Symulacja interaktywna II
Wirtualny mikroskop
Za pomocą wirtualnego mikroskopu przeprowadź obserwację tkanki tłuszczowej żółtej. Zwróć uwagę na kształt i rozmiar komórek oraz miejsce, gdzie znajduje się jądro komórkowe.
Za pomocą wirtualnego mikroskopu przeprowadzono obserwację tkanki tłuszczowej żółtej. Komórki tkanki tłuszczowej żółtej – adipocyty – zawierają jedną dużą kroplę tłuszczu (niewybarwioną), otoczoną przez cienką warstwę cytoplazmy (wybarwionej na różowo). Na terenie cytoplazmy znajduje się jedno spłaszczone i położone peryferyjnie jądro (wybarwione na fioletowo). Tkanka tłuszczowa żółta występuje u zwierząt pod skórą i wokół narządów. Pełni funkcje magazynujące, termoizolacyjne, amortyzujące, metaboliczne oraz wydzielnicze. Obraz mikroskopowy ukazuje przylegające do siebie białe komórki. Komórki mają cienkie ściany, mają kształt wielokątów.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RaqQ7XxTDcIW7
Film nawiązujący do treści materiału, zawiera wskazówki dotyczące sposobu używania mikroskopu, jak i przykłady obserwacji.
Ogólne wskazówki dotyczące techniki mikroskopowania w warunkach szkolnych.
1. Należy ustawić właściwe oświetlenie pola widzenia (tak aby uzyskać równomierne, jasne oświetlenie). 2. Preparat umieszcza się na stoliku przedmiotowym między łapkami mikroskopu. 3. Za pomocą śrub służących do przesuwania preparatu ustawia się obiekt obserwacji mniej więcej na przedłużeniu osi obiektywu. 4. Najpierw wybiera się obiektyw o najmniejszym powiększeniu. 5. Patrząc przez okular, należy podnosić stolik przedmiotowy, aż do uzyskania obrazu. 6. Obraz wyostrza się za pomocą śruby mikrometrycznej. Można wówczas skorygować światło. 7. Aby zmienić powiększenie, należy przekręcić rewolwer na obiektyw o większym powiększeniu, np. 10×, 40×. 8. Ostrość obrazu koryguje się za pomocą śruby mikrometrycznej. 9. Po ukończeniu obserwacji należy opuścić stolik i wyłączyć światło, a następnie wyjąć preparat i ustawić obiektyw o najmniejszym powiększeniu: 4×. 10. Mikroskop przykrywa się foliowym pokrowcem, aby uchronić go przed zabrudzeniami.
Przeciągnij prawidłowe nazwy i podpisz elementy budowy tkanki tłuszczowej żółtej.