Tolerancja ekologiczna to: Możliwe odpowiedzi: 1. wymagania organizmu w stosunku do danego czynnika ograniczone zakresami minimum i maksimum., 2. czynniki biotyczne i abiotyczne działające na organizm., 3. niedobór danego czynnika działającego na organizm., 4. zarówno niedobór, jak i nadmiar danego czynnika działającego na organizm.
Tolerancja ekologiczna to...
wymagania organizmu w stosunku do danego czynnika ograniczone zakresami minimum i maksimum.
czynniki biotyczne i abiotyczne działające na organizm.
niedobór danego czynnika działającego na organizm.
zarówno niedobór, jak i nadmiar danego czynnika działającego na organizm.
RbqBpv7PXyUdK1
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Oceń prawdziwość zdań.. Tolerancja organizmu może być wąska w stosunku do jednego czynnika, a do drugiego szeroka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Tolerancja organizmu na dany czynnik ograniczona jest wartościami określającymi optimum tolerancji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Organizmy nie mają zdolności przystosowywania się do zmieniających się warunków środowiska.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Organizmy o wąskiej tolerancji ekologicznej na dany czynnik mogą być wykorzystane do oceny stanu środowiska.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość zdań.. Tolerancja organizmu może być wąska w stosunku do jednego czynnika, a do drugiego szeroka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Tolerancja organizmu na dany czynnik ograniczona jest wartościami określającymi optimum tolerancji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Organizmy nie mają zdolności przystosowywania się do zmieniających się warunków środowiska.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Organizmy o wąskiej tolerancji ekologicznej na dany czynnik mogą być wykorzystane do oceny stanu środowiska.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.
Prawda
Fałsz
Granice zakresu tolerancji organizmu na dany czynnik wyznaczane są przez dwie wartości skrajne: minimum i maksimum.
□
□
Tolerancja organizmu może być wąska w stosunku do jednego czynnika, a do drugiego – szeroka.
□
□
Organizmy nie mają zdolności przystosowywania się do zmieniających się warunków środowiska.
□
□
Organizmy o wąskiej tolerancji ekologicznej na dany czynnik mogą być wykorzystywane do oceny stanu środowiska.
□
□
Rw2CNitReIZye1
Ćwiczenie 3
Warunki optymalne pozwalają organizmowi na: Możliwe odpowiedzi: 1. zdobywanie pokarmu, odżywianie się i pozostawanie przy życiu, 2. zdobywanie pokarmu i pozostawanie przy życiu, 3. wyłącznie pozostawanie przy życiu, 4. wyłącznie rozmnażanie się
Warunki optymalne pozwalają organizmowi na...
zdobywanie pokarmu, rozmnażanie się i pozostawanie przy życiu.
zdobywanie pokarmu i pozostawanie przy życiu.
wyłącznie pozostawanie przy życiu.
wyłącznie rozmnażanie się.
1
RGW5ROj6Ij7hu11
Ćwiczenie 4
Wyjaśnij pojęcia: stenobiontów eurybiontów gatunków wskaźnikowych.
Wyjaśnij pojęcia: stenobiontów eurybiontów gatunków wskaźnikowych.
1
Ćwiczenie 4
Rs3iB1mNx5sjB
(Uzupełnij).
RBMrhe2hg1MF32
Ćwiczenie 5
Stenobionty to organizmy o wąskim zakresie tolerancji, natomiast eurybionty o szerokim. Przedrostki steno- i eury- połączone z nazwą odpowiedniego czynnika wyrażają zakres tolerancji danego czynnika. Przykładowo organizmy o wąskim zakresie tolerancji ekologicznej na temperaturę to organizmy stenotermiczne, natomiast o szerokim eurytermiczne. Na podstawie podanych informacji przyporządkuj organizmy do odpowiedniej grupy. stenotermiczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle eurytermiczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle euryhaliczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle
Stenobionty to organizmy o wąskim zakresie tolerancji, natomiast eurybionty o szerokim. Przedrostki steno- i eury- połączone z nazwą odpowiedniego czynnika wyrażają zakres tolerancji danego czynnika. Przykładowo organizmy o wąskim zakresie tolerancji ekologicznej na temperaturę to organizmy stenotermiczne, natomiast o szerokim eurytermiczne. Na podstawie podanych informacji przyporządkuj organizmy do odpowiedniej grupy. stenotermiczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle eurytermiczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle euryhaliczne Możliwe odpowiedzi: 1. wróbel domowy, 2. chełbia modra, 3. goryle
Informacja do ćwiczenia 5
Jedno ze stanowisk ropuchy paskówki to płytkie jeziorko tuż nad brzegiem morza, leżące nieco powyżej poziomu normalnego przypływu. Niestety, zdarzają się również, chociaż rzadko, przypływy znacznie wyższe od normalnych. Jeżeli trafił się taki przypływ i zalał jeziorko, gdy były w nim kijanki, ginęły one od wody o zasoleniu oceanicznym. [...] Badacze pogłębili zbiornik [...] i oddzielili go od morza wałem, chroniącym od wysokich przypływów. Zbiornik stał się na tyle korzystny, że mogła zacząć się w nim rozradzać ropucha szara, która całkowicie wyparła z niego paskówkę.
Indeks dolny Na podstawie: Tomasz Umiński, Ekologia, środowisko, przyroda, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1995, s. 374. Indeks dolny koniecNa podstawie: Tomasz Umiński, Ekologia, środowisko, przyroda, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1995, s. 374.
RBS5EntZIOBrz2
Ćwiczenie 6
Zakres tolerancji ekologicznej na które czynniki ograniczył występowanie ropuchy pyskówki? Możliwe odpowiedzi: 1. drapieżnictwo i zasolenie, 2. drapieżnictwo i dostępność wody, 3. konkurencja i zasolenie, 4. jedynie zasolenie
Zmiana natężenia których czynników środowiska przekroczyła zakres tolerancji ekologicznej ropuchy paskówki i spowodowała zanik populacji tego gatunku w jeziorze nad brzegiem morza? Zaznacz prawidłową odpowiedź.
Drapieżnictwo i zasolenie
Drapieżnictwo i dostępność wody
Konkurencja i zasolenie
Jedynie zasolenie
31
Ćwiczenie 7
R1Ik8pyqGcie9
Zastanów się, w jaki sposób wiedzę o zakresie tolerancji ekologicznej organizmów możesz zastosować w praktyce. Opisz jeden przykład pochodzący z życia codziennego, np. sposób dłuższego przechowywania żywności. (Uzupełnij).
Przypomnij sobie definicję tolerancji ekologicznej. Zastanów się, jakie organizmy mogą negatywnie oddziaływać na Twoje zdrowie. Czy poprzez zmiany natężenia czynników oddziałujących na te organizmy możemy ograniczyć lub usunąć ich negatywny wpływ na nasze zdrowie? Może znasz np. kilka sposobów przechowywania żywności, które wpływają na zakres tolerancji bakterii gnilnych „psujących” produkty spożywcze.
Surowe mięso przechowuje się w lodówce, ponieważ temperatury w niej panujące są poza zakresem optimum bakterii gnilnych. Przełożenie mięsa do zamrażalnika sprawiłoby, że moglibyśmy je przechowywać jeszcze dłużej. Natomiast upieczenie czy ugotowanie mięsa niszczy komórki bakterii i formy przetrwalnikowe.
31
Ćwiczenie 8
Przeprowadzono doświadczenie, w którym uprawiano trzy gatunki traw z rodzajów stokłosa, rajgras i wyczyniec na glebie o różnej wilgotności. W pierwszym wariancie eksperymentu wszystkie trzy gatunki uprawiano osobno. W drugim wariancie – razem. Rysunki przedstawiają przyrost traw uprawianych oddzielnie (A) oraz przyrost traw w wyniku konkurencji wszystkich trzech gatunków (B) w zależności od wilgotności gleby.
R1BYLyKKhiert
Wykresy przedstawiają informacje w jakich wilgotnościach rosły trawy z gatunku stokłosa, rajgras i wyczyniec. Oddzielnie posadzone trawy rosły najszybciej w glebie o umiarkowanej wilgotności. Natomiast gdy trawy te zostały posadzone razem: stokłosa wykazała najszybciej przyrost trawy, przy niskiej wilgotności gleby, rajgras przy umiarkowanej, a wyczyniec przy wysokiej wilgotności.
Na podstawie: Tomasz Umiński, Ekologia, środowisko, przyroda, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1995. s. 99.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1B0yHWxaBkk1
Sformułuj problem badawczy oraz wniosek na podstawie wyników przedstawionego doświadczenia. (Uzupełnij).
Uważnie przeczytaj wstęp do zadania. Następnie przeanalizuj rysunek, zwracając uwagę na przedstawione na nim zależności. Porównaj zakresy tolerancji ekologicznej badanych roślin w przypadku oddzielnej uprawy, jak i wspólnej z innymi gatunkami. Uwzględnij warunki uprawy (wilgotność gleby) podczas formułowania problemu badawczego.
Przykładowy problem badawczy: Wpływ konkurencji międzygatunkowej na zakres tolerancji ekologicznej w odniesieniu do wilgotności gleby u trzech gatunków traw z rodzaju stokłosa, rajgras i wyczyniec.
Przykładowy wniosek: Konkurencja międzygatunkowa trawy z rodzaju rajgras doprowadza do wyparcia i zmiany optimum ekologicznego traw z rodzaju stokłosa i wyczyniec.