Podaj wspólny czynnik, który zadecydował o wielkości pogłowia na obszarach B i F.
RDPNNN6GizFHR
Zastanów się, czy nad wielkością pogłowia drobiu oraz gęstością zaludnienia.
Wspólnym czynnikiem, który zadecydował o niewielkim pogłowiu drobiu na tych obszarach, jest niewielka gęstość zaludnienia (i liczba ludności), a tym samym - niewielkie zapotrzebowanie na hodowlę tych zwierząt.
21
Ćwiczenie 8
Wyjaśnij przyczyny spadku produkcji mięsa drobiowego w Polsce w 2003, 2008 i 2011 roku.
RIO7XpptNIDiu
R1Qmz8Eimb51d
Zwróć uwagę na czynniki, które powodują nagły spadek produkcji mięsa drobiowego. W przypadku powolnego, ciągłego spadku oddziałują innego rodzaju czynniki.
Przyczyną tych spadków było rozprzestrzenianie się epidemii ptasiej grypy, która wystąpiła w Polsce w 2006 r., na przełomie 2007 i 2008 r., oraz 2016 i 2017 r.
31
Ćwiczenie 9
Przeanalizuj poniższe wykresy, a następnie wyjaśnij, dlaczego mięso drobiowe cieszy się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów.
RbsJ5sps59Uha
R1Qebftgmp895
R15vjttbZGomQ
RjIDe8raYNgjs
Zastanów się nad kosztami chowu, warunkami niezbędnymi do zapewnienia. czasem chowu, walorami smakowymi itd.
Głównymi czynnikami, które wpływają na tę tendencję są: stosunkowo niska cena spowodowana przez krótki cykl chowu, możliwość chowu przemysłowego, intensywnego (na niewielkiej powierzchni możliwe jest prowadzenie dużej hodowli tych zwierząt), a także walory smakowe, uniwersalność i prosty sposób przyrządzenia mięsa drobiowego.