Sprawdź się
„Kwas wanilinowy należy do naturalnych pochodnych kwasu benzoesowego. Występuje przede wszystkim w nasionach wanilii, ale też w wielu innych surowcach roślinnych (m.in. w borówkach, burakach, cebuli, czarnej porzeczce, oliwie, orzechach, truskawkach, ziemniakach oraz zbożach). Obecny stan wiedzy dotyczący aktywności biologicznej kwasu wanilinowego sugeruje, że związek ten charakteryzuje się szerokim zakresem działania, obejmującym właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, hepato- i neuroprotekcyjne, a także antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Tak szeroki zakres aktywności sprzyja zastosowaniu tego związku w celach profilaktycznych czy leczniczych – chociaż, jak wskazują dostępne dane, jeszcze nie wykonano niezbędnych badań klinicznych potwierdzających wymienione efekty fizjologiczne w organizmie człowieka”.
Indeks dolny Źródło: Małgorzata Sieradzka, Joanna Kołodziejczyk‑Czepas, Paweł Nowak, Nie tylko aromat – wielokierunkowa aktywność biologiczna kwasu wanilinowego, „Nauka, Przyroda, Technologie” 2017, t. 11, z. 2, s. 169–184. Indeks dolny koniecŹródło: Małgorzata Sieradzka, Joanna Kołodziejczyk‑Czepas, Paweł Nowak, Nie tylko aromat – wielokierunkowa aktywność biologiczna kwasu wanilinowego, „Nauka, Przyroda, Technologie” 2017, t. 11, z. 2, s. 169–184.