Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1VwHljWd4PFc1
Ćwiczenie 1
Jam to inna nazwa Możliwe odpowiedzi: 1. taro., 2. batatów., 3. manioku., 4. pochrzynu.
RUL5L9F1zpp991
Ćwiczenie 2
Zaznacz rośliny, których częścią użytkową jest bulwa. Możliwe odpowiedzi: 1. pochrzyny, 2. marchew, 3. taro, 4. bataty, 5. maniok
RXwRBErmVDIOs1
Ćwiczenie 3
Zaznacz rośliny skrobiowe, których liście są często spożywane przez człowieka. Możliwe odpowiedzi: 1. ziemniaki, 2. maniok, 3. taro, 4. pietruszka, 5. marchew
21
Ćwiczenie 4

Wyjaśnij, dlaczego rośliny skrobiowe należy poddać obróbce termicznej przed spożyciem.

R13Hiub5Rb26G
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 5

Wymień cztery wspólne zastosowania roślin skrobiowych.

R7WdGQFZSVIYD
(Uzupełnij).
Rw5MJpOmaZFKY2
Ćwiczenie 6
Połącz w pary nazwy i ich znaczenie. krochmal, tapioka, kleśnica jadalna, kapusta karaibska, solanina, kassawa Możliwe odpowiedzi: 1. kasza z bulw manioku w formie granulatu, 2. inna nazwa taro, 3. młode, jadalne liście taro, 4. mączka otrzymywana z manioku, 5. trujący związek zawarty w surowych ziemniakach, 6. mieszanina skrobi ziemniaczanej z wodą
RMl3nVySqIcjW2
Ćwiczenie 7
Uporządkuj podane rośliny skrobiowe według malejącej wartości energetycznej w 100 g. Elementy do uszeregowania: 1. bataty, 2. taro, 3. ziemniaki, 4. maniok, 5. pochrzyny
RwVnBWBSpVOA22
Ćwiczenie 8
Do podanych państw dopisz nazwę dominującej rośliny skrobiowej. Państwa: Turcja, Wietnam Rośliny: ziemniaki, bataty
31
Ćwiczenie 9

Uzasadnij słuszność spożywania potraw z tapioki przez chorych na celiakię.

RmTDnKAos8kdN
(Uzupełnij).