Pracownik pomocniczy gastronomii, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach kuchennych – w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza,

    RTQTYVlFcmPUm
    Źródło: 12019, Lepienie pierożków w kuchni, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole,

    RKVlFO9x0DRL3
    Źródło: tirachard, Pracownik pomocniczy gastronomii, dostępny w internecie: www.freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w większości w pozycji stojącej,

    R1PhlDloBtnME
    Źródło: StockSnap, Kuchnia, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym,

    Rgd5Gu2bAsWRv
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., Czas pracy, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.
  • wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne,

    R18MvCCzuRpeh
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., Frytkownica, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • w środowisku narażonym na hałas.

    R1YKXZ8mUQ6Ef
    Źródło: freepik, Wsypywanie ziaren kawy, dostępny w internecie: www.freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.