Sprawdź się
Wybierz wyrażenia tak, aby podane informacje były prawdziwe.
Polisacharydy występują {#w komórkach roślin, grzybów i zwierząt} {tylko w komórkach roślin}. Powstają w reakcji {hydrolizy} {#kondensacji} z wydzieleniem cząsteczki wody. Stanowią materiał {#zapasowy} {energetyczny} i pełnią funkcje {#budulcowe}{immunologiczne}.

Scharakteryzuj wiązanie beta‑glikozydowe.
Skrobia w roślinach występuje w postaci nierozpuszczalnych ziaren. Po dłuższym żuciu kawałka skórki chleba, bogatej w skrobię pszeniczną, czujemy w ustach słodki smak. Wskaż, jaki związek jest produktem rozkładu skrobi przez amylazę ślinową. Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. sacharoza, 3. dekstryny, 4. inulina
Wskaż poprawną odpowiedź.
Skrobia w roślinach występuje w postaci nierozpuszczalnych ziaren. Po dłuższym żuciu kawałka skórki chleba, bogatej w skrobię pszeniczną, czujemy w ustach słodki smak. Wskaż, jaki związek jest produktem rozkładu skrobi przez amylazę ślinową.
- glukoza
- sacharoza
- dekstryny
- inulina
Do poszczególnych polisacharydów dopasuj jedną z podanych funkcji.
spichrzowa, antykoagulant, budulcowa, odpornościowa
inulina | |
chityna | |
heparyna | |
gamma-globulina |

Wśród podanych zdań zaznacz dwa, które są prawdziwe.
- W ścianach komórkowych roślin występują wielocukry i różnorodne białka.
- Dwucukry mogą być składnikiem płynów ustrojowych.
- Wielocukry zawsze występują w postaci rozgałęzionych łańcuchów.
- Oligosacharydy nie mają znaczenia dla człowieka, gdyż nie są trawione.
- Glikokaliks na powierzchni komórek stanowi jedynie warstwę ochronną.
W jelicie grubym człowieka można wyodrębnić ponad 400 różnych szczepów bakteryjnych. Dominują bifidobakterie z powodu umiejętności trawienia dla nas niestrawnych oligosacharydów (np. cukier mleczny), które zapewniają im pokarm, jednocześnie pobudzając ich wzrost. Głównym produktem fermentacji bifidobakterii jest kwas octowy, który poprzez obniżenie pH treści jelitowej i silne działanie bakteriostatyczne hamuje wzrost i namnażanie się szczepów patogennych.
Indeks górny Na podstawie: Nowa Pediatria 4/2001, Rola oligosacharydów w żywieniu niemowląt Indeks górny koniecNa podstawie: Nowa Pediatria 4/2001, Rola oligosacharydów w żywieniu niemowląt
Na podstawie tekstu oceń prawdziwość poniższych zdań, zaznaczając odpowiednią rubrykę.
Prawda | Fałsz | |
Oligosacharydy zbudowane są z 2 do 10 jednostek monosacharydów, a większość z nich jest trawiona przez enzymy ludzkie. | □ | □ |
Przykładem dwucukru, który rozkładają bifidobakterie jest laktoza, złożona z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy. | □ | □ |
Obecność bifidobakterii ma negatywny wpływ na organizm niemowlęcia, ze względu na produkowanie kwasu octowego w jego jelitach. | □ | □ |
Poniższa grafika przedstawia łańcuchy celulozy. Zapoznaj się z nią, a następnie rozwiąż polecenie.
Zapoznaj się z opisem grafiki przedstawiającej łańcuchy celulozy. Rozwiąż polecenie.
- 1. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 0
- Glukoza: 0; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 0; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 2. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 10
- Glukoza: 20; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 10; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 3. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 20
- Glukoza: 35; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 20; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 4. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 30
- Glukoza: 50; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 30; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 5. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 40
- Glukoza: 65; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 35; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 6. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 50
- Glukoza: 80; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 45; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 7. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 60
- Glukoza: 100; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 55; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- 8. zestaw danych:
- Stężenie cukru w roztworze (%): 80
- Glukoza: 130; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
- Sacharoza: 65; Podpis osi wartości: Ciśnienie osmotyczne (atm)
-
cukier : 0
glukoza : 0
sacharoza : 0
-
cukier : 10
glukoza : 20
sacharoza : 10
-
cukier : 20
glukoza : 35
sacharoza : 20
-
cukier : 30
glukoza : 50
sacharoza : 30
-
cukier : 40
glukoza : 65
sacharoza : 35
-
cukier : 50
glukoza : 80
sacharoza : 45
-
cukier : 60
glukoza : 100
sacharoza : 55
-
cukier : 80
glukoza : 130
sacharoza : 65