RxmZ0cR8TELb01

W przymiotnikowym królestwie barw, smaków i zapachów

zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

Żeby opisać świat, potrzebujemy wielu różnorodnych słów. Jak określić ciasto babci, które wprost rozpływa się w ustach? Jak opisać odczucia naszych zmysłów? Potrzebne są do tego przymiotniki.

t9yOIzxwgH_00000007
1
Ćwiczenie 1
RHwPbWjbgSNKz1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_0000000D
1
Ćwiczenie 2
RHA2E99xJCxR91
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_0000000J
Ćwiczenie 3

Jakie cechy może mieć to jabłko? Zapisz tutaj lub w zeszycie określenia owocu związane z różnymi zmysłami.

uzupełnij treść
R1eD2EV57hohc1
Uniwersytet Wrocławski,
t9yOIzxwgH_0000000U
1
Ćwiczenie 4
R1TF6y8BBCjEi1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_00000010
1
Ćwiczenie 5
R1chE7GxsISOh1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_00000014
1
Ćwiczenie 6
RNRzg0B1FMAeM1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_0000001A
Ćwiczenie 7

Do podanych rzeczowników dopiszcie w zeszytach po dwa przymiotniki określające ich cechy. Postępujcie według wzoru: czekolada – mleczna, gorzka.
Porównajcie swoje propozycje w klasie.

  • lustro

  • herbata

  • wanna

  • krzesło

  • spódnica

  • tablica

  • dywan

  • książka

  • talerz

t9yOIzxwgH_0000001Z
1
Ćwiczenie 8
RLtK0hBP98I1v1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_00000025
1
Ćwiczenie 9
REIoei0BgQ4191
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_0000002B
1
Ćwiczenie 10
R1UjtRGQwSfvC1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
t9yOIzxwgH_0000002H
1
Ćwiczenie 11
R8PjPp29pz4cg1
zadanie interaktywne
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.