Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
1
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu zbadania zawartości procentowej wody w różnych materiałach biologicznych. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wniosek.

Temat: Zawartość procentowa wody w różnych materiałach biologicznych

Problem badawczy: Jaka jest zawartość procentowa wody w różnych materiałach biologicznych?

Hipoteza: Różne tkanki i organy mają inną zawartość procentową wody (wilgotność).

Materiał biologiczny:

  • mała pieczarka (oczekiwana wilgotność: ok. 80%);

  • kilka liści dowolnej rośliny (oczekiwana wilgotność: ok. 75%);

  • połowa marchewki lub pietruszki (oczekiwana wilgotność: ok. 80%);

  • połowa pomidora (oczekiwana wilgotność: ok. 90%);

  • kawałek świeżego mięsa (oczekiwana wilgotność: ok. 70%).

Sprzęt laboratoryjny:

R12AscRvSZIy1
Ilustracja interaktywna 1. Wagosuszarka , 2. Pęseta , 3. Szalki Petriego
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Instrukcja:

  1. Przygotuj próbki biologiczne: małą pieczarkę, kawałek liścia dowolnej rośliny, plasterek marchewki/pietruszki, plasterek pomidora, kawałek mięsa.

  2. Włącz i wytaruj wagosuszarkę.

  3. Umieść pierwszą próbkę biologiczną w wagosuszarce. Zanotuj wagę.

  4. Rozpocznij suszenie próbki.

  5. Po skończeniu suszenia zanotuj wynik: masę próbki przed wysuszeniem i po jej wysuszeniu.

  6. Powtórz punkty od 2 do 5 dla pozostałych próbek biologicznych.

  7. Dokonaj obliczenia wilgotności procentowej próbki. Porównaj obliczone wyniki z tymi, które zostały wyświetlone na ekranie wagosuszarki.

Pomiary wykonaj tak samo dla wszystkich próbek, a wyniki wpisz w odpowiednie miejsca aplikacji (tabela). Wilgotność procentową badanego materiału oblicz wg podanego niżej wzoru.

R1Mqr81DHe7yw
Symulacja przedstawia procentową zawartość wody w podanych próbkach. Pieczarka świeża 1 g, sucha 0,2 g; pomidor świeży 6 g, suchy 0,6 g; marchew świeża 1 g, sucha 0,2 g; liść świeży 0,2 g, suchy 0,05 g; mięso świeże 1,5 g, suche 0,45 g.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY 3.0.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
R1R4qlVP7H1HI
Ry94HFdJuzTEs
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
ROdrPlvjo6X06
Analiza doświadczenia: Zawartość procentowa wody w różnych materiałach biologicznych. Problem badawczy: Jaka jest zawartość procentowa wody w różnym materiale biologicznym?. Hipoteza: Różne tkanki i organy mają inną wilgotność procentową. Obserwacje: (Uzupełnij). Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).

Laboratorium 1

Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu zbadania zawartości procentowej wody w różnych materiałach biologicznych.

Temat: Zawartość procentowa wody w różnych materiałach biologicznych.

Problem badawczy: Jaka jest zawartość procentowa wody w różnych materiałach biologicznych?

Hipoteza: Różne tkanki i organy mają inną zawartość procentową wody (wilgotność).

Materiał biologiczny: mała pieczarka (oczekiwana wilgotność: ok. 80%); kilka liści dowolnej rośliny (oczekiwana wilgotność: ok. 75%); połowa marchewki lub pietruszki (oczekiwana wilgotność: ok. 80%); połowa pomidora (oczekiwana wilgotność: ok. 90%); kawałek świeżego mięsa (oczekiwana wilgotność: ok. 70%).

Sprzęt laboratoryjny: wagosuszarka, pęseta, szalki Petriego.

Instrukcja:

1. Przygotowano próbki biologiczne: małą pieczarkę, kawałek liścia dowolnej rośliny, plasterek marchewki/pietruszki, plasterek pomidora, kawałek mięsa.

2. Włączono i wytarowano wagosuszarkę.

3. Umieszczono pierwszą próbkę biologiczną w wagosuszarce. Zanotowano wagę.

4. Rozpoczęto suszenie próbki.

5. Po skończeniu suszenia zanotowano wynik: masę próbki przed wysuszeniem i po jej wysuszeniu.

6. Powtórzono punkty od 2 do 5 dla pozostałych próbek biologicznych.

7. Dokonano obliczenia wilgotności procentowej próbki. Porównano obliczone wyniki z tymi, które zostały wyświetlone na ekranie wagosuszarki.

Pomiary wykonano tak samo dla wszystkich próbek, a wyniki wpisano w odpowiednie miejsca aplikacji (tabela). Wilgotność procentową badanego materiału obliczono według podanego wzoru.

Szczegóły doświadczenia 1

Wagosuszarka jest urządzeniem służącym do precyzyjnego i szybkiego wyznaczania wilgotności materiału metodą termograwimetryczną.

Szczegóły doświadczenia 2

Metoda termograwimetryczna polega na pomiarze ubytku masy próbki spowodowanego przez ogrzewanie substancji. Próbka ważona jest przed i po ogrzewaniu.

Szczegóły doświadczenia 3

Wilgotność procentowa – zawartość wody w próbce, mierzona przy pomocy różnicy wagi materiału świeżego i suchego ze wzoru:

X=m1m2m1100[%]

gdzie:

X – wilgotność całkowita [%]

mIndeks dolny 1 – masa próbki [g]

mIndeks dolny 2 – masa próbki po wysuszeniu [g]

Symulacja przedstawia procentową zawartość wody w podanych próbkach. Pieczarka świeża 1 g, sucha 0,2 g; pomidor świeży 6 g, suchy 0,6 g; marchew świeża 1 g, sucha 0,2 g; liść świeży 0,2 g, suchy 0,05 g; mięso świeże 1,5 g, suche 0,45 g.

Ry94HFdJuzTEs
Ćwiczenie 1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.

Obserwacje:

Masa próbek przed suszeniem jest wyższa niż po suszeniu.

Wnioski:

Różnica masy przed suszeniem i po suszeniu wynika z odparowania wody z próbek. Doświadczenie potwierdza hipotezę – różne tkanki i organy mają inną zawartość procentową wody (wilgotność).

1
Polecenie 1
R1Qw9FY4oeSSw
Ser twardy dojrzewający (tzw. ser żółty) zawiera ok. 60% suchej masy. Zawartość tłuszczu w suchej masie sera może wynosić 40%. Aby dowiedzieć się, ile gramów tłuszczu zjadamy w porcji 100 g sera, należy pomnożyć zawartość tłuszczu przez wartość suchej masy i podzielić przez 100. Wykonaj obliczenia dla przedstawionych wartości. (Uzupełnij).