Sprawdź się
Dodatki do żywności są dodawane do wielu produktów spożywczych. Pełnią różne funkcje, m.in. przedłużają trwałość produktu, przeciwdziałają utlenianiu tłuszczów, czy nadają barwę, smak lub zapach. Dodatki do żywności opatrzone są specjalnym symbolem, wg którego podzielone są ze względu na rodzaj funkcji, jaką pełnią w danym produkcie spożywczym. Przyporządkuj odpowiedni zakres kodów do funkcji, jaką może pełnić substancja określana jako dodatek do żywności.
antyoksydanty, wzmacniacze smaku, konserwanty, środki pomocnicze, barwniki, emulgatory
E 100 – E 199 | |
E 300 – E 399 | |
E 600 – E 699 | |
E 500 – E 599 | |
E 400 – E 499 | |
E 200 – E 299 |
Przyporządkuj nazwę dodatku do żywności do funkcji, jaką pełni w produkcie spożywczym.
konserwant, barwnik, wzmacniacz smaku i zapachu, zagęstnik, regulator kwasowości, substancja słodząca, przeciwutleniacz
Nazwa dodatku do żywności | Funkcja w produkcie spożywczym |
---|---|
konserwant | |
barwnik | |
wzmacniacz smaku i zapachu | |
zagęstnik | |
regulator kwasowości | |
substancja słodząca | |
przeciwutleniacz |
Wskazane dzienne spożycie (tzw. GDA – Guideline Daily Amount) to określone wartości spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie. Wartości te zostały ustalone dla przeciętnego, zdrowego dorosłego.
Poziomy GDA zostały ustalone dla:
Składnik odżywczy | Wskazane Dzienne | Wskazane Dzienne |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 2000 kcal | 2500 kcal |
Białko | 50 g | 60 g |
Węglowodany | 270 g | 340 g |
Tłuszcz | nie więcej niż 70 g | nie więcej niż 80 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | nie więcej niż 20 g | nie więcej niż 30 g |
Błonnik | 25 g | 25 g |
Sód (sól) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry | nie więcej niż 90 g | nie więcej niż 110 g |
- w tym cukry dodane | nie więcej niż 50 g | nie więcej niż 62,5 g |
Wartości te zostały zaakceptowane przez Europejską Platformę ds. Diety Aktywności Fizycznej i Zdrowia i uzgodnione w Polsce z Instytutem Żywności i Żywienia
Źródło: http://oswiata.sanepid.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2010/10/kr%C3%B3tko-o-GDA.pdf.
Na opakowaniu ryżu jednego z polskich producentów znajduje się poniższa tabelka z wartościami poszczególnych składników odżywczych w 100 g produktu. Pół woreczka ryżu to jedna porcja produktu, a opakowanie ryżu zawiera osiem porcji produktu. Wiedząc, że jedna porcja produktu waży 62,5 g, oblicz masy poszczególnych substancji zawartych w jednej porcji oraz w całym produkcie. Wyniki podaj do dwóch miejsc po przecinku.
Nazwa substancji | Białka | Węglowodany | Tłuszcze |
---|---|---|---|
Masa substancji w 100 g produktu | 7,9 | 79 | 0,9 |
Opakowania produktów spożywczych zawierają dane dotyczące składników odżywczych zgodnie z systemem RWS, czyli tzw. referencyjnymi wartościami spożycia, które określają ilości procentowe kilokalorii (kcal) i składników odżywczych w jednej porcji produktu. Poniżej przedstawiono tabelę znajdującą się na opakowaniu jogurtu naturalnego jednego z polskich producentów. Masa jogurtu w całym opakowaniu wynosi 150 g.
Wartość odżywcza 100 g produktu | % RWS* w 100 g | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 253 kJ/60 kcal | 3 |
Tłuszcz | 2,8 g | 4 |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,7 g | 9 |
Węglowodany | 5,2 g | 2 |
- w tym cukry | 5,2 g | 6 |
Białko | 3,6 g | 7 |
Sól | 0,1 g | 2 |
RWS - Referencjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Źródło: https://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-gesty/#wartosci-odzywcze.
a) Oblicz, ile gramów jogurtu powinna spożyć osoba dorosła, tak aby dostarczyć organizmowi 100% zalecanej wartości tłuszczu.
b) Oblicz, ile opakowań jogurtu powinna spożyć osoba dorosła, tak aby dostarczyć organizmowi 100% dobowej wartości energetycznej. Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Kwas benzoesowy (E 210) jest stosowany jako substancja konserwująca w produktach spożywczych. Jego zadaniem jest hamowanie procesów psucia się żywności. Dopuszczalna zawartość kwasu benzoesowego w napojach wynosi 200 (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2010 r.). Oblicz i oceń, czy zawartość kwasu benzoesowego o stężeniu procentowym, wynoszącym 0,1% w 0,2 kg napoju, przekracza dopuszczalną normę.