Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Wyjaśnij, dlaczego rośliny skrobiowe należy poddać obróbce termicznej przed spożyciem.
Ćwiczenie 5
Wymień cztery wspólne zastosowania roślin skrobiowych.
Ćwiczenie 6
Połącz w pary nazwy i ich znaczenie. krochmal, tapioka, kleśnica jadalna, kapusta karaibska, solanina, kassawa
Możliwe odpowiedzi: 1. kasza z bulw manioku w formie granulatu, 2. inna nazwa taro, 3. młode, jadalne liście taro, 4. mączka otrzymywana z manioku, 5. trujący związek zawarty w surowych ziemniakach, 6. mieszanina skrobi ziemniaczanej z wodą
Połącz w pary nazwy i ich znaczenie.
trujący związek zawarty w surowych ziemniakach, mączka otrzymywana z manioku, mieszanina skrobi ziemniaczanej z wodą, kasza z bulw manioku w formie granulatu, młode, jadalne liście taro, inna nazwa taro
krochmal | |
tapioka | |
kleśnica jadalna | |
kapusta karaibska | |
solanina | |
kassawa |
Ćwiczenie 7
Ćwiczenie 8
Do podanych państw dopisz nazwę dominującej rośliny skrobiowej.
Państwa: Turcja, Wietnam
Rośliny: ziemniaki, bataty
Do podanych państw dopisz nazwę dominującej rośliny skrobiowej.
Państwa | Rośliny |
---|---|
Turcja | |
Wietnam |
Ćwiczenie 9
Uzasadnij słuszność spożywania potraw z tapioki przez chorych na celiakię.