Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:

  • wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,

  • realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,

  • wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego,

  • wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych,

  • wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.

R1PIgY949RgQW1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Pracownik pomocniczy gastronomii, licencja: CC BY-SA 3.0.

„W swojej pracy przygotowuję różnego rodzaju półprodukty do wykonania potraw, ciast, napojów i deserów. Przygotowuję warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki”.

Dagmara, pracownik pomocniczy gastronomii

Ciekawostka

Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.

R12qtsl5rVLBV
Źródło: 12019, Lepienie pierożków w kuchni, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.

Zdjęcie pierwsze przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania naczyń.

Zdjęcie drugie przedstawia uporządkowane w stosy naczynia – białe talerze, talerzyki i filiżanki na blacie kuchennym. Obok uporządkowane w pojemnikach srebrne sztućce.

Realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności

1,1,1
R1FTZyG09d7ot
Stalowe pojemniki i garnki na żywność
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Pojemniki na żywność, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1WAnhybahhPt
Pojemniki do gotowania i przechowywania żywności
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Stalowe pojemniki, licencja: CC BY-SA 3.0.
RgH1IZWYM3Ibc
Zamrażarka do przechowywania żywności
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Zamrażarki, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.

Zdjęcie pierwsze przedstawia stalowe pojemniki na żywność – garnki i duży stalowy pojemnik.

Zdjęcie drugie przedstawia stalowe pojemniki, obok ułożone w stosy białe naczynia.

Zdjęcie trzecie przedstawia dwie stojące obok siebie zamrażarki do przechowywania żywności.

Wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego

1,1
RymdHyOyKytdC
Krojenie warzyw
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Krojenie warzyw, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1UP5sqxlB05E
Sprzątanie blatu roboczego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Sprzątanie blatu roboczego, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.

Zdjęcie drugie przedstawia sprzątanie blatu roboczego – pracownica w białej koszuli i czarnym fartuchu sprząta blat.

Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych.

Krok pierwszy – Przygotowywanie produktów. Fotografia przedstawia krojenie w kostkę dyni na blacie roboczym za pomocą dużego noża kuchennego. Widoczna jest postać mężczyzny w białej koszuli z podwiniętymi rękawami.

Krok drugi – Przyrządzanie dania. Widoczna jest pracownica kładąca borówkę na kawałku ciasta położonym na talerzyku.

Krok trzeci – Wydawanie dania. Pokazany jest pracownik kuchni podający kelnerowi koszyk ze sztućcami.

Krok czwarty – Sprzątanie. Fotografia przedstawia pracownicę w białej koszuli i czarnym fartuchu sprzątającą blat roboczy.

Wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego

1,1
RUBeO9QanixoZ
Sprzątanie sali
Źródło: RDNE Stock project, Sprzątanie sali, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1bA7O2YX7I8c
Porządkowanie sali
Źródło: cottonbro studio, Porządkowanie sali, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia przedstawia sprzątanie sali – osoba widoczna na zdjęciu zamiata podłogę.

Zdjęcie drugie przedstawia dwóch pracowników restauracji ustawiających stoliki i krzesła.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.

RmNP25XS0o8L6
Gra edukacyjna o zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.

Rb4ZlYwQdrYYP2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Które z podanych zadań zawodowych należą do zakresu kwalifikacji HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne?
R1PxndyslsIk91
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Do typowych zadań zawodowych pracownika pomocniczego gastronomii należy: