Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Przykładem 1. wielkość, 2. właściwe, 3. mleko, 4. zupa, 5. zawiesiny, 6. koloidalne, 7. roztworu właściwego jest roztwór soli kuchennej w wodzie, roztworu koloidalnego 1. wielkość, 2. właściwe, 3. mleko, 4. zupa, 5. zawiesiny, 6. koloidalne, 7. roztworu właściwego, a zawiesiną jest 1. wielkość, 2. właściwe, 3. mleko, 4. zupa, 5. zawiesiny, 6. koloidalne, 7. roztworu właściwego.
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
Dla podanych przykładów mieszanin zidentyfikuj fazę zdyspergowaną i fazę dyspersyjną (ośrodek rozpraszający). Podaj stan skupienia i nazwę substancji dla każdej z faz.
Kleik skrobiowy.
Galaretka.
Mgła.
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7
Wyjaśnij, czym różnią się między sobą metody otrzymywania koloidów (metoda dyspersyjna od kondensacyjnej).
Ćwiczenie 8
Uzupełnij brakujące pola w poniższym dzienniku laboratoryjnym.
Ćwiczenie 9
