Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
1
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium mikrobiologicznym w celu zbadania barwienia bakterii metodą Grama. Opisz dokonane obserwacje i otrzymane wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Temat: Barwienie bakterii metodą Grama

Problem badawczy: Czy gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) i pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) barwią się tak samo przy zastosowaniu metody Grama?

Hipoteza: W wyniku barwienia metodą Grama gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) i pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) barwią się na kolor filetowy.

Sprzęt laboratoryjny:

R1YJGdPO5J4n9
Ilustracja interaktywna 1. Szczypce , 2. Eza , 3. Pipeta Pasteura , 4. Lateksowe rękawiczki , 5. Marker , 6. Szkiełka podstawowe , 7. Mikroskop , 8. Wanienka , 9. Palnik
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczynniki:

  • szalka Petriego ze szczepem np. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) – bakterią Gram‑dodatnią;

  • szalka Petriego ze szczepem np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) – bakterią Gram‑ujemną;

  • sól fizjologiczna;

  • zestaw do barwienia metodą Grama (fiolet krystaliczny, płyn Lugola, odbarwiacz – etanol skażony 70%, fuksyna zasadowa);

  • woda destylowana;

  • olejek immersyjny;

  • kawałek mydła;

  • bibuła.

Instrukcja wykonania doświadczenia:

  1. Załóż rękawiczki jednorazowe.

  2. Wykonaj utrwalony preparat. Odtłuść szkiełko podstawowe mydłem, a następnie oczyść bibułą.

  3. Podpisz preparat markerem, oznaczając go jako „1”.

  4. Na środek szkiełka pipetą nanieś kroplę soli fizjologicznej.

  5. Wyżarz ezę, trzymając ją pionowo przez kilka sekund w płomieniu palnika. Poczekaj do jej ostygnięcia.

  6. Za pomocą ezy przenieś jedną kolonię bakterii z szalki S. aureus i delikatnie rozmaż ją w kropli.

  7. Suchy preparat chwyć pęsetą. Utrwal go w płomieniu palnika, przez trzykrotne przesunięcie szkiełka nad płomieniem. Odłóż preparat i czekaj, aż ostygnie.

  8. W taki sam sposób przygotuj preparat z szalki E. coli. (Powtórz punkty od 2 do 7).

  9. Wykonaj barwienie. Przygotuj wanienkę do barwienia w zlewie. Na jej metalowych rurkach umieść szkiełka podstawowe z utrwalonymi preparatami.

  10. Preparaty zalej fioletem krystalicznym, odczekaj 60 sekund.

  11. Na preparaty nanieś płyn Lugola, odczekaj 30 sekund.

  12. Opłucz preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki.

  13. Preparaty odbarw etanolem skażonym. Poczekaj ok. 10 s.

  14. Opłucz preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki.

  15. Na preparaty nanieś fuksynę zasadową, odczekaj 30 sekund.

  16. Opłucz preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki.

  17. Osusz preparaty bibułą. Pozbawione wilgoci oglądaj pojedynczo w mikroskopie świetlnym z obiektywem immersyjnym, powiększenie 100×.

Rz3t35Qs0QY2d1
Przeprowadzono doświadczenie barwienia bakterii metodą Grama.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
RmLgkzfzwemua
Analiza doświadczenia: Przeprowadź barwienie bakterii metodą Grama. Problem badawczy: Barwienie bakterii metodą Grama. Hipoteza: W wyniku barwienia metodą Grama bakterie zabarwiają się na kolor fioletowy. Próba (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).
Polecenie 1

Problem naukowy: Czy gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) i pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) barwią się tak samo przy zastosowaniu metody Grama?

Hipoteza: W wyniku barwienia metodą Grama gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) i pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) barwią się na kolor filetowy.

Sprzęt laboratoryjny:

2 szkiełka podstawowe;

pęseta/szczypce;

marker;

palnik,

rękawiczki lateksowe;

eza metalowa;

pipeta Pasteura;

mikroskop świetlny z obiektywem immersyjnym 100× (mokrym, „oil”);

metalowa wanienka do barwienia.

Odczynniki:

szalka Petriego ze szczepem np. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) – bakterią Gram‑dodatnią;

szalka Petriego ze szczepem np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) – bakterią Gram‑ujemną;

sól fizjologiczna;

zestaw do barwienia metodą Grama (fiolet krystaliczny, płyn Lugola, odbarwiacz – etanol skażony 70%, fuksyna zasadowa);

woda destylowana;

olejek immersyjny;

kawałek mydła;

bibuła.

Instrukcja wykonania doświadczenia:

Przed wykonaniem utrwalonego preparatu, odtłuszczono szkiełko podstawowe mydłem, a następnie oczyszczono bibułą. Preparat opisano markerem, oznaczając go jako „1”.

Na środek szkiełka pipetą naniesiono kroplę soli fizjologicznej. Wyżarzono ezę, trzymając ją pionowo przez kilka sekund w płomieniu palnika. Poczekano do jej ostygnięcia. Za pomocą ezy przeniesiono jedną kolonię bakterii z szalki S. aureus i delikatnie rozmazano ją w kropli.

Suchy preparat chwycono pęsetą. Utrwalono go w płomieniu palnika, przez trzykrotne przesunięcie szkiełka nad płomieniem. Poczekano aż preparat ostygnie.

W taki sam sposób przygotowano preparat z szalki E. coli. 

Wykonanie barwienia. Przygotowano wanienkę do barwienia w zlewie. Na jej metalowych rurkach umieszczono szkiełka podstawowe z utrwalonymi preparatami. Preparaty zalano fioletem krystalicznym, odczekano 60 sekund. Na preparaty naniesiono płyn Lugola, odczekano 30 sekund.

Opłukano preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki. Preparaty odbarwiono etanolem skażonym. Po ok. 10 sekundach, opłukano preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki. Na preparaty naniesiono fuksynę zasadową, odczekano 30 sekund.

Opłukano preparaty wodą destylowaną przy pomocy tryskawki. Dalej osuszono preparaty bibułą. Pozbawione wilgoci obejrzano pojedynczo w mikroskopie świetlnym z obiektywem immersyjnym, powiększenie 100×.

Obserwacje

Komórki gronkowca złocistego (1) (S. aureus) w wyniku barwienia Grama barwią się na fioletowo.

Komórki pałeczki okrężnicy (2) (E. coli) w wyniku barwienia Grama barwią się na różowo.

Wnioski

Barwienie metodą Grama pozwala odróżnić bakterie Gram‑dodatnie od bakterii Gram‑ujemnych.

Gronkowiec złocisty (1) (S. aureus) należy do bakterii Gram‑dodatnich, ponieważ w wyniku barwienia Grama barwi się na fioletowo.

Pałeczka okrężnicy (2) (E. coli) należy do bakterii Gram‑ujemnych, ponieważ w wyniku barwienia Grama barwi się na różowo.

Polecenie 1

W zeszycie wykonaj schematyczny rysunek obu obserwowanych obiektów w preparatach mikroskopowych. Jakie różnice w kształcie bakterii można zaobserwować w mikroskopie świetlnym?

R9mcyJHYoAegD
Wynik barwienia zależy od typu 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych oraz grubości 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych. Gruba warstwa mureiny bakterii 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych efektywnie zatrzymuje nierozpuszczalne w wodzie barwne kompleksy fioletu krystalicznego i jodu (zawartego w płynie Lugola). W przypadku bakterii 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych barwne kompleksy są skutecznie wymywane przez alkohol z cienkiej warstwy mureiny, dlatego do ich ukazania stosuje się barwnik kontrastowy, np. fuksynę zasadową.

Komórki bakterii Gram‑dodatnich przyjmują kolor 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych, a Gram‑ujemnych 1. Gram‑dodatnich, 2. różowy, 3. fioletowy, 4. mureiny, 5. ściany komórkowej, 6. Gram‑ujemnych.