Sprawdź się
Browary są lokalizowane przeważnie w dużych skupiskach ludzkich – tak jest np. w Gdańsku, Tychach i Warce w pobliżu Warszawy.
Wyjaśnij, jaki czynnik lokalizacji zadecydował o powstaniu browarów w Żywcu, Leżajsku, Brzesku czy Zwierzyńcu?
Przemysł cukrowniczy – mający wieloletnią tradycję – jest jedną z najważniejszych branż polskiego przemysłu rolno‑spożywczego. Jego tradycje sięgają samego początku XIX wieku.
Przeanalizuj podany tekst. Wyjaśnij, dlaczego w latach 2010‑16 zmniejszyła się liczba cukrowni, a przez to w sezonie 2015/2016 w Polsce spadła produkcja cukru.
Obszary charakteryzujące się najlepszymi warunkami glebowo‑klimatycznymi do uprawy buraków cukrowych i najwyższą ich produkcją w UE tworzą tzw. „pas buraczany”. Zalicza się do niego: Wielką Brytanię, Francję, Belgię, Holandię, Niemcy i Polskę. Wprowadzona w sezonie 2006/2007 reforma rynku cukru Unii Europejskiej dotyczyła głównie wymienionych krajów. Jej nadrzędnym celem była redukcja kwot produkcyjnych obejmująca 5,8 mln ton cukru z buraków cukrowych (z 17 mln ton w 2006 r. do 11,2 mln ton w 2010 r.). W wyniku reformy, mającej trwać cztery sezony, ceny interwencyjne cukru zastąpiono cenami referencyjnymi, których wartość stopniowo obniżano, aż o 36% do 2010 r. Obniżono także cenę minimalną skupu buraków cukrowych (z 32,6 euro/tonę w 2006 r. do 26,3 euro/tonę w 2010 r.). Wprowadzono system raportowania cen cukru oraz rozwiązanie polegające na prywatnym magazynowaniu cukru w przypadku spadku ceny rynkowej poniżej ceny referencyjnej. W czasie trwania reformy plantatorom rezygnującym z produkcji buraków cukrowych przysługiwała rekompensata poniesionych strat w postaci „oddzielnej płatności z tytułu cukru”. Ponadto udzielano pomocy restrukturyzacyjnej tym producentom, którzy zrezygnowali z produkcji cukru. Założono, że w wyniku reformy zwiększy się konkurencyjność unijnego rynku cukru wobec rynku globalnego, a efekt ten osiągnięty zostanie głównie poprzez koncentrację produkcji cukru w większych i bardziej wydajnych przedsiębiorstwach na obszarach o najlepszych warunkach uprawy buraków cukrowych (Burrell 2014). Zmiany te przyczynią się do zwiększenia długości kampanii cukrowniczej, a co za tym idzie wzrostu wydajności produkcji cukru w przeliczeniu na 1 ha uprawy buraków oraz podniesienia średniej wartości produkcji w przeliczeniu na jedną cukrownię.
Indeks górny Źródło: http://rcin.org.pl/Content/61625/WA51_80947_r2016‑t42_SOW‑Dubownik.pdf Indeks górny koniecŹródło: http://rcin.org.pl/Content/61625/WA51_80947_r2016‑t42_SOW‑Dubownik.pdf
Uzasadnij, dlaczego przedstawione na mapie cukrownie pozostały czynne po wprowadzonej w sezonie 2006/2007 reformie rynku cukru Unii Europejskiej.
Przeanalizuj wykresy. Wyjaśnij, dlaczego w sezonie 2016/17 wzrosła produkcja cukru pomimo zmniejszenia liczby plantatorów buraków cukrowych.
Przeanalizuj opisy wykresów. Wyjaśnij, dlaczego w sezonie 2016/17 wzrosła produkcja cukru pomimo zmniejszenia liczby plantatorów buraków cukrowych.
Analizując podany tekst i dane statystyczne, przedstaw i uzasadnij konieczne do wprowadzenia zmiany, aby Polska mogła być w czołówce krajów UE w przetwórstwie owocowo‑warzywnym.
Polska na tle innych krajów europejskich charakteryzuje się niską konsumpcją owoców (świeżych i przetworzonych), których rocznie per capita spożywanych jest niewiele ponad 50 kg. Dla porównania w Luksemburgu jest to 200 kg, w Holandii ok. 160 kg, a w Austrii prawie 150 kg. Znacznie lepiej na tle Europy wypadamy w konsumpcji warzyw (świeżych i przetworzonych) – przeciętnie każdy Polak spożywa ich ok. 135 kg rocznie, co daje nam 5. miejsce w tym zestawieniu. Niekwestionowanym liderem pozostaje pod tym względem Grecja, gdzie na jedną osobę przypada ok. 235 kg rocznie warzyw. Na drugiej pozycji jest Malta (ponad 200 kg) oraz Rumunia (ok. 180 kg).
Indeks górny Źródło: http://instytutstaszica.org/wp‑content/uploads/2017/03/ANALIZA_VAT_NAPOJE_Instytut‑Staszica_24.01.2019.pdf Indeks górny koniecŹródło: http://instytutstaszica.org/wp‑content/uploads/2017/03/ANALIZA_VAT_NAPOJE_Instytut‑Staszica_24.01.2019.pdf