Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RPkDd4rhdyezE1
Ćwiczenie 1
Wskaż zdanie fałszywe. Możliwe odpowiedzi: 1. Tłuszcze dostarczają energii organizmowi., 2. Białka są materiałem budulcowym organizmów żywych., 3. Sole mineralne pomagają regulować procesy zachodzące w organizmie., 4. Węglowodany są przede wszystkim materiałem budulcowym organizmów żywych.
R1SQpTa8Meplb1
Ćwiczenie 2
Wskaż zdanie prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. Dodatki do żywności są opatrzone specjalnym symbolem E., 2. Dodatki do żywności to substancje chemiczne wyłącznie pochodzenia syntetycznego., 3. Zawartość procentowa (masowa) wody w organizmie człowieka wynosi około 35 %.
RtbBJqH4Yy9hX1
Ćwiczenie 3
Dodatki do żywności są dodawane do wielu produktów spożywczych. Pełnią różne funkcje m.in. przedłużają trwałość produktu, przeciwdziałają utlenianiu tłuszczów czy nadają barwę, smak lub zapach. Dodatki do żywności opatrzone są specjalnym symbolem, według którego podzielone ze względu na rodzaj funkcji jaką pełnią w danym produkcie spożywczym. Przyporządkuj odpowiedni zakres kodów do funkcji, jaką może pełnić substancja określana jako dodatek do żywności. E 100 – E 199 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku E 300 – E 399 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku E 600 – E 699 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku E 500 – E 599 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku E 400 – E 499 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku E 200 – E 299 Możliwe odpowiedzi: 1. antyoksydanty, 2. konserwanty, 3. emulgatory, 4. środki pomocnicze, 5. barwniki, 6. wzmacniacze smaku
RPoF9Wt2iutYb2
Ćwiczenie 4
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
21
Ćwiczenie 5

Wskazane dzienne spożycie (tzw. GDA – Guideline Daily Amount) to określone wartości spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie. Wartości te zostały ustalone dla przeciętnego, zdrowego dorosłego.

Poziomy GDA zostały ustalone dla:

Składnik odżywczy

Wskazane Dzienne
Spożycie (GDA)
- wartości określone
dla kobiet*

Wskazane Dzienne
Spożycie (GDA)
- wartości określone
dla mężczyzn

Wartość energetyczna

2000 kcal

2500 kcal

Białko

50 g

60 g

Węglowodany

270 g

340 g

Tłuszcz

nie więcej niż 70 g

nie więcej niż 80 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

nie więcej niż 20 g

nie więcej niż 30 g

Błonnik

25 g

25 g

Sód (sól)

nie więcej niż 2,4 g (6 g)

nie więcej niż 2,4 g (6 g)

Cukry

nie więcej niż 90 g

nie więcej niż 110 g

- w tym cukry dodane

nie więcej niż 50 g

nie więcej niż 62,5 g

  • Wartości te zostały zaakceptowane przez Europejską Platformę ds. Diety Aktywności Fizycznej i Zdrowia i uzgodnione w Polsce z Instytutem Żywności i Żywienia

5 Źródło: http://oswiata.sanepid.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2010/10/kr%C3%B3tko-o-GDA.pdf.

RCbll5rH8peJP2
Ćwiczenie 6
Łączenie par. Na podstawie powyższych informacji, oceń prawdziwość zdań, zaznaczając w tabeli w kolumnie Prawda - gdy zdanie jest prawdziwe, lub w kolumnie Fałsz - gdy zdanie jest fałszywe.. Zalecana wartość energetyczna dla mężczyzn jest o 400 kcal większa niż zalecana wartość energetyczna dla kobiet.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zalecana wartość dziennego spożycia białka dla kobiet wynosi 50 g.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zalecana wartość dziennego spożycia błonnika wynosi 25 g zarówno dla kobiet jak i mężczyzn.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wskazane dzienne spożycie tłuszczu dla kobiet wynosi 80 g.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wskazane dzienne spożycie węglowodanów dla mężczyzn wynosi 340 g.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wskazane dzienne spożycie białka dla mężczyzn wynosi 70 g.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
21
Ćwiczenie 7

Na opakowaniu ryżu jednego z polskich producentów znajduje się poniższa tabelka z wartościami poszczególnych składników odżywczych w 100 g produktu. Pół woreczka ryżu to jedna porcja produktu, a opakowanie ryżu zawiera osiem porcji produktu. Wiedząc, że jedna porcja produktu waży 62,5 g, oblicz masy poszczególnych substancji zawartych w jednej porcji oraz w całym produkcie. Wyniki podaj do dwóch miejsc po przecinku.

Nazwa substancji

Białka

Węglowodany

Tłuszcze

Masa substancji w 100 g produktu

7,9

79

0,9

R14EGVhrQ5blh
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
RaHJ4mBSQG4Wv
(Uzupełnij).
311
Ćwiczenie 8

Opakowania produktów spożywczych zawierają dane dotyczące składników odżywczych zgodnie z systemem RWS, czyli tzw. referencyjnymi wartościami spożycia, które określają ilości procentowe kilokalorii (kcal) i składników odżywczych w jednej porcji produktu. Poniżej przedstawiono tabelę znajdującą się na opakowaniu jogurtu naturalnego jednego z polskich producentów. Masa jogurtu w całym opakowaniu wynosi 150 g.

Wartość odżywcza 100 g produktu

% RWS* w 100 g

Wartość energetyczna

253 kJ/60 kcal

3

Tłuszcz

2,8 g

4

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,7 g

9

Węglowodany

5,2 g

2

- w tym cukry

5,2 g

6

Białko

3,6 g

7

Sól

0,1 g 

2

  • RWS - Referencjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

6 Źródło: https://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-gesty/#wartosci-odzywcze.

a) Oblicz, ile gramów jogurtu powinna spożyć osoba dorosła, tak aby dostarczyć organizmowi 100% zalecanej wartości tłuszczu.

b) Oblicz, ile opakowań jogurtu powinna spożyć osoba dorosła, tak aby dostarczyć organizmowi 100% dobowej wartości energetycznej. Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.

R1V7jwJcJXnFI
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
RND9lXNx6MYEJ
(Uzupełnij).
311
Ćwiczenie 9

Kwas benzoesowy (E 210) jest stosowany jako substancja konserwująca w produktach spożywczych. Jego zadaniem jest hamowanie procesów psucia się żywności. Dopuszczalna zawartość kwasu benzoesowego w napojach wynosi 200 mgkg (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2010 r.). Oblicz i oceń, czy zawartość kwasu benzoesowego o stężeniu procentowym, wynoszącym 0,1% w 0,2 kg napoju, przekracza dopuszczalną normę.

ROE7ZJbR4ZVcl
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R6ipvWEj0sGkW
(Uzupełnij).