Sprawdź się
Zaznacz roślinę, której częścią użytkową nie jest bulwa.
- batat
- maniok
- pochrzyn
- marchew
Zaznacz roślinę skrobiową, której liście są często spożywane przez człowieka.
- ziemniaki
- maniok
- pietruszka
- marchew
Wyjaśnij, dlaczego rośliny skrobiowe należy poddać obróbce termicznej przed spożyciem.
Wymień cztery wspólne zastosowania roślin skrobiowych.
Połącz w pary nazwy i ich znaczenie.
trujący związek zawarty w surowych ziemniakach, mączka otrzymywana z manioku, mieszanina skrobi ziemniaczanej z wodą, kasza z bulw manioku w formie granulatu, młode, jadalne liście taro, inna nazwa taro
| krochmal | |
| tapioka | |
| kleśnica jadalna | |
| kapusta karaibska | |
| solanina | |
| kassawa |
Uporządkuj podane rośliny skrobiowe według malejącej wartości energetycznej w 100 g.
- maniok
- taro
- ziemniaki
- pochrzyny
- bataty
Do podanych państw dopisz nazwę dominującej rośliny skrobiowej.
| Państwa | Rośliny |
|---|---|
| Turcja | |
| Wietnam |
Uzasadnij słuszność spożywania potraw z tapioki przez chorych na celiakię.