Sprawdź się
Wśród poniższych stwierdzeń wskaż to, które nie spełnia kryteriów terminu „marikultura”.
- Obejmuje połowy ryb ze stad z farm hodowlanych.
- Dotyczy hodowli organizmów roślinnych i zwierzęcych żyjących w wodach słonych.
- Obejmuje połowy ryb z wolno żyjących stad zamieszkujących słodkie wody jeziorne.
- Odbywa się w słonowodnych basenach na lądzie.
Zaznacz właściwe wyrażenia w poniższym tekście.
W Europie najliczniejszym gatunkiem ryb jest {tuńczyk}/{dorsz}/{#łosoś}. Krajem dostarczającym najwięcej ryb tego gatunku jest {Islandia}/{#Norwegia} /{Grecja}. Większość farm rybnych w tym kraju zlokalizowana jest w zacisznych {lagunach}/{jeziorach}/{#fiordach}.
Wykresy przedstawiają strukturę gatunkową akwakultury w wybranych krajach Europy. Wstaw w odpowiednie miejsce pod wykresami nazwy państw, wybierając z podanych poniżej.
- ostryga; Wartość: 38,7; Udział procentowy: 38,7%
- małż; Wartość: 37; Udział procentowy: 37%
- pstrąg; Wartość: 15,9; Udział procentowy: 15,9%
- pozostałe; Wartość: 8,4; Udział procentowy: 8,4%
-
Label : ostryga
Value : 38,7%
-
Label : małż
Value : 37%
-
Label : pstrąg
Value : 15,9%
-
Label : pozostałe
Value : 8,4%
GRECJA, POLSKA, FRANCJA
..............
- dorada; Wartość: 50,4; Udział procentowy: 50,4%
- labraks; Wartość: 33,4; Udział procentowy: 33,4%
- małż; Wartość: 12,8; Udział procentowy: 12,8%
- pozostałe; Wartość: 3,4; Udział procentowy: 3,4%
-
Label : dorada
Value : 50,4%
-
Label : labraks
Value : 33,4%
-
Label : małż
Value : 12,8%
-
Label : pozostałe
Value : 3,4%
POLSKA, FRANCJA, GRECJA
..............
- karp; Wartość: 55,6; Udział procentowy: 55,6%
- pstrąg; Wartość: 36,5; Udział procentowy: 36,5%
- pozostałe; Wartość: 7,9; Udział procentowy: 7,9%
-
Label : karp
Value : 55,6%
-
Label : pstrąg
Value : 36,5%
-
Label : pozostałe
Value : 7,9%
GRECJA, POLSKA, FRANCJA
..............
............
Oceń, czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.
| Stwierdzenie | Prawda | Fałsz |
| Najwięcej ryb i owoców morza z marikultury pozyskują Chiny. | □ | □ |
| 65% pozyskiwanych ryb i owoców morza na świecie pochodzi z akwakultury i marikultury. | □ | □ |
| W strukturze akwakultury w Unii Europejskiej przeważają małże. | □ | □ |
| Pod względem wielkości produkcji z marikultury w Europie pierwsze miejsce zajmuje Hiszpania. | □ | □ |
Celem marikultury jest przede wszystkim pozyskiwanie produktów, które służą wyżywieniu ludności. Korzystając z dostępnych źródeł informacji, wymień inne wykorzystania żywych zasobów mórz i oceanów, hodowanych w marikulturach.
Na mapie przedstawiono lokalizację istniejących hodowli organizmów morskich w regionie Morza Bałtyckiego, poniżej tabelę oceniającą możliwości w polskiej marikulturze. Zapoznaj się z umieszczonymi poniżej fragmentami tekstu ,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych” (s. 48–56) i wyjaśnij, jakie warunki zdecydowały o braku tego typu hodowli u polskiego wybrzeża.

W tabeli przedstawiono ocenę możliwości hodowli organizmów morskich w regionie Morza Bałtyckiego. Zapoznaj się z umieszczonymi poniżej fragmentami tekstu ,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych” (s. 48–56) i wyjaśnij, jakie warunki zdecydowały o braku tego typu hodowli u polskiego wybrzeża.
Technologia chowu | Ocena możliwości |
|---|---|
Chów sadzowy w strefie przybrzeżnej | Bardzo złe |
Chów sadzowy w strefie otwartego morza | Przeciętne |
,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych”
Chów sadzowy w strefie przybrzeżnej
„W przypadku polskiej strefy Morza Bałtyckiego praktycznie poza obszarem Zatok Puckiej i Gdańskiej i niektórych fragmentów ujścia Odry nie ma możliwości posadowienia hodowli sadzowych w strefie przybrzeżnej. Jednakże ww. obszary będące pod silną antropopresją nie należą do bezpiecznych z punktu widzenia ichtiopatologicznego. Ponadto jakakolwiek próba uruchomienia chowu sadzowego w tych rejonach spotka się zapewne z licznymi protestami osób i organizacji związanych z lobby ekologicznym czy turystycznym.”
Chów sadzowy w strefie otwartego morza.
„Niestety wszystkie znane gatunki wymagają znacznej przezroczystości wody, a z tą w Bałtyku są obecnie problemy. Z drugiej strony perspektywy poprawy jakości wody w Bałtyku dają nadzieję na rozwój tej gałęzi marikultury”.
„Metoda ta sprowadza się do budowy różnej wielkości kompleksów sadzów przystosowanych do przeciwstawiania się nawet największym sztormom, jakie występują w otwartych morzach czy oceanach. […] Te zaprojektowane dla Morza Śródziemnego obiekty doskonale sprawdzić się mogą także w warunkach Morza Bałtyckiego. Problemem jest tylko odpowiednia powierzchnia dna o wystarczającej głębokości (50–60 m). Ponieważ w przypadku naszej strefy Morza Bałtyckiego takie powierzchnie występują na granicy polskiej strefy ekonomicznej oraz w okolicy Zatoki Gdańskiej, nie mamy zbyt dużych możliwości do rozwoju tej formy marikultury. Z punktu widzenia czysto technicznego jest to problem rozwiązywalny. Ograniczenia wystąpią z powodów: utrudnień żeglugi czy protestów różnych środowisk (rybacy, ekolodzy itp.). Natomiast szansą może być budowa farm wiatrowych – jeśli powstaną, obszar wokół nich będzie do zagospodarowania przez marikulturę”.
Uprawa glonów i roślin morskich.
Indeks dolny Źródło: Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych, J. Zaucha i in. (red.), Instytut Morski w Gdańsku, Gdańsk 2009, s. 48–56. Indeks dolny koniecŹródło: Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych, J. Zaucha i in. (red.), Instytut Morski w Gdańsku, Gdańsk 2009, s. 48–56.
Zaproponuj formy marikultury, które można rozwijać w Polsce.