Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
Rcf0MSjUa9eGn1
Ćwiczenie 1
Wskaż poprawne dokończenie zdania.

Techniki knock-out wyciszające gen kodujący laktozę stosuje się w celu… Możliwe odpowiedzi: 1. wydłużenia laktacji., 2. wyprodukowania mleka o zmniejszonej zawartości laktozy lub jej pozbawionego., 3. zwiększenia wydajności mlecznej., 4. przyspieszenia wzrostu zwierząt.
RLCxOprEhaP641
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawne dokończenie zdania.
Techniki knock-out wyciszające gen kodujący laktozę stosuje się w celu… Możliwe odpowiedzi: 1. wydłużenia laktacji., 2. wyprodukowania mleka o zmniejszonej zawartości laktozy lub jej pozbawionego., 3. zwiększenia wydajności mlecznej., 4. przyspieszenia wzrostu zwierząt.
R16p5A2ySsOFU1
Ćwiczenie 2
Połącz modyfikacje i efekty transgenezy. Wprowadzenie dodatkowych genów β- i κ-kazeiny. Możliwe odpowiedzi: 1. uzyskanie hipoalergicznego mleka, 2. poprawa jakości technologicznej mleka, 3. przyspieszenie wzrostu, 4. ochrona przed patogenami. Wprowadzenie genu lizostafyny. Możliwe odpowiedzi: 1. uzyskanie hipoalergicznego mleka, 2. poprawa jakości technologicznej mleka, 3. przyspieszenie wzrostu, 4. ochrona przed patogenami Wyciszenie genu β-laktoglobuliny. Możliwe odpowiedzi: 1. uzyskanie hipoalergicznego mleka, 2. poprawa jakości technologicznej mleka, 3. przyspieszenie wzrostu, 4. ochrona przed patogenami. Wprowadzenie genów wzrostu od innych gatunków. Możliwe odpowiedzi: 1. uzyskanie hipoalergicznego mleka, 2. poprawa jakości technologicznej mleka, 3. przyspieszenie wzrostu, 4. ochrona przed patogenami
RCeZi9xlggaqF2
Ćwiczenie 3
Wskaż prawdziwe stwierdzenia dotyczące modyfikacji genetycznych. Możliwe odpowiedzi: 1. Łosoś AquAdvantage został stworzony poprzez wprowadzenie do jego organizmu ludzkiego czynnika wzrostu., 2. Zastosowanie metod inżynierii genetycznej umożliwiło uzyskanie transgenicznych owiec, których wełna nie kurczy się w praniu i jest toksyczna dla moli., 3. Ulepszenie cech technologicznych mleka możliwe jest dzięki zastosowaniu techniki knock-out., 4. Zmodyfikowane genetycznie pasze wykorzystywane są do żywienia wysokobiałkowego.
RMwuIpmO6aEKF2
Ćwiczenie 3
Zaznacz prawdziwe stwierdzenia dotyczące modyfikacji genetycznych. Możliwe odpowiedzi: 1. Łosoś AquAdvantage został stworzony poprzez wprowadzenie do jego organizmu ludzkiego czynnika wzrostu., 2. Zastosowanie metod inżynierii genetycznej umożliwiło uzyskanie transgenicznych owiec, których wełna nie kurczy się w praniu i jest toksyczna dla moli., 3. Ulepszenie cech technologicznych mleka możliwe jest dzięki zastosowaniu techniki knock-out., 4. Zmodyfikowane genetycznie pasze wykorzystywane są do żywienia wysokobiałkowego.
RVHdXkGTVGDQ22
Ćwiczenie 4
Wybierz możliwe kierunki modyfikacji genetycznych u krów. Możliwe odpowiedzi: 1. wyższa jakość technologiczna mleka, 2. przyspieszona laktacja, 3. przyspieszony wzrost masy ciała, 4. zwiększona produkcja wełny, 5. zwiększona odporność na zakażenia patogenami
R1YvJVqpAPAJd2
Ćwiczenie 5
Oceń prawdziwość stwierdzeń. Technika knock-out prawdopodobnie umożliwiłaby otrzymanie mleka o zmniejszonej zawartości laktozy. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mleko pozbawione fenyloalaniny dzięki mutacji genu kodującego α-laktoalbuminy może być produktem wysokobiałkowym dla chorych na fenyloketonurię. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Badania nad wzmocnieniem układu immunologicznego prowadzone były głównie na owcach. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Ulepszanie cech jakościowych zwierząt początkowo dokonywane było poprzez selekcję genetyczną i krzyżowanie. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
ROOyFmfQCB0BI2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Modyfikacja genetyczna roślin i zwierząt opiera się na poprawianiu 1. składem, 2. krzyżowania, 3. jakością, 4. ilością, 5. jakości ich cech, 6. metod inżynierii genetycznej, 7. zwiększenia wydajności produkcji serów, 8. selekcji genetycznej, 9. zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka. Ingerencja w materiał genetyczny za pomocą 1. składem, 2. krzyżowania, 3. jakością, 4. ilością, 5. jakości ich cech, 6. metod inżynierii genetycznej, 7. zwiększenia wydajności produkcji serów, 8. selekcji genetycznej, 9. zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka umożliwiła modyfikację wartości użytkowej roślin i zwierząt w krótkim czasie. W gospodarce człowieka transgeniczne organizmy wykorzystywane są m.in. do uzyskania lub zwiększenia odporności na różne choroby i poprawy cech produkcyjnych zwierząt gospodarskich, czyli 1. składem, 2. krzyżowania, 3. jakością, 4. ilością, 5. jakości ich cech, 6. metod inżynierii genetycznej, 7. zwiększenia wydajności produkcji serów, 8. selekcji genetycznej, 9. zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka, które charakteryzują się pożądaną 1. składem, 2. krzyżowania, 3. jakością, 4. ilością, 5. jakości ich cech, 6. metod inżynierii genetycznej, 7. zwiększenia wydajności produkcji serów, 8. selekcji genetycznej, 9. zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka i 1. składem, 2. krzyżowania, 3. jakością, 4. ilością, 5. jakości ich cech, 6. metod inżynierii genetycznej, 7. zwiększenia wydajności produkcji serów, 8. selekcji genetycznej, 9. zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka.
31
Ćwiczenie 7
RplAFmDxRJqGB
Wyjaśnij różnice między stosowaniem technik inżynierii genetycznej a krzyżowaniem i selekcją genetyczną różnych odmian i ras. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
RUVeKlc90i6tQ
Wyjaśnij, na czym polega humanizacja mleka. (Uzupełnij).