Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Symulacja 1

Wykresy przedstawiają wielkość areału upraw wybranych roślin w latach 1961‑2019. Kliknij w krzywą, a wyświetli się powierzchnia w danym roku.

R1YCIdYLw45OD1
Symulacja przedstawia za pomocą wykresu liniowego wielkość areału upraw (wyrażoną w tysiącach hektarów) dla zbóż, roślin przemysłowych, roślin pastewnych, warzyw i owoców od roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątego pierwszego do roku dwa tysiące dziewiętnastego. Na osi odciętych przedstawiono lata, wartości na osi oznaczono co dekadę, począwszy od roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątego. Na osi rzędnych wyrażono wielkość areału, podziałka poprowadzona jest co tysiąc tysięcy hektarów (aby zmniejszyć liczbę zer i zwiększyć czytelność), wyznaczono dziesięć odcinków. Największą powierzchnię przez cały analizowany okres zajmowały zboża. W roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątym pierwszym było to około dziewięciu milionów hektarów, po czym wielkość areału stopniowo spadała do poziomu niespełna ośmiu milionów w połowie lat siedemdziesiątych) i z niewielkimi odchyleniami utrzymywała się na nim do początku lat osiemdziesiątych. Wtedy wartości zaczęły rosnąć do poziomu około ośmiu milionów siedmiuset tysięcy hektarów, po czym utrzymywały się (z niewielkimi odchyleniami) na tym poziomie do początku lat dwutysięcznych. W roku dwa tysiące dziewiętnastym wielkość areału zbóż wynosiła siedem milionów osiemset dziewięćdziesiąt jeden tysięcy czterysta hektarów. Drugim charakterystycznym elementem wykresu jest wielkość areału roślin pastewnych. Areał ten na początku lat sześćdziesiątych był drugim co do wielkości, zaraz po zbożach. Jego wartość w roku sześćdziesiątym pierwszym wynosiła nieco ponad dwa miliony osiemset tysięcy hektarów. W kolejnych latach wartość ta systematycznie spadała, osiągając na początku lat dwutysięcznych wartość około miliona dwustu pięćdziesięciu tysięcy hektarów. W kolejnych latach tendencja spadkowa utrzymywała się, czego rezultatem jest wartość trzystu dwóch tysięcy pięciuset hektarów w roku dwa tysiące dziewiętnastym. Wielkość areału upraw przemysłowych utrzymywała się na podobnym poziomie od lat sześćdziesiątych do połowy lat dwutysięcznych. Wartości te okresowo się zmieniały i mieściły się w tym okresie w przedziale od czterystu pięćdziesięciu tysięcy do około sześciuset pięćdziesięciu tysięcy hektarów. Po roku dwa tysiące piątym wartości te w sposób wyraźny zwiększyły się, osiągając poziom dziewięciuset osiemnastu tysięcy trzystu hektarów w roku dwa tysiące dziewiętnastym. Areał warzyw utrzymywał się na zbliżonym poziomie przez cały okres. W roku dwa tysiące dziewiętnastym wielkość areału to sto dziewięćdziesiąt jeden tysięcy sto hektarów. Dane na temat wielkości areału owoców dostępne są od sześćdziesiątego piątego roku, kiedy to wynosił on trzydzieści tysięcy dziewięćset hektarów. Przez następne lata nieznacznie wzrastał, do poziomu niespełna pięćdziesięciu ośmiu tysięcy hektarów w roku osiemdziesiątym czwartym. Ogromny wzrost nastąpił w roku kolejnym – powierzchnia areału owoców wynosiła około trzystu osiemdziesięciu czterech tysięcy hektarów i utrzymywała się na zbliżonym poziomie w kolejnych latach, w dwa tysiące dziewiętnastym roku osiągając poziom trzystu siedemdziesięciu czterech tysięcy stu hektarów.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOSTAT.

Symulacja przedstawia za pomocą wykresu liniowego wielkość areału upraw (wyrażoną w tysiącach hektarów) dla zbóż, roślin przemysłowych, roślin pastewnych, warzyw i owoców od roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątego pierwszego do roku dwa tysiące dziewiętnastego. Na osi odciętych przedstawiono lata, wartości na osi oznaczono co dekadę, począwszy od roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątego. Na osi rzędnych wyrażono wielkość areału, podziałka poprowadzona jest co tysiąc tysięcy hektarów (aby zmniejszyć liczbę zer i zwiększyć czytelność), wyznaczono dziesięć odcinków. Największą powierzchnię przez cały analizowany okres zajmowały zboża. W roku tysiąc dziewięćset sześćdziesiątym pierwszym było to około dziewięciu milionów hektarów, po czym wielkość areału stopniowo spadała do poziomu niespełna ośmiu milionów w połowie lat siedemdziesiątych) i z niewielkimi odchyleniami utrzymywała się na nim do początku lat osiemdziesiątych. Wtedy wartości zaczęły rosnąć do poziomu około ośmiu milionów siedmiuset tysięcy hektarów, po czym utrzymywały się (z niewielkimi odchyleniami) na tym poziomie do początku lat dwutysięcznych. W roku dwa tysiące dziewiętnastym wielkość areału zbóż wynosiła siedem milionów osiemset dziewięćdziesiąt jeden tysięcy czterysta hektarów. Drugim charakterystycznym elementem wykresu jest wielkość areału roślin pastewnych. Areał ten na początku lat sześćdziesiątych był drugim co do wielkości, zaraz po zbożach. Jego wartość w roku sześćdziesiątym pierwszym wynosiła nieco ponad dwa miliony osiemset tysięcy hektarów. W kolejnych latach wartość ta systematycznie spadała, osiągając na początku lat dwutysięcznych wartość około miliona dwustu pięćdziesięciu tysięcy hektarów. W kolejnych latach tendencja spadkowa utrzymywała się, czego rezultatem jest wartość trzystu dwóch tysięcy pięciuset hektarów w roku dwa tysiące dziewiętnastym. Wielkość areału upraw przemysłowych utrzymywała się na podobnym poziomie od lat sześćdziesiątych do połowy lat dwutysięcznych. Wartości te okresowo się zmieniały i mieściły się w tym okresie w przedziale od czterystu pięćdziesięciu tysięcy do około sześciuset pięćdziesięciu tysięcy hektarów. Po roku dwa tysiące piątym wartości te w sposób wyraźny zwiększyły się, osiągając poziom dziewięciuset osiemnastu tysięcy trzystu hektarów w roku dwa tysiące dziewiętnastym. Areał warzyw utrzymywał się na zbliżonym poziomie przez cały okres. W roku dwa tysiące dziewiętnastym wielkość areału to sto dziewięćdziesiąt jeden tysięcy sto hektarów. Dane na temat wielkości areału owoców dostępne są od sześćdziesiątego piątego roku, kiedy to wynosił on trzydzieści tysięcy dziewięćset hektarów. Przez następne lata nieznacznie wzrastał, do poziomu niespełna pięćdziesięciu ośmiu tysięcy hektarów w roku osiemdziesiątym czwartym. Ogromny wzrost nastąpił w roku kolejnym – powierzchnia areału owoców wynosiła około trzystu osiemdziesięciu czterech tysięcy hektarów i utrzymywała się na zbliżonym poziomie w kolejnych latach, w dwa tysiące dziewiętnastym roku osiągając poziom trzystu siedemdziesięciu czterech tysięcy stu hektarów.

Polecenie 1

Przedstaw prawidłowości zmian powierzchni upraw w Polsce w latach 1961‑2019.

R8dsq7jmaYeSw
(Uzupełnij).
Polecenie 2

Skorzystaj z rocznika statystycznego województw GUS lub innych źródeł i przedstaw zmiany areału upraw w swoim województwie.

R8KIvuCvBalDU
(Uzupełnij).