1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1

Poniżej podano wzory półstrukturalne tłuszczów.

Zapoznaj się z opisami wzorów półstrukturalnych tłuszczów.

ReljXr9VOfD3e
Wzory grupowe tłuszczów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Re6WfF4XQPiIs
Wskaż prawdziwe odpowiedzi dotyczące tych tłuszczów. Możliwe odpowiedzi: 1. Objętość wodoru w warunkach normalnych, którą zużyje się w reakcji całkowitego uwodornienia 0,2 mola tłuszczu A, wynosi 13,44 dm3., 2. W wyniku całkowitego uwodornienia tłuszczu B otrzymuje się tripalmitynian glicerolu., 3. W wyniku całkowitego uwodornienia tłuszczu A otrzymuje się tristearynian glicerolu., 4. Tłuszcz A jest tłuszczem wielonienasyconym, a tłuszcz B tłuszczem jednonienasyconym.
Rg4zwfTdJ8Jb511
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych poniżej informacji.. Reakcja uwodornienia zachodzi według mechanizmu substytucji elektrofilowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do reakcji utwardzania tłuszczów używa się następujących katalizatorów: Pt, Ni oraz Pd.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W reakcji uwodornienia z tłuszczu ciekłego można otrzymać tłuszcz stały, dlatego w przemyśle taki proces nazywany jest utwardzaniem tłuszczów.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W wyniku całkowitego uwodornienia trioleinianu glicerolu, który jest tłuszczem nienasyconym, otrzymuje się tripalmitynian glicerolu, będący tłuszczem nasyconym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Pierwszym etapem addycji wodoru na katalizatorze jest adsorpcja wodoru do powierzchni metalu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
211
Ćwiczenie 3

Zapisz równanie reakcji całkowitego uwodornienia trilinoleinianu glicerolu, którego nazwa systematyczna to oktadek–9,12,15–trienian propano–1,2,3–triolu. Jak nazywa się produkt tej reakcji chemicznej?

RI0FkjPW7DwEW
(Uzupełnij).
RgFW4b00fskGz
(Uzupełnij).
RJSckhjplWxni2
Ćwiczenie 4
Jełczenie to proces psucia się żywności. Jest wynikiem utlenienia nienasyconych reszt kwasów tłuszczowych w tłuszczach. Uzupełnij poniższy tekst dotyczący jełczenia tłuszczów, zaznaczając właściwy wyraz z podanych. W wyniku katalitycznego uwodornienia zmieniają się zarówno właściwości fizyczne, jak i chemiczne tłuszczów. Przykładowo, tłuszcz nienasycony/nasycony jełczeje znacznie szybciej niż nienasycony/nasycony, czyli całkowicie uwodorniony. Za zachodzący szybciej proces jełczenia tłuszczów odpowiada reakcja polegająca na ataku tlenu na atomy węgla połączone wiązaniami wielokrotnymi/pojedynczymi. Jej skutkiem jest powstawanie lotnych kwasów i aldehydów o brzydkim zapachu Uwodornienie zmniejsza liczbę wiązań pojedynczych/podwójnych, a tym samym znacznie opóźnia/przyspiesza proces jełczenia.
211
Ćwiczenie 5

Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.

Zapoznaj się z opisem reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.

RLjy9vVN8NqJE1
Równanie reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podaj liczbę moli elektronów przyjmowanych przez 3 mole wielonienasyconego tłuszczu podczas podanej przemiany.

RbMNkdhZUIyDQ
Odpowiedź (Uzupełnij).
211
Ćwiczenie 6

Co w poniższej reakcji pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.

Zapoznaj się z opisem reakcji. Co pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.

RLjy9vVN8NqJE1
Równanie reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RLhxfYrxGZfKc
Odpowiedź (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7

Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.

RLjy9vVN8NqJE1
Równanie reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RVYYLys2yEGOY
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
31
Ćwiczenie 8

100 g margaryny to 680 kcal. Łyżeczka takiej margaryny waży natomiast 5 g. Aby spalić taką porcję tłuszczu, człowiek ważący 70 kg może udać się na 3–minutowy trucht lub 5–minutowy spacer. Ile teoretycznie musiałby spacerować oraz ile musiałby truchtać, żeby spalić cały tłuszcz ze zjedzonych wcześniej ciastek, do przygotowania których zużył całą 200–gramową kostkę margaryny do pieczenia? Załóż, że ciastka po upieczeniu również zawierają 200 g tłuszczu.

RE2F0ioSlMO33
(Uzupełnij).
R10G4EeWkeUiO
(Uzupełnij).