Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1NxIjtTS9hz91
Ćwiczenie 1
Wśród poniższych terminów wskaż ten, który nie spełnia kryteriów terminu „marikultura”. Możliwe odpowiedzi: 1. Obejmuje połowy ryb ze stad z farm hodowlanych., 2. Dotyczy hodowli organizmów roślinnych i zwierzęcych w żyjących w wodach słonych., 3. Obejmuje połowy ryb morskich z naturalnych wolno żyjących stad., 4. Odbywa się w słonowodnych basenach na lądzie.
RfFguUYHbcOVQ1
Ćwiczenie 2
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.
1
Ćwiczenie 2
RJPcpFSOt0iDh
(Uzupełnij).
R1L7cFfG56Aov1
Ćwiczenie 3
Zaznacz poprawne słowa w poniższym tekście. Gatunkiem ryb, który stanowi największą część marikultury w Europie jest tuńczyk/dorsz/łosoś. Krajem dostarczającym najwięcej ryb tego gatunku jest Islandia/Norwegia /Grecja. Większość farm rybnych w tym kraju zlokalizowana jest w zacisznych lagunach/jeziorach/fiordach.
2
Ćwiczenie 4

Wykresy przedstawiają strukturę gatunkową akwakultury w wybranych krajach Europy. Wstaw w odpowiednie miejsce pod wykresami nazwy państw, wybierając z podanych poniżej.

RSDL712wl5rUK
Wykres kołowy. Lista elementów:
  • ostryga; Wartość: 38,7; Udział procentowy: 38,7%
  • małż; Wartość: 37; Udział procentowy: 37%
  • pstrąg; Wartość: 15,9; Udział procentowy: 15,9%
  • pozostałe; Wartość: 8,4; Udział procentowy: 8,4%
RgZHN1FomDtnu
1. POLSKA, 2. FRANCJA, 3. GRECJA
R1RLSPq8rmsti
Wykres kołowy. Lista elementów:
  • dorada; Wartość: 50,4; Udział procentowy: 50,4%
  • labraks; Wartość: 33,4; Udział procentowy: 33,4%
  • małż; Wartość: 12,8; Udział procentowy: 12,8%
  • pozostałe; Wartość: 3,4; Udział procentowy: 3,4%
R13WCBQSguEga
1. POLSKA, 2. GRECJA, 3. FRANCJA
Ripj5NuH4mLyQ
Wykres kołowy. Lista elementów:
  • karp; Wartość: 55,6; Udział procentowy: 55,6%
  • pstrąg; Wartość: 36,5; Udział procentowy: 36,5%
  • pozostałe; Wartość: 7,9; Udział procentowy: 7,9%
R1cw6oh1IcS5p
1. POLSKA, 2. GRECJA, 3. FRANCJA
RgUKmhd9snDKX
Tu uzupełnij
R3id6rCcVbccw2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń, czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.. Najwięcej ryb i owoców morza z marikultury pozyskują Chiny.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Produkcja pochodząca z akwakultur 65% pozyskiwanych ryb i owoców morza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W strukturze akwakultury w Unii Europejskiej przeważają małże.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Pod względem wielkości produkcji z marikultur w Europie pierwsze miejsce zajmuje Hiszpania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
21
Ćwiczenie 6

Celem marikultury jest przede wszystkim pozyskiwanie produktów, które służą wyżywieniu ludności. Korzystając z dostępnych źródeł informacji, wymień inne wykorzystania żywych zasobów mórz i oceanów, hodowanych w marikulturach.

R15kN72YrWerY
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 7

Na mapie przedstawiono lokalizację istniejących hodowli organizmów morskich w regionie Morza Bałtyckiego, poniżej tabelę oceniającą możliwości w polskiej marikulturze. Zapoznaj się z umieszczonymi poniżej fragmentami tekstu  ,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych” (s. 48–56) i wyjaśnij, jakie warunki zdecydowały o braku tego typu hodowli u polskiego wybrzeża.

RR5DS92SD4nv2
Lokalizacja istniejących hodowli organizmów morskich w regionie Morza Bałtyckiego
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

W tabeli przedstawiono ocenę możliwości hodowli organizmów morskich w regionie Morza Bałtyckiego. Zapoznaj się z umieszczonymi poniżej fragmentami tekstu  ,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych” (s. 48–56) i wyjaśnij, jakie warunki zdecydowały o braku tego typu hodowli u polskiego wybrzeża.

Technologia chowu

Ocena możliwości

Chów sadzowy w strefie przybrzeżnej

Bardzo złe

Chów sadzowy w strefie otwartego morza

Przeciętne

,,Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych”

Chów sadzowy w strefie przybrzeżnej

„W przypadku polskiej strefy Morza Bałtyckiego praktycznie poza obszarem Zatok Puckiej i Gdańskiej i niektórych fragmentów ujścia Odry nie ma możliwości posadowienia hodowli sadzowych w strefie przybrzeżnej. Jednakże ww. obszary będące pod silną antropopresją nie należą do bezpiecznych z punktu widzenia ichtiopatologicznego. Ponadto jakakolwiek próba uruchomienia chowu sadzowego w tych rejonach spotka się zapewne z licznymi protestami osób i organizacji związanych z lobby ekologicznym czy turystycznym.”

Chów sadzowy w strefie otwartego morza.

„Niestety wszystkie znane gatunki wymagają znacznej przezroczystości wody, a z tą w Bałtyku są obecnie problemy. Z drugiej strony perspektywy poprawy jakości wody w Bałtyku dają nadzieję na rozwój tej gałęzi marikultury”.

„Metoda ta sprowadza się do budowy różnej wielkości kompleksów sadzów przystosowanych do przeciwstawiania się nawet największym sztormom, jakie występują w otwartych morzach czy oceanach. […] Te zaprojektowane dla Morza Śródziemnego obiekty doskonale sprawdzić się mogą także w warunkach Morza Bałtyckiego. Problemem jest tylko odpowiednia powierzchnia dna o wystarczającej głębokości (50–60 m). Ponieważ w przypadku naszej strefy Morza Bałtyckiego takie powierzchnie występują na granicy polskiej strefy ekonomicznej oraz w okolicy Zatoki Gdańskiej, nie mamy zbyt dużych możliwości do rozwoju tej formy marikultury. Z punktu widzenia czysto technicznego jest to problem rozwiązywalny. Ograniczenia wystąpią z powodów: utrudnień żeglugi czy protestów różnych środowisk (rybacy, ekolodzy itp.). Natomiast szansą może być budowa farm wiatrowych – jeśli powstaną, obszar wokół nich będzie do zagospodarowania przez marikulturę”.

Uprawa glonów i roślin morskich.

Indeks dolny Źródło: Przyszłe wykorzystanie polskiej przestrzeni morskiej dla celów gospodarczych i ekologicznych, J. Zaucha i in. (red.), Instytut Morski w Gdańsku, Gdańsk 2009, s. 48–56. Indeks dolny koniec

R1TDFgLjQmYpi
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Zaproponuj formy marikultury, które można rozwijać w Polsce.

R190gdIViuzYs
(Uzupełnij).