Zastanów się, czy przemiana materii jest możliwa bez wody. Co się dzieje, kiedy usuniemy wodę – czy komórki mogą wtedy pełnić swoje funkcje?
Podczas suszenia usuwa się wodę z komórek i tkanek. Woda jest niezbędna do przebiegu procesów metabolicznych, a także do rozwoju mikroorganizmów, które mogłyby zepsuć żywność. To sprawia, że suszona żywność może być długo przechowywana.
21
Ćwiczenie 6
RoPPtNMwqeBVV
Zastanów się, jakie organizmy w warunkach wysokiej wilgotności i temperatury mogą niszczyć drewno. Co się dzieje, gdy drewno wysycha – czy zachowuje kształt?
Wilgotność drewna jest ważna, gdyż zbyt wilgotne drewno jest podatne na rozwój grzybów, a nadmiernie wyschnięte kurczy się i powoduje deformacje, np. podłóg.
Informacja do ćwiczeń 7 i 8
Zbadano zawartość wybranych substancji w owocach rokitnika (Hippophae rhamnoides) różnych odmian w odniesieniu do 100 g suchej masy (s.m.).
W skład biochemiczny owoców rokitnika wchodzą: woda, związki fenolowe, karotenoidy, taniny, witaminy, cukry, kwasy organiczne oraz inne kompozycje chemiczne. Na zawartość tych składników mają wpływ klimat, stopień dojrzałości, agrotechnika i in. Zawartość cukrów ogółem wahała się w przedziale od 39,93 g/100 g s.m. do 54,47 g/100 g s.m. (…). Kwaśny smak owoce rokitnika zawdzięczają wysokiej zawartości kwasów organicznych, których najwięcej zawierały owoce odmiany Trofimowskaja, a jej kwasowość ogólna wynosiła 16,09 g/100 g s.m. Najuboższą w kwasy odmianą była Botaniczeskaja, zawierała jedynie 10,68 g tych związków w 100 g s.m. (…) Owoce badanych odmian rokitnika charakteryzowały się stosunkowo dużą zawartością kwasu L‑askorbinowego, powszechnie nazywanego witaminą C. Najbogatszą odmianą okazała się dziko rosnąca Nadbałtycka, zawierająca w swoim składzie 1004,85 mg/100 g s.m. aktywnej formy witaminy C. Najmniej cenne odmiany to Trofimowskaja, która zawierała jedynie 665,35 mg/100 g s.m., i Botaniczeskaja: 682,69 mg/100 g s.m.
Indeks dolny Źródło: Beata Piłat, Ryszard Zadernowski, Anna Bieniek, Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2012, nr 3, s. 897–901. Indeks dolny koniecŹródło: Beata Piłat, Ryszard Zadernowski, Anna Bieniek, Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2012, nr 3, s. 897–901.
31
Ćwiczenie 7
R1TiOqRgklZYR
Wyszukaj w tekście informacje dotyczące zawartości kwasów organicznych oraz witaminy C w badanych odmianach i je porównaj.
Nie, nie ma takiego związku. Odmiana Trofimowskaja, która ma największą zawartość kwasów organicznych, ma najniższą zawartość witaminy C.
31
Ćwiczenie 8
R1DXUU8TQYscx
Wniosek powinien nawiązywać do tematu badań (problemu badawczego).
Czy twoja odpowiedź jest zbliżona do wniosku badaczy?
„Na podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić, że zawartość podstawowego składu chemicznego (…) w owocach badanych odmian rokitnika wykazuje dość duże różnice”.