Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - Ogrodnik 611303
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - Technik Ogrodnik 314205
Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówki
PLANSZA INTERAKTYWNA
Spis treści
Pomieszczenia, osłony i podłoża stosowane w uprawie roślin warzywnych i przyprawowychPomieszczenia, osłony i podłoża stosowane w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych
Wybór i przygotowanie terenu pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowychWybór i przygotowanie terenu pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych
Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnychZakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych
Zakładanie i prowadzenie upraw roślin nasiennych warzywZakładanie i prowadzenie upraw roślin nasiennych warzyw
Prowadzenie ekologicznej uprawy warzyw i roślin przyprawowychProwadzenie ekologicznej uprawy warzyw i roślin przyprawowych
1. Pomieszczenia, osłony i podłoża stosowane w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych
Plansza interaktywna przedstawia pomieszczenia, osłony i podłoża stosowane w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych. Plansza podzielona jest na pięć segmentów. Każdy segment zawiera zdjęcie, a niektóre z nich uzupełnione są punktami interaktywnymi, których treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Segment pierwszy. Na zdjęciu widoczna jest uprawa prowadzona w tunelu. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Oszklone i zamknięte pomieszczenie do uprawy roślin. Zapewnia optymalne wykorzystanie światła słonecznego i odpowiedni mikroklimat; szklarnie są zazwyczaj wyposażone w urządzenia do regulowania temperatury, wilgotności, niekiedy też składu powietrza, lampy do doświetlania roślin itp. Szklarnia służy do produkcji warzyw, roślin ozdobnych, także ich rozsady i sadzonek w ciągu całego roku.
Segment drugi. Na zdjęciu widoczne jest zbliżenie na grządkę z sadzonką. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Gleba powinna mieć odczyn lekko kwaśnym i obojętnym (6,0‑6,8). Ziemia powinna być przepuszczalna i przewiewna aby stworzyć optymalne warunki do wzrostu warzyw.
Segment trzeci. Na zdjęciu widoczne są tunele ustawione w równych od siebie odległościach.
Segment czwarty. Na zdjęciu widoczne jest zbliżenie na glebę, z której wyrasta sadzonka. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Podłoże powinno być lekkie, żyzne i przepuszczalne (ale nie wysychające szybko). Optymalne pH wynosi 6‑7.
Segment piąty. Na zdjęciu widoczna jest uprawa pomidorów w tunelu.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Wybór i przygotowanie terenu pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych
Plansza interaktywna przedstawia wybór i przygotowanie terenu pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych. Plansza podzielona jest na pięć segmentów. Każdy segment zawiera zdjęcie, a jeden z nich uzupełniony jest punktem interaktywnym, którego treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Segment pierwszy. Zdjęcie przedstawia grządki na polu.
Segment drugi. Zdjęcie przedstawia rośliny rosnące w szklarni.
Segment trzeci. Zjęcie przedstawia taczki z różnymi narzędziami. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Wybór miejsca na wysianie warzyw jest niezwykle istotny. Należy sprawdzić klasę żyzności gleby. Gatunki płytko się korzeniące są bardziej wymagające co do gleby niż gatunki korzeniące się głębiej. Najbardziej wrażliwe na jakość gleby są: cebula, ogórek, kalafior, seler, sałata i papryka. Rośliny korzeniące się głęboko, takie jak burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, a także pomidor czy szparag, mogą być uprawiane na glebach klasy III, a dzięki odpowiedniej uprawie i nawożeniu nawet na glebach klasy IV.
Segment czwarty. Zdjęcie przedstawia grządki w szklarni.
Segment piąty. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na grządki, do których sadzone są nasiona.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych
Plansza interaktywna przedstawia zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych. Plansza podzielona jest na pięć segmentów. Każdy segment zawiera zdjęcie, a jeden z nich uzupełniony jest punktem interaktywnym, którego treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Segment pierwszy. Zdjęcie przedstawia halę w pieczarkarni. Widoczne są pieczarki rosnące na specjalnych regałach.
Segment drugi. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na zebrane pieczarki w skrzyni.
Segment trzeci. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na rosnącą pieczarkę. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Pieczarki uprawiane są w specjalnych pomieszczeniach, na grzędach z tzw. kompostem pieczarkowym, będącym przefermentowanym, słomiastym nawozem końskim lub kurzym. Komory uprawowe wyposażone są w systemy klimatyzacyjne, wentylacyjne, nawadniające oraz sterowania mikroklimatem i wyposażeniem służącym bezpośrednio do uprawy (np. regały, wózki, maty, stoły do ważenia grzybów, wagi). Pieczarka nie zawiera chlorofilu i do swojego rozwoju nie potrzebuje światła. W ciemnych pomieszczeniach łatwiej jest zapewnić odpowiednią wilgoć.
Segment czwarty. Zdjęcie przedstawia zebrane pieczarki, które są włożone to niewielkich, plastikowych pojemników.
Segment piąty. Zdjęcie przedstawia zebrane pieczarki, ułożone w plastikowych skrzyniach.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Zakładanie i prowadzenie upraw roślin nasiennych warzyw
Plansza interaktywna przedstawia zakładanie i prowadzenie upraw roślin nasiennych warzyw. Plansza podzielona jest na pięć segmentów. Każdy segment zawiera zdjęcie, a jeden z nich uzupełniony jest punktem interaktywnym, którego treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Segment pierwszy. Zdjęcie przedstawia wyrwane z ziemi marchewki.
Segment drugi. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na roślinę strączkową we wczesnej fazie wzrostu.
Segment trzeci. Zdjęcie przedstawia wyrwane z ziemi rzodkiewki. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Sukces w produkcji warzyw zależy dziś w dużej mierze od dobrze przemyślanej strategii uprawy. Kluczowe czynniki, które należy dokładnie rozważyć na etapie planowania uprawy warzyw, to m.in.: wybór stanowiska, dostępność wody, zasobność w składniki pokarmowe, klasa bonitacyjna gleby, dostępność nawozów organicznych i mineralnych, gatunek warzywa i jego odmiana, możliwości zbioru i przechowywania, rynek zbytu, cena warzyw.
Segment czwarty. Zdjęcie przedstawia rosnącego w ziemi buraka.
Segment piąty. Zdjęcie przedstawia pole dyni.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
5. Prowadzenie ekologicznej uprawy warzyw i roślin przyprawowych
Plansza interaktywna przedstawia prowadzenie ekologicznej uprawy warzyw i roślin przyprawowych. Plansza podzielona jest na pięć segmentów. Każdy segment zawiera zdjęcie, a jeden z nich uzupełniony jest punktem interaktywnym, którego treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Segment pierwszy. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na rosnące, zielone rośliny.
Segment drugi. Zdjęcie przedstawia kiełkujące rośliny.
Segment trzeci. Zdjęcie przedstawia fragment uprawy truskawki we wczesnej fazie rozwoju. Na ekranie widoczny jest punkt interaktywny z informacjami:
Główną zasadą rolnictwa ekologicznego jest poszanowanie dla środowiska i tworzących je organizmów. Każdy element ekologicznej produkcji żywności sprzyja bioróżnorodności. Na przykład dzięki stosowaniu nawozów naturalnych chroni się mikroorganizmy glebowe i dżdżownice. Płodozmian i stosowanie odpowiednich odmian roślin chroni je przed chwastami i szkodnikami. Dbałość o otaczające łąki, zadrzewienia śródpolne czy miedze umożliwia zachowanie elementów krajobrazu, które zmniejszają ryzyko chorób i szkodników, zwiększają wilgotność gruntu, chronią częściowo przed wiatrem i przeciwdziałają erozji.
Zasady ekologicznego uprawiania roślin:
- Odpowiednie dobranie sąsiadujących ze sobą roślin.
- Kompostowanie, ściółkowanie, nawozy zielone.
- Stosowanie płodozmianu.
- Uprawy współrzędne z ziołami.
- Optymalne terminy siewu i sadzenia, zaprawianie nasion.
- Stosowanie naturalnych preparatów ochrony roślin.
- Dobre zagospodarowanie całego terenu.
Segment czwarty. Zdjęcie przedstawia zielone rośliny rosnące w ziemi.
Segment piąty. Zdjęcie przedstawia zbliżenie na dojrzałe owoce pomidora.