Wskaż czołówkę głównych producentów mięsa drobiowego. Możliwe odpowiedzi: 1. USA, Chiny, Brazylia., 2. Chiny, Japonia, Kanada., 3. USA, Rosja, Polska., 4. USA, Chiny, Urugwaj.
RXmScUx3itins1
Ćwiczenie 2
Uporządkuj podane kraje według rosnącej obsady drobiu. Elementy do uszeregowania: 1. Indie, 2. Korea Południowa, 3. Brazylia, 4. Włochy, 5. Holandia
Uporządkuj podane kraje według rosnącej obsady drobiu. Elementy do uszeregowania: 1. Indie, 2. Korea Południowa, 3. Brazylia, 4. Włochy, 5. Holandia
1
Ćwiczenie 3
Uzupełnij zdania.
Rccbu7Eex1Hl0
Zdjęcie przedstawia obszerną halę, w której jest dużo młodych kur.
RrhwS3Po5EkBc
Powyższe zdjęcie obrazuje ekstensywny/intensywny chów drobiu. Gospodarstwa o tym typie chowu charakteryzują się często wysokim/niskim stopniem towarowości. Występują one powszechnie w wielu krajach afrykańskich/zachodnioeuropejskich.
Powyższe zdjęcie obrazuje ekstensywny/intensywny chów drobiu. Gospodarstwa o tym typie chowu charakteryzują się często wysokim/niskim stopniem towarowości. Występują one powszechnie w wielu krajach afrykańskich/zachodnioeuropejskich.
RSJXekzDcnTgi2
Ćwiczenie 4
.
.
Mapa do ćwiczeń 5‑7
Raz1LNSq36Ras
Na mapie świata zaznaczono literami: A - południowo-wschodnie Stany Zjednoczone, B - północny obszar Ameryki Północnej, C - rejon Holandii i Belgii, D - obszar na południe od Morza Kaspijskiego (Iran), E - środkowe Chiny, F - rejon na północy Australii.
R1Rl83bcZ9qOC2
Ćwiczenie 5
Na powyższej mapie zaznaczono sześć obszarów literami od A do F. Wybierz spośród nich trzy, które charakteryzują się największym pogłowiem drobiu. Możliwe odpowiedzi: 1. A, 2. C, 3. D, 4. B, 5. E, 6. F
RvTtf1NrExKok2
Ćwiczenie 6
Spośród podanych obszarów wybierz ten, z którego pochodzi największa ilość produkowanego mięsa drobiowego w skali świata. Możliwe odpowiedzi: 1. A, 2. B, 3. C, 4. E
21
Ćwiczenie 7
Podaj wspólny czynnik, który zadecydował o wielkości pogłowia na obszarach B i F.
RDPNNN6GizFHR
(Uzupełnij).
Zastanów się, czy nad wielkością pogłowia drobiu oraz gęstością zaludnienia.
Wspólnym czynnikiem, który zadecydował o niewielkim pogłowiu drobiu na tych obszarach, jest niewielka gęstość zaludnienia (i liczba ludności), a tym samym - niewielkie zapotrzebowanie na hodowlę tych zwierząt.
21
Ćwiczenie 8
Wyjaśnij przyczyny spadku produkcji mięsa drobiowego w Polsce w 2003, 2008 i 2011 roku.
RIO7XpptNIDiu
Wykres produkcji mięsa drobiowego w Polsce w latach 1999-2018. W 1999 roku produkcja wynosiła prawie 0,6 miliona ton, w roku 2018 wzrosła do około 1,7 miliona ton. W latach 2003, 2008 i 2011 odnotowano spadki produkcji.
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 1999-2018.
Źródło: FAOStat.
R1Qmz8Eimb51d
(Uzupełnij).
Zwróć uwagę na czynniki, które powodują nagły spadek produkcji mięsa drobiowego. W przypadku powolnego, ciągłego spadku oddziałują innego rodzaju czynniki.
Przyczyną tych spadków było rozprzestrzenianie się epidemii ptasiej grypy, która wystąpiła w Polsce w 2006 r., na przełomie 2007 i 2008 r., oraz 2016 i 2017 r.
31
Ćwiczenie 9
Przeanalizuj poniższe wykresy, a następnie wyjaśnij, dlaczego mięso drobiowe cieszy się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów.
RbsJ5sps59Uha
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 5,2; Udział procentowy: 5,33%
mięso drobiowe; Wartość: 18,8; Udział procentowy: 19,28%
mięso wieprzowe; Wartość: 38,8; Udział procentowy: 39,79%
mięso wołowe; Wartość: 34,7; Udział procentowy: 35,59%
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 5,2; Udział procentowy: 5,33%
mięso drobiowe; Wartość: 18,8; Udział procentowy: 19,28%
mięso wieprzowe; Wartość: 38,8; Udział procentowy: 39,79%
mięso wołowe; Wartość: 34,7; Udział procentowy: 35,59%
Struktura spożycia mięsa na świecie w 1980 r. (wg danych FAO)
R1Qebftgmp895
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 4,8; Udział procentowy: 4,91%
mięso drobiowe; Wartość: 29,4; Udział procentowy: 30,06%
mięso wieprzowe; Wartość: 38; Udział procentowy: 38,85%
mięso wołowe; Wartość: 25,6; Udział procentowy: 26,18%
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 4,8; Udział procentowy: 4,91%
mięso drobiowe; Wartość: 29,4; Udział procentowy: 30,06%
mięso wieprzowe; Wartość: 38; Udział procentowy: 38,85%
mięso wołowe; Wartość: 25,6; Udział procentowy: 26,18%
Struktura spożycia mięsa na świecie w 2000 r. (wg danych FAO)
R15vjttbZGomQ
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 2,2; Udział procentowy: 2,2%
mięso drobiowe; Wartość: 39,5; Udział procentowy: 39,54%
mięso wieprzowe; Wartość: 34,3; Udział procentowy: 34,33%
mięso wołowe; Wartość: 23,9; Udział procentowy: 23,92%
Wykres kołowy. Lista elementów:
mięso baranie i kozie; Wartość: 2,2; Udział procentowy: 2,2%
mięso drobiowe; Wartość: 39,5; Udział procentowy: 39,54%
mięso wieprzowe; Wartość: 34,3; Udział procentowy: 34,33%
mięso wołowe; Wartość: 23,9; Udział procentowy: 23,92%
Struktura spożycia mięsa na świecie w 2020 r. (wg https://stats.oecd.org/)
Źródło: dostępny w internecie: https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=84957.
RjIDe8raYNgjs
(Uzupełnij).
Zastanów się nad kosztami chowu, warunkami niezbędnymi do zapewnienia. czasem chowu, walorami smakowymi itd.
Głównymi czynnikami, które wpływają na tę tendencję są: stosunkowo niska cena spowodowana przez krótki cykl chowu, możliwość chowu przemysłowego, intensywnego (na niewielkiej powierzchni możliwe jest prowadzenie dużej hodowli tych zwierząt), a także walory smakowe, uniwersalność i prosty sposób przyrządzenia mięsa drobiowego.