Symulacja interaktywna
Symulacja 1
Przy pomocy symulacji sprawdź, jak produkuje się sól kuchenną z wody morskiej. Następnie rozwiąż ćwiczenia sprawdzające.
Zapoznaj się z opisem symulacji, z której dowiesz się, w jaki sposób wiatr oraz słońce wpływają na produkcję soli kuchennej z soli morskiej. Następnie rozwiąż ćwiczenia sprawdzające.
- Odparowanie. Odparowanie wody z solanki pod wpływem promieni słonecznych jest prawdopodobnie jedną z najwcześniejszych metod produkcji soli. Zgodnie z tym procesem woda morska lub naturalna solanka paruje aż do punktu nasycenia w otwartych zbiornikach dzięki działaniu słońca i wiatru.
- Wtrącanie się soli.
- Krystalizacja, która również zachodzi w specjalnie do tego przeznaczonych otwartych zbiornikach, gdzie nasycona solanka jest nalewana. Po utworzeniu skorupy solnej nadmiar wody jest usuwany.
- Zbieranie wykrystalizowanej soli.
- Przechowywanie soli przed dalszą obróbką.
- Przetwarzanie (mycie, suszenie) i pakowanie. Surowa sól może być dalej przetwarzana, w tym myta, suszona, przesiewana i sortowana, w razie potrzeby i w zależności od wymagań.
- Do klienta. Gotowy produkt może trafić do sprzedaży.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D15u7cpNK
Symulacja interaktywna pt. „Jak produkuje się sól kuchenną z wody morskiej”
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1
Wymień czynniki, które wpływają korzystnie na produkcję soli morskiej.
Ćwiczenie 2
Jaki proces fizyczny jest wykorzystywany przy produkcji soli morskiej? Wskaż prawidłową odpowiedź.