Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - ogrodnik 611303
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - technik ogrodnik 314205
Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponiczną
WIRTUALNA WYCIECZKA
Spis treści
Wycieczka wirtualna – HydroponikaWycieczka wirtualna – Hydroponika
Wycieczka wirtualna – Uprawa grzybów jadalnychWycieczka wirtualna – Uprawa grzybów jadalnych
Hydroponika

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DXoefYlhd
Wycieczka wirtualna prezentuje wyprawę do firmy hydroponicznej. Wycieczka podzielona jest na cztery sektory. Każdy z sektorów przedstawia inne pomieszczenie. Dodatkowo, na ekranie znajdują się informacje uzupełniające lub punkty interaktywne, których treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Sektor pierwszy. Widoczne jest zdjęcie parkingu przed firmą. Stoją przed nią samochody osobowe, jak i dostawcze. Budynek firmy jest dużą, pociągłą, prostokątną bryłą. Poniżej znajdują się informacje:
Zapraszamy Cię do odbycia wirtualnej wycieczki po farmie hydroponicznej, która znajduje się w centrum miasta Kraków. Uprawiane są tu kiełki m. in. brokuła, czerwonej kapusty, gorczycy sarepskiej, jarmużu, kolendry, kopru włoskiego, słonecznika. Firma tworzy również autorskie mieszanki różnych kiełków.Wermikulit: zalicza się do krzemianów. Zapewnia roślinom dopływ składników mineralnych oraz jest izolatorem ciepła. Materiał ten może zwiększyć swoją objętość 30 razy.
Sektor drugi przedstawia wnętrze farmy. Jest to zaplecze, na którym znajdują się regały z produktami. Obok znajduje się punkt interaktywny z informacjami:
Podłoże hydroponiczne. Plansza podzielona jest na dwie części. Pierwsza przedstawia zdjęcie trzech wiaderek z różnymi podłożami, a druga część opisuje ich zawartość.
1. Keramzyt: powstaje w procesie wypalania naturalnej gliny. Zwiększa porowatość podłoża, tworzy warstwę drenażową, tworzy zrównoważony klimat powietrzno‑wodny w mieszance podłoża.
2. Perlit: materiał wulkaniczny. Przez porowatą strukturą umożliwia przepływ powietrza w podłożu, dzięki czemu możliwy jest rozwój systemu korzeniowego. Kolejną cechą perlitu jest zatrzymywanie/chłonięcie przepływającej wody.
3. Wermikulit: zalicza się do krzemianów. Zapewnia roślinom dopływ składników mineralnych oraz jest izolatorem ciepła. Materiał ten może zwiększyć swoją objętość 30 razy.
Sektor trzeci przedstawia halę uprawową. Znajdują się w niej stanowiska z uprawami. Są to podłużne regały odpowiednio naświetlane i wentylowane. Na hali widoczna jest czerwona poświata.
Sektor czwarty przedstawia dalszą część hali uprawowej. Na ekranie znajduje się punkt interaktywny z informacjami:
Oznakowanie kiełków. Po lewej stronie widoczne jest zdjęcie numeru partii wysianych kiełków, czyli M2.P3.R2. Jest to naklejka zlokalizowana na pojemniku, w którym rosną kiełki. Po prawej stronie znajdują się informacje:
Numer partii oraz rodzaju wysianych kiełków. Każda partia ma swój unikatowy numer, dzięki któremu można uzyskać informacje np. na temat daty wysiewu kiełków oraz jakie kiełki znajdują się na danej tacy wysiewowa.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DXoefYlhd
Wycieczka wirtualna prezentuje wyprawę do do pieczarkarni. Wycieczka podzielona jest na sześć sektorów. Każdy z sektorów przedstawia inne pomieszczenie. Dodatkowo, na ekranie znajdują się informacje uzupełniające lub punkty interaktywne, których treść jest tożsama z nagraniem dźwiękowym (plikiem audio).
Sektor pierwszy przedstawia wejście do pieczarkarni. Budynek jest niski i podłużny. Na środku znajdują się drzwi z napisem „Biuro”. Poniżej znajdują się informacje:
Zapraszamy cię do odbycia wirtualnej wycieczki po pieczarkarni, która znajduje się na terenie Wielkopolski. Firma specjalizuje się w produkcji podłoża do pieczarek, pieczarki, zboża i surówki spirytusowej. Tygodniowo produkuje się około 300 ton pieczarek.
Obok znajduje się punkt interaktywny z informacjami:
Farma pieczarek z lotu ptaka. Farma składa się z kilku nowoczesnych budynków, które dostosowane są do jak najbardziej ergonomicznej i efektywnej uprawy pieczarek.
Sektor drugi przedstawia wejście do środka pieczarkarni. Widoczny jest długi korytarz, na którym znajdują się różne sprzęty oraz pracownik, który transportuje palety z pieczarkami. Na ekranie znajdują się punkty interaktywne z informacjami:
1. Ręczny wózek paletowy. Wózki paletowe ręczne służą do transportowania lekkich palet, np. ze skrzynkami z pieczarkami. Obok widoczne jest zdjęcie wózka. Jest to urządzenie z dwoma ruchomymi panelami na spodzie oraz podłużną rączką do kierowania.
2. Korytarz. Pomieszczenie łączące wszystkie hale uprawowe. Dzięki korytarzowi możliwy jest swobodny transport pieczarek np. z hal uprawowych do chłodni. Obok widoczne jest zdjęcie korytarza w pieczarkarni.
3. Komputer. Dzięki komputerowi możliwe jest szybkie wprowadzenie informacji dotyczących zbiorów pieczarek (ich ilości) oraz etykietowanie skrzynek. Obok widoczne jest zdjęcie monitora ustawionego na biurku.
Trzeci sektor przedstawia wnętrze hali. Widoczne są pieczarki na regałach. Na ekranie znajdują się punkty interaktywne z informacjami:
1. Regały‑stelaże. Pieczarki uprawiane są na regałach‑stelażach. Każdy stelaż składa się z 3 lub 4 poziomów. Obok widoczne jest zbliżenie na pieczarki na regałach.
2. Zbiór pieczarek w rzutach.
Pieczarki zbierane są w rzutach:
I rzut – około 50% potencjalnego plonu
II rzut – około 35%
III rzut – 15% całkowitego zbioru.
Jest to spowodowane różnicą w rozwoju pieczarek, nie wszystkie uzyskują bowiem taką samą wielkość w jednym czasie.
Zbiór I rzutu. Temperatura podłoża powinna wynosić 19‑20ºC, a po około 4 dniach 24‑25ºC. Temperatura powietrza pierwszego dnia powinna wynosić 16‑17ºC. Wraz ze wzrostem temperatury podłoża rośnie temperatura powietrza, ostatniego dnia zbioru wynosi już 17,5‑18ºC. RH, czyli wilgotność względna, powinna wynosić 88‑90%. Zawartość dwutlenku węgla: 1200‑1600 ppm (ppm = liczba cząstek na miliard). Po zebraniu I rzutu należy dolać wodę do pieczarek, które jeszcze nie zostały zebrane.
Zbiór II rzutu. Temperatura podłoża powinna wynosić 18,5‑20ºC. Temperatura powietrza 16,6‑18ºC. RH 86‑89%. Dwutlenek węgla 900‑1400 ppm (liczba cząstek na miliard). Jeśli planowany jest III rzut zbioru pieczarek, należy ponownie dolać wody.
Zbiór III rzutu. Temperatura podłoża powinna wynosić 17‑18ºC. Temperatura powietrza 16‑17ºC. RH 85‑88%. Dwutlenek węgla 800‑1200 ppm (liczba cząstek na miliard).
Sektor czwarty przedstawia wnętrze hali. Widoczne są pieczarki ułożone w paletach. Na ekranie znajduje się punkt interaktywny z informacjami:
Czynności wykonywane w hali i poza halą uprawową.
Czynności wykonywane poza halą uprawową:
- Podłoże z grzybnią
Podłoże do uprawy pieczarek składa się głównie ze słomy, innymi składnikami są gips, pomiot kurzy, nawóz koński i woda. Składniki te ulegają fermentacji i po otrzymaniu odpowiedniego kompostu podłoże zaszczepia się grzybnią pieczarki, równomiernie rozprowadzając ją poprzez mieszanie.
- Rozrost grzybni
Gdy w kompoście znajdzie się już grzybnia pieczarki, to jego temperatura powinna wynosić 25‑26 ºC. Temperatura kompostu zależna jest od ilości grzybni, im jest jej więcej, tym więcej ciepła uwalnia.
Czynności w hali uprawowej:
- Umieszczenie grzybni na regałach
Tak przygotowany kompost umieszcza się na regałach, przykrywając go zwilżonym papierem (schładza kompost, a górna warstwa kompostu nie wysycha). Kompost bogaty jest w składniki odżywcze potrzebne do wzrostu grzybni; pełne zasiedlenie grzybnią zajmuje od 16 do 19 dni.
- Ziemia okrywowa
Ziemia okrywowa składa się głównie z torfu i kredy. Przyczynia się do magazynowania wody, a jej struktura pozwala grzybni na przerastanie.Gdy grzybnia przerośnie podłoże, zdejmuje się papier okrywający kompost i przysypuje się go czterocentymetrową warstwą ziemi okrywowej. Często stosowanym zabiegiem jest kaking, czyli dodanie małej ilości zaszczepionego podłoża do okrywy podczas jej nakładania. Dzięki temu zabiegowi grzybnia przerasta szybciej oraz bardziej jednolicie. Warstwa ta powinna być stale wilgotna. Na tym etapie nie zaleca się wietrzenia pomieszczeń, aby utrzymać wysoki poziom dwutlenku węgla.
- Rozrost grzybni w okrywie
Czas rozrostu grzybni zależny jest między innymi od jakości podłoża oraz zastosowania kakingu, zazwyczaj trwa od 4 do 7 dni. W tym czasie należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu nawodnieniu ziemi we wszystkich warstwach oraz o temperaturze podłoża. Powinna ona wynosić 25ºC, a można ją uzyskać, sterując temperaturą powietrza, wentylacją oraz ilością dostarczanej wody. Po podlaniu podłoża należy wykonać czesanie, używając maszyny wyposażonej w wałek z kolcami. Jej zadaniem jest spulchnienie ziemi.
- Okres regeneracji
Jest to czas (trwający od 12 godzin do 3 dni) od ostatniego nawilżania lub czesania podłoża do rozpoczynającego się szoku termicznego. To okres, w którym grzybnia przerasta powierzchnię okrywy. Należy zadbać o odpowiedni mikroklimat w hali uprawowej, ponieważ grzybnia kieruje się ku powierzchni tylko w ciepłym (20ºC) i wilgotnym pomieszczeniu (90%).
- Szok termiczny
Jest to etap, w którym następuje przejście z rozrostu grzybni (faza wegetatywna) w fazę generatywną i tworzenie owocników, czyli grzybów. Powinien się on rozpocząć od 12 godzin do 3 dni od rozpoczęcia fazy regeneracji. Metoda szoku polega na znacznym obniżeniu temperatury i dwutlenku węgla w krótkim czasie, co powoduje przerwanie wzrostu grzybni.
Sektor piąty przedstawia kolejne pomieszczenie w pieczarkarni, czyli wejście do chłodni. Na ekranie znajdują się punkty interaktywne z informacjami:
1. Chłodnia. Po zebraniu grzybów należy je jak najszybciej przetransportować do chłodni, w której optymalna temperatura wynosi ok 2ºC przy względnej wilgotności powietrza wynoszącej 90‑95 proc. Na zdjęciu obok widoczny jest panel, na którym można ustawiać parametry temperatury w chłodni.
2. Ułożenie pieczarek w chłodni. Skrzynki z pieczarkami układane są partiami według daty zbioru. Na zdjęciu obok widoczne są zebrane pieczarki.
Sektor szósty przedstawia plac zewnętrzny pieczarkarni. Ustawione są na nim różne maszyny. Na ekranie znajdują się punkty interaktywne z informacjami:
1. Wózek widłowy. Przeznaczony do transportu ciężkich przedmiotów, np. mieszanki ziemi do uprawy pieczarek lub do przenoszenia regałów. Zdjęcie obok przedstawia wózek widłowy.
2. Maszyny do usuwania zużytego podłoża. Zużyte podłoże trafia taśmociągami na przyczepy pojazdów transportujących je np. do gospodarstw rolnych. Podłoże popieczarkowe nadaje się jako nawóz w rolnictwie, jest bogate w składniki odżywcze. Zdjęcie obok przedstawia maszyny, takie jak ciągnik z przyczepą, dzięki którym podłoże zostaje przetransportowane.