoniaku przy wydajności .
– objętość amoniaku, jaka powinna powstać przy wydajności ;
Korzystamy z prawa Gay – Lussaca, które mówi, że objętościowy stosunek stechiometryczny reagentów gazowych jest taki sam, jak stosunek molowy. Korzystając z równania reakcji, układamy proporcję. Wydajność reakcji wynosi , a więc otrzymano amoniaku przy takiej wydajności. Przyjmując, że substraty zostały użyte w ilościach stechiometrycznych, należy obliczyć otrzymaną objętość amoniaku przy wydajności .