Im krótszy łańcuch węglowy cząsteczki alkoholu, tym 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych polarny jest jej charakter, ponieważ silniejszy jest wpływ grupy 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych na właściwości związków. W przypadku alkoholi o 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych masie cząsteczkowej (czyli niższych w szeregu homologicznym) grupa - OH stanowi 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych. Dlatego zdolność do tworzenia 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych z cząsteczkami wody jest duża.
Wraz ze wzrostem liczby atomów węgla w łańcuchu, czyli wzrostem wpływu tego łańcucha na właściwości związku, 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych rozpuszczalność w wodzie i 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych. Dlatego, kiedy rośnie liczba atomów węgla, czyli wydłuża się łańcuch alifatyczny, to właściwości 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych mają charakter cząsteczek alkanów, ponieważ grupa 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych stanowi 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych.
Im krótszy łańcuch węglowy cząsteczki alkoholu, tym 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych polarny jest jej charakter, ponieważ silniejszy jest wpływ grupy 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych na właściwości związków. W przypadku alkoholi o 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych masie cząsteczkowej (czyli niższych w szeregu homologicznym) grupa - OH stanowi 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych. Dlatego zdolność do tworzenia 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych z cząsteczkami wody jest duża.
Wraz ze wzrostem liczby atomów węgla w łańcuchu, czyli wzrostem wpływu tego łańcucha na właściwości związku, 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych rozpuszczalność w wodzie i 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych. Dlatego, kiedy rośnie liczba atomów węgla, czyli wydłuża się łańcuch alifatyczny, to właściwości 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych mają charakter cząsteczek alkanów, ponieważ grupa 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych stanowi 1. wiązań kowalencyjnych, 2. małą część cząsteczki, 3. małą część cząsteczki, 4. maleje, 5. dużą część cząsteczki, 6. reaktywność alkoholi, 7. kwasu, 8. alkoholu, 9. reaktywność kwasów, 10. mniej, 11. OH , 12. dużą część cząsteczki, 13. bardziej, 14. CH 3 , 15. dużej, 16. - OH , 17. małej, 18. wiązań wodorowych.