Sprawdź się
Poniżej podano wzory półstrukturalne tłuszczów.
Zapoznaj się z opisami wzorów półstrukturalnych tłuszczów.
Oceń prawdziwość podanych poniżej informacji.
Zdanie | Prawda | Fałsz |
Reakcja uwodornienia zachodzi według mechanizmu substytucji elektrofilowej. | □ | □ |
Do reakcji utwardzania tłuszczów używa się następujących katalizatorów: , oraz . | □ | □ |
W reakcji uwodornienia z tłuszczu ciekłego można otrzymać tłuszcz stały, dlatego w przemyśle taki proces nazywany jest utwardzaniem tłuszczów. | □ | □ |
W wyniku całkowitego uwodornienia trioleinianu glicerolu, który jest tłuszczem nienasyconym, otrzymuje się tripalmitynian glicerolu, będący tłuszczem nasyconym. | □ | □ |
Pierwszym etapem addycji wodoru na katalizatorze jest adsorpcja wodoru do powierzchni metalu. | □ | □ |
Zapisz równanie reakcji całkowitego uwodornienia trilinoleinianu glicerolu, którego nazwa systematyczna to oktadek–,,–trienian propano–,,–triolu. Jak nazywa się produkt tej reakcji chemicznej?
Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.
Zapoznaj się z opisem reakcji katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.
Podaj liczbę moli elektronów przyjmowanych przez mole wielonienasyconego tłuszczu podczas podanej przemiany.
Co w poniższej reakcji pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.
Zapoznaj się z opisem reakcji. Co pełni funkcję reduktora, a co utleniacza? Odpowiedź uzasadnij.
Poniższa reakcja katalitycznego uwodornienia pewnego tłuszczu jest typem reakcji redoks.
Zarówno w tłuszczu wielonienasyconym, jak i jednonienasyconym w podanej reakcji chemicznej występują atomy węgla o hybrydyzacji sp2 oraz sp3. Wpisz do tabeli ilość atomów węgla charakteryzujących się daną hybrydyzacją.
Typ hybrydyzacji | Tłuszcz jednonienasycony | Tłuszcz wielonienasycony |
---|---|---|
sp2 | ||
sp3 |
margaryny to . Łyżeczka takiej margaryny waży natomiast . Aby spalić taką porcję tłuszczu, człowiek ważący może udać się na –minutowy trucht lub –minutowy spacer. Ile teoretycznie musiałby spacerować oraz ile musiałby truchtać, żeby spalić cały tłuszcz ze zjedzonych wcześniej ciastek, do przygotowania których zużył całą –gramową kostkę margaryny do pieczenia? Załóż, że ciastka po upieczeniu również zawierają tłuszczu.