1
Pokaż ćwiczenia:
RYm4EOAK56ahu1
Ćwiczenie 1
Wskaż zdania zawierające poprawne informacje na temat budowy białek. Możliwe odpowiedzi: 1. Podstawową jednostką budulcową białek są aminokwasy., 2. Zarówno struktura drugorzędowa, jak i trzeciorzędowa utrzymywane są przez wiązania wodorowe., 3. Wiązania wodorowe łączą ze sobą reszty aminokwasowe., 4. Białka zbudowane są z łańcuchów polipeptydowych o masie cząsteczkowej większej niż 10000 mln Daltonów.
1
Ćwiczenie 2

Przyjrzyj się uważnie poniższemu wzorowi chemicznemu, a następnie wskaż w tekście poprawne określenia.

RUz0LvvZnIqe4
Źródło: Englishsquare Sp. z.o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rhd2nrQWRj6x3
Powyżej przedstawiono wzór chemiczny tripeptydu polipeptydu kwasu tłuszczowego. Kolorem pomarańczowym zaznaczono wiązania wodorowe peptydowe fosfodiestrowe powstające pomiędzy grupą aminową karboksylową hydroksylową widniejącego po lewej stronie nukleotydu aminokwasu peptydu a grupą aminową karboksylową hydroksylową kolejnego nukleotydu aminokwasu peptydu.
R1TPEyKIdbvHK
Ćwiczenie 2
Uzupełnij tekst. Tripeptydy to peptydy złożone z trzech reszt aminokwasowych.
1
Ćwiczenie 3

Jakie wiązanie przedstawiono na schemacie?

R95XbZpPABMDW
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC 0 1.0.
R1P38iSXWc9oU
Wskaż właściwą odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. wiązanie wodorowe, 2. wiązanie peptydowe, 3. wiązanie disiarczkowe, 4. wiązanie N-glikozydowe
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC 0 1.0.
R1SzCS7Kw8e2P
Ćwiczenie 3
Struktura trzeciorzędowa jest stabilizowana przez wiązania wodorowe oraz inne wiązanie. Zaznacz jego nazwę. Możliwe odpowiedzi: 1. wiązanie wodorowe, 2. wiązanie peptydowe, 3. wiązanie disiarczkowe, 4. wiązanie N-glikozydowe
2
Ćwiczenie 4

Przeanalizuj wzór strukturalny D‑glukozy i wskaż poprawne dokończenia zdania.

RZ6qSj4n9NTLw
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
R1JKorc5S2uBD
Glukoza jest: Możliwe odpowiedzi: 1. monosacharydem, 2. cukrem złożonym, 3. pentozą, 4. heksozą, 5. aldozą, 6. ketozą
R1OmhT6V3tHtG
Ćwiczenie 4
D-glukoza to organiczny związek chemiczny o wzorze C indeks dolny 6 H indeks dolny 12 O indeks dolny 6. W jego cząsteczce do pierwszego atomu węgla przyłączona jest grupa aldehydowa. Przy kolejnych węglach grupy O H oraz atomy wodoru przyłączone są naprzemiennie. Przy szóstym atomie węgla znajduje się grupa C H indeks dolny 2 O H. Zaznacz wszystkie określenia którymi możemy opisać glukozę. Możliwe odpowiedzi: 1. monosacharydem, 2. cukrem złożonym, 3. pentozą, 4. heksozą, 5. aldozą, 6. ketozą
2
Ćwiczenie 5

Przeanalizuj schemat hydrolizy laktozy i oceń poprawność poniższych twierdzeń.

RvXrPu8PoKo4W
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
R40YhYs6zmZNY
Łączenie par. Przeanalizuj schemat rozkładu laktozy i oceń poprawność poniższych twierdzeń.. Laktoza zbudowana jest z galaktozy i glukozy. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Laktoza jest polisacharydem. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Laktoza jest przykładem cukru złożonego. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Laktaza katalizuje syntezę laktozy. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R8gnthr2VUf57
Ćwiczenie 5
Łączenie par. . Laktoza zbudowana jest z galaktozy i glukozy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Laktoza jest polisacharydem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Laktoza jest przykładem cukru złożonego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Monomery budujące laktozę połączone są wiązaniem β-1,4-glikozydowym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R4W3U0dI1LnM52
Ćwiczenie 6
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
31
Ćwiczenie 7
RoZSHAKWMYvg9
Zaproponuj doświadczenie, które pozwoli na odróżnienie tłuszczu zwierzęcego od roślinnego, w przypadku gdy oba występują w stanie stałym. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Pracownik laboratorium otrzymał opakowanie glukozy i opakowanie sacharozy, jednak zgubił etykiety z nazwami cukrów. Aby odróżnić zawartość obu opakowań, postanowił wykonać doświadczenie. W probówce „A” umieścił jedną substancję, a w probówce „B” – drugą. W wyniku doświadczenia w probówce „B” pojawiła się lustrzana powłoka.

R1GHtBydRXnfx
Wynik otrzymany w probówce „B”.
Źródło: Tmv23, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Rxup3R6RlMxHL
Zastanów się jakie doświadczenie wykonał chemik oraz zapisz w której kolbie znajdowała się glukoza a w której fruktoza. Wyjaśnij na jakiej podstawie tak sądzisz. Nazwa doświadczenia: 1. fruktoza, 2. próba Benedicta, 3. wodorotlenek miedzi, 4. próba Trommera, 5. glukoza, 6. próba Tollensa, 7. formaldehyd, 8. próba Fehlinga, 9. celobioza, 10. tlenek miedzi
Nazwa cukru w kolbie A: 1. fruktoza, 2. próba Benedicta, 3. wodorotlenek miedzi, 4. próba Trommera, 5. glukoza, 6. próba Tollensa, 7. formaldehyd, 8. próba Fehlinga, 9. celobioza, 10. tlenek miedzi, i w B 1. fruktoza, 2. próba Benedicta, 3. wodorotlenek miedzi, 4. próba Trommera, 5. glukoza, 6. próba Tollensa, 7. formaldehyd, 8. próba Fehlinga, 9. celobioza, 10. tlenek miedzi
RS8VA7eB38gbQ
Wymień przyczyny wyginięcia pantofelków. (Uzupełnij).