Sprawdź się
Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
Prawda | Fałsz | |
Bezwzględne beztlenowce zmieniają swój metabolizm z oddechowego na fermentacyjny w zależności od warunków środowiska. | □ | □ |
Bakterie mogą rozmnażać się w sposób płciowy przez koniugację albo bezpłciowy – przez podział. | □ | □ |
Anaeroby uzyskują energię z beztlenowego rozkładu cukrów w procesie fermentacji przeprowadzanej w cytozolu. | □ | □ |
Uzupełnij tabelę dotyczącą sposobów odżywiania się bakterii. Wykorzystaj podane określenia.
fotoautotrofy, chemolitotrofy, chemoorganotrofy, związki organiczne
Sposób odżywiania | Źródło energii | Źródło węgla |
---|---|---|
fotoautotrofy | ||
chemolitotrofy | ||
chemoorganotrofy | związki organiczne |
Laseczki jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym: występują w przewodach pokarmowych zwierząt, glebie, osadach dennych i wodach przybrzeżnych, skąd w formie wegetatywnej bądź przetrwalnej mogą przeniknąć do produktów spożywczych. Produktami najczęściej zanieczyszczonymi tymi bakteriami są: konserwy warzywne (szpinak, groch, szparagi), konserwy mięsne, wędzone i peklowane mięso, wędzone kiełbasy, surowe mięso, solone i wędzone ryby. Wytworzeniu toksyny botulinowej w produktach żywnościowych towarzyszy charakterystyczny zapach zjełczałego tłuszczu i wydzielenie dużych ilości gazu, a w przypadku konserw wydymanie puszek (bombaż).
Przeprowadzono doświadczenie, które polegało na otrzymaniu hodowli bulionowej bakterii: Clostridium botulinum, Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Każdy drobnoustrój posiano do dwóch probówek, z których jedna została pokryta płynną parafiną.