Sprawdź się
Poniżej podano wzory półstrukturalne tłuszczów.
Zapoznaj się z opisami wzorów półstrukturalnych tłuszczów.

Wskaż prawdziwe odpowiedzi dotyczące tych tłuszczów.
- Objętość wodoru w warunkach normalnych, którą zużyje się w reakcji całkowitego uwodornienia 0,2 mola tłuszczu A, wynosi .
- W wyniku całkowitego uwodornienia tłuszczu B otrzymuje się tripalmitynian glicerolu.
- W wyniku całkowitego uwodornienia tłuszczu A otrzymuje się tristearynian glicerolu.
- Tłuszcz A jest tłuszczem wielonienasyconym, a tłuszcz B tłuszczem jednonienasyconym.
Oceń prawdziwość podanych poniżej informacji.
| Zdanie | Prawda | Fałsz |
| Reakcja uwodornienia zachodzi według mechanizmu substytucji elektrofilowej. | □ | □ |
| Do reakcji utwardzania tłuszczów używa się następujących katalizatorów: , oraz . | □ | □ |
| W reakcji uwodornienia z tłuszczu ciekłego można otrzymać tłuszcz stały, dlatego w przemyśle taki proces nazywany jest utwardzaniem tłuszczów. | □ | □ |
| W wyniku całkowitego uwodornienia trioleinianu glicerolu, który jest tłuszczem nienasyconym, otrzymuje się tripalmitynian glicerolu, będący tłuszczem nasyconym. | □ | □ |
| Pierwszym etapem addycji wodoru na katalizatorze jest adsorpcja wodoru do powierzchni metalu. | □ | □ |
Zapisz równanie reakcji całkowitego uwodornienia trilinoleinianu glicerolu, którego nazwa systematyczna to oktadek–,,–trienian propano–,,–triolu. Jak nazywa się produkt tej reakcji chemicznej?
Jełczenie to proces psucia się żywności. Jest wynikiem utlenienia nienasyconych reszt kwasów tłuszczowych w tłuszczach. Uzupełnij poniższy tekst dotyczący jełczenia tłuszczów, zaznaczając właściwy wyraz z podanych.
W wyniku katalitycznego uwodornienia zmieniają się zarówno właściwości fizyczne, jak i chemiczne tłuszczów. Przykładowo, tłuszcz {#nienasycony}/{nasycony} jełczeje znacznie szybciej niż {nienasycony}/{#nasycony}, czyli całkowicie uwodorniony. Za zachodzący szybciej proces jełczenia tłuszczów odpowiada reakcja polegająca na ataku tlenu na atomy węgla połączone wiązaniami {#wielokrotnymi}/{pojedynczymi}. Jej skutkiem jest powstawanie lotnych kwasów i aldehydów o brzydkim zapachu Uwodornienie zmniejsza liczbę wiązań {pojedynczych}/{#podwójnych}, a tym samym znacznie {#opóźnia}/{przyspiesza} proces jełczenia.
Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.
Zapoznaj się z opisem reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.

Podaj liczbę moli elektronów przyjmowanych przez mole wielonienasyconego tłuszczu podczas podanej przemiany.
Co w poniższej reakcji pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.
Zapoznaj się z opisem reakcji. Co pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.

Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.

Zarówno w tłuszczu wielonienasyconym, jak i jednonienasyconym w podanej reakcji chemicznej występują atomy węgla o hybrydyzacji sp2 oraz sp3. Wpisz do tabeli ilość atomów węgla charakteryzujących się daną hybrydyzacją.
| Typ hybrydyzacji | Tłuszcz jednonienasycony | Tłuszcz wielonienasycony |
|---|---|---|
| sp2 | ||
| sp3 |
margaryny to . Łyżeczka takiej margaryny waży natomiast . Aby spalić taką porcję tłuszczu, człowiek ważący może udać się na –minutowy trucht lub –minutowy spacer. Ile teoretycznie musiałby spacerować oraz ile musiałby truchtać, żeby spalić cały tłuszcz ze zjedzonych wcześniej ciastek, do przygotowania których zużył całą –gramową kostkę margaryny do pieczenia? Załóż, że ciastka po upieczeniu również zawierają tłuszczu.
