Technologie stosowane w przemyśle zbożowo‑młynarskim
Przemysł zbożowo‑młynarski
Ta gałąź przemysłu spożywczego zajmuje się przetwarzaniem ziaren zbóż, a także niektórych nasion roślin strączkowych, np. grochu, soi, ciecierzycy.
Produkcja mąki
Mąkę otrzymuje się w procesie rozdrabniania ziarna i sortowania otrzymanego w ten sposób mlewa. Istnieje wiele rodzajów mąk, różniących się m.in. rodzajem zboża (pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza), z którego zostały wyprodukowane, stopniem przemiału, a także składem i właściwościami.
Przemiał zboża na mąkę
Produkcja kasz
Kasze są produktami, które otrzymuje się ze zbóż kaszowych. Należą do nich m.in. jęczmień, gryka i proso. Proces produkcji kaszy polega na obłuskiwaniu ziarna i wykonaniu innych czynności, np. obtaczania, polerowania, a także łamania ziaren.
Kasze dzieli się ze względu na stopień rozdrobnienia ziarna lub jego brak na:
kasze krupy – nie stosuje się rozdrabiania, a kasza ma kształt ziarna, które jest obłuskiwane i ewentualnie polerowane,
kasze łamane – obłuskane ziarno jest cięte lub łamane,
kasze drobne – pocięte lub połamane ziarno poddawane jest obtaczane i polerowane,
kasze gniecione – ziarna zostają zgniecione i otrzymuje się z nich płatki.
Etapy produkcji kaszy
Produkcja makaronów
Etapy produkcji makaronu