Kucharz – w zależności od wykonywanych zadań zawodowych – może pracować
w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach kuchennych – w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza

    RfowFumodJrL1
    Źródło: Freepik, Praca w kuchni, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole

    R7eeLD0yuTrI8
    Źródło: DC Studio, Praca kucharzy, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w większości w pozycji stojącej

    R1XqRfXhNmFJi
    Źródło: Freepik, Pozycja podczas gotowania, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (kucharz pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedzielę i święta)

    R1au93qKefMZr
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., System czasu pracy, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.
  • wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne

    RcksKR3DAqqqk
    Źródło: Zinkevych, Smażenie w wysokiej temperaturze, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w środowisku narażonym na hałas

    R4DqcefYI2J4Y
    Źródło: Prostooleh, Używanie miksera kuchennego, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.