Sprawdź się
Wybierz prawidłowe zakończenie zdania.
Substancje mineralne pełnią funkcje…
{regulacyjne i modyfikacyjne.}
{#budulcowe i regulacyjne.}
{budulcowe i modyfikacyjne.}
{tylko modyfikacyjne.}
Związki nieorganiczne 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe rozpuszczalne w wodzie i 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe w formie jonowej. Pełnią funkcje regulacyjne, wchodząc w skład 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe. Jony 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe (u roślin) oraz 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe (u zwierząt) pełnią funkcje osmotyczne, wpływając na utrzymanie równowagi wodnej. Jony 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe i wodorofosforanowe − pełnią funkcje buforowe, natomiast fosforany w formie
wchodzą w skład 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe (RNA, DNA) oraz 1. chloru i sodu, 2. potasu, 3. organicznych, 4. nieorganiczne, 5. organiczne, 6. przenośników energii, 7. dwutlenek węgla, 8. są, 9. nieorganicznych, 10. występują, 11. kwasów nukleinowych, 12. enzymów, 13. wodorowęglanowe (ATP, NADP).
Kość zbudowana jest z komórek i substancji międzykomórkowej (osseiny) wysyconej substancjami mineralnymi. Co się stanie, gdy kość kurczęcia zanurzymy w occie? Dobierz przewidywany wynik i jego uzasadnienie.
- Kość nie zmieni swoich właściwości.
- Kość stanie się elastyczna.
Stanie się tak, ponieważ:
- Ocet jest za słabym kwasem, żeby rozpuścić komórki kostne.
- Kości ptaków mają w sobie worki powietrzne (są pneumatyczne).
- Kwas octowy rozpuścił sole znajdujące się w substancji międzykomórkowej.
Związki wapnia to ważne składniki organizmu człowieka. Gospodarkę wapniową regulują dwa hormony: kalcytonina, wydzielana przez tarczycę, i parathormon, wydzielany przez gruczoły przytarczyczne. Kalcytonina powoduje odkładanie nadmiaru wapnia w kościach, a parathormon uwalnia wapń z kości, gdy jego poziom we krwi jest zbyt niski.
W niedawno przeprowadzonych badaniach wykazano, że niedobór białek biorących udział w regulacji przemiany wapniowej w ścianie naczynia jest istotnym ogniwem patogenezy kalcyfikacji naczyń. Dużą rolę przypisuje się białku MPG oraz Gas6. Nowoczesne metody obrazowania (EBCT, ang. electron‑beam computed tomography) wykazały, że ponad 90% blaszek miażdżycowych jest uwapnione. Przez wiązanie wapnia MPG przyczynia się do usuwania go z tętnic, utrzymując ich czystość i elastyczność. W przypadku niedoboru witaminy KIndeks dolny 22 MPG nie może działać prawidłowo, prowadząc tym samym do zwiększania ryzyka wystąpienia incydentów sercowo‑naczyniowych.
Najczęściej spotykaną formą witaminy K w żywności jest filochinon, który stanowi ponad 80% podaży tej witaminy. Jako związek uczestniczący w procesach fotosyntezy występuje w największych ilościach w zielonych warzywach, olejach roślinnych z soi, rzepaku, oliwek. Również takie produkty, jak owoce, zboża i produkty mleczne są źródłem witaminy KIndeks dolny 11. Znaczącym źródłem witamin KIndeks dolny 22 (MK7‑MK13) jest wątroba zwierząt, natomiast najbogatsze źródło stanowią produkty fermentowane, w szczególności sery i natto (fermentowana soja) w Japonii. Z kolei produkty nabiałowe, jaja, mięso i ryby są zarówno źródłem witaminy KIndeks dolny 11, jak i KIndeks dolny 22 (MK‑4).
Indeks dolny Na podstawie: https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/view/42663/30220 Indeks dolny koniecNa podstawie: https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/view/42663/30220

Ilustracja przedstawia proces budowy muszli przez mięczaki morskie. Do budowy muszli organizmy te wykorzystują węglan wapnia (CaCOIndeks dolny 33). Jony wapnia w wodzie to skutek chemicznego wietrzenia skał wapiennych (głównie osadowych) na lądzie. Skały te w geologicznie odległym czasie powstały przez opadanie na dno szkieletów i muszli morskich organizmów, po czym zostały wyniesione na powierzchnię w procesach górotwórczych.