Sprawdź się
Źródło: Jikang Sun i in., Exogenous Gibberellin Weakens Lipid Breakdown by Increasing Soluble Sugars Levels in Early Germination of ZanthoxylumSeeds, „Plant Science” 2019, nr 280, s. 155–163.
Na podstawie powyższego opisu badania i własnej wiedzy uzupełnij poniższy tekst, tak aby przedstawiał prawdziwe informacje na temat wpływu giberelin na kiełkowanie nasion pieprzowca chińskiego.
Egzogenne gibereliny powodowały w nasionach pieprzowca chińskiego 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów rozkładu 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów oraz zwiększenie stężenia 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów. Produkty rozpadu związków zapasowych zostały następnie użyte na dalszym etapie 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów − w procesie 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów. Endogenne gibereliny produkowane są w nasionach przez 1. starzenia się, 2. liścienie, 3. lipidów, 4. liaz, 5. obielmo, 6. kiełkowania, 7. oddychania beztlenowego, 8. cukrów, 9. tłuszczów, 10. hamowanie, 11. aktywację, 12. zmniejszenie, 13. oddychania tlenowego, 14. amylaz, 15. cukrów.
Tekst do ćwiczeń nr 6 i 7
Korzenie wyewoluowały dwukrotnie. Po raz pierwszy u widłaków, a po raz drugi u pozostałej części paprotników i u roślin nasiennych. Najnowsze badania skupiają się na poznaniu wpływu auksyn na inicjację tworzenia korzenia oraz jego dalszego rozgałęziania się. W przypadku paproci, skrzypów i roślin nasiennych wydaje się jasne, że auksyny są niezbędne do wytworzenia prawidłowego korzenia oraz jego rozgałęzień powstałych z okolnicy. Korzeń widłaków rozgałęzia się natomiast przez rozdwojenie merystemu wierzchołkowego korzenia. Udowodniono, że inhibitory transportu auksyn blokują rozgałęzianie się korzenia roślin nasiennych. Inne badania wskazują jednak, że wytwarzanie korzenia widłaków jest niezależne od auksyn, natomiast jego rozgałęzianie się może być przyspieszane przez ich podanie z zewnątrz.
Indeks górny Na podstawie: Tao Fang i in., Root Branching Is Not Induced by Auxins in Selaginella moellendorffii, „Frontiers in Plant Science” 2019, nr 10, s. 154; Jie Yu i in., Molecular Evolution of Auxin‑Mediated Root Initiation in Plants, „Molecular Biology and Evolution” 2019, nr 37(5), s. 1387–1393. Indeks górny koniecNa podstawie: Tao Fang i in., Root Branching Is Not Induced by Auxins in Selaginella moellendorffii, „Frontiers in Plant Science” 2019, nr 10, s. 154; Jie Yu i in., Molecular Evolution of Auxin‑Mediated Root Initiation in Plants, „Molecular Biology and Evolution” 2019, nr 37(5), s. 1387–1393.
Auksyny produkowane są głównie przez merystem wierzchołkowy pędu, młode liście, kwiaty i nasiona. Następnie są one transportowane w elementach sitowych floemu oraz przez komórki miękiszowe walca osiowego i kambium w dół rośliny. Cząsteczki auksyn, ze względu na swoją budowę, nie mogą przenikać przez błony komórkowe, a ich transport pomiędzy komórkami wymaga białek przenośnikowych.