Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,
realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,
wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego,
wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych,
wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.
„W swojej pracy przygotowuję różnego rodzaju półprodukty do wykonania potraw, ciast, napojów i deserów. Przygotowuję warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki”.
Dagmara, pracownik pomocniczy gastronomii
Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.
Przykładowe zadania zawodowe
Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Zdjęcie pierwsze przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania naczyń.
Zdjęcie drugie przedstawia uporządkowane w stosy naczynia – białe talerze, talerzyki i filiżanki na blacie kuchennym. Obok uporządkowane w pojemnikach srebrne sztućce.
Realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.
Zdjęcie pierwsze przedstawia stalowe pojemniki na żywność – garnki i duży stalowy pojemnik.
Zdjęcie drugie przedstawia stalowe pojemniki, obok ułożone w stosy białe naczynia.
Zdjęcie trzecie przedstawia dwie stojące obok siebie zamrażarki do przechowywania żywności.
Wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.
Zdjęcie drugie przedstawia sprzątanie blatu roboczego – pracownica w białej koszuli i czarnym fartuchu sprząta blat.
Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych.
Krok pierwszy – Przygotowywanie produktów. Fotografia przedstawia krojenie w kostkę dyni na blacie roboczym za pomocą dużego noża kuchennego. Widoczna jest postać mężczyzny w białej koszuli z podwiniętymi rękawami.
Krok drugi – Przyrządzanie dania. Widoczna jest pracownica kładąca borówkę na kawałku ciasta położonym na talerzyku.
Krok trzeci – Wydawanie dania. Pokazany jest pracownik kuchni podający kelnerowi koszyk ze sztućcami.
Krok czwarty – Sprzątanie. Fotografia przedstawia pracownicę w białej koszuli i czarnym fartuchu sprzątającą blat roboczy.
Wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia przedstawia sprzątanie sali – osoba widoczna na zdjęciu zamiata podłogę.
Zdjęcie drugie przedstawia dwóch pracowników restauracji ustawiających stoliki i krzesła.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.