Sprawdź się
Podaj wzory jonów obecnych po zajściu reakcji utleniania alkinu w środowisku obojętnym, jeżeli jako utleniacza użyto wodnego roztworu manganianu() potasu.
Określ, jakie objawy reakcji zostałyby zaobserwowane, gdyby w miejsce zakwaszonego roztworu manganianu() potasu użyto zakwaszonego roztworu dichromianu() potasu, a probówkę z alkinem ogrzewano.
Spośród podanych poniżej związków chemicznych, wybierz organiczny produkt utleniania propynu za pomocą w środowisku kwasowym.
Zapisz wzór alkinu, z którego – po utlenieniu za pomocą w środowisku kwasowym – uzyskano jako jedyny produkt organiczny kwas benzoesowy (kwas benzenokarboksylowy).
Metyloglioksal to związek organiczny o wzorze sumarycznym , należący do grupy aldehydów. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, m.in. w serach, pieczywie, kawie i niektórych alkoholach. Inne nazwy tego związku to aldehyd pirogronowy lub acetylformaldehyd. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, jest również odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Został również wyizolowany z nowozelandzkich miodów manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w roku.
Zapisz nazwę alkinu, poddanego reakcji utleniania roztworem w środowisku obojętnym, prowadzącej do otrzymania metyloglioksalu. Ten sam alkin, poddany z kolei reakcji utleniania roztworem w środowisku kwasowym, tworzy kwas etanowy oraz tlenek węgla().
Metyloglioksal to związek organiczny o wzorze sumarycznym , należący do grupy aldehydów. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, m.in. w serach, pieczywie, kawie i niektórych alkoholach. Inne nazwy tego związku to aldehyd pirogronowy lub acetylformaldehyd. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, jest również odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Został również wyizolowany z nowozelandzkich miodów manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w roku.
Zapisz równanie reakcji otrzymywania metyloglioksalu, a następnie dobierz współczynniki stechiometryczne za pomocą bilansu jonowo‑elektronowego.
Metyloglioksal to związek organiczny o wzorze sumarycznym , należący do grupy aldehydów. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, m.in. w serach, pieczywie, kawie i niektórych alkoholach. Inne nazwy tego związku to aldehyd pirogronowy lub acetylformaldehyd. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, jest również odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Został również wyizolowany z nowozelandzkich miodów manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w roku.
Oblicz, ile brunatnego osadu powstanie w wyniku reakcji otrzymywania metyloglioksalu, jeżeli wiesz, że do przygotowania nasyconego roztworu silnego utleniacza odważono soli, a reakcja zaszła z wydajnością. Wynik podaj z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku.
Wskaż poprawną odpowiedź, a następnie zapisz schemat równania reakcji chemicznej, o której mowa w poniższym tekście.
Kwas tarirowy wyizolowano z gwatemalskiej rośliny Picramnia tariri. Stwierdzono, że jest to kwas, którego cząsteczka zawiera wiązanie potrójne w łańcuchu węglowodorowym. Aby dowiedzieć się, w którym miejscu znajduje się wiązanie potrójne, utleniono kwas tarirowy za pomocą w środowisku kwasowym. W wyniku reakcji otrzymano kwas dodekanowy (laurynowy) oraz kwas heksano-,-diowy (adypinowy). Dzięki temu stwierdzono, że nazwa systematyczna kwasu tarirowego to: