Wiązanie peptydowe, jak sama nazwa wskazuje, występuje w peptydach – cząsteczkach zbudowanych z reszt aminokwasowych. Aminokwasy mają zdolność do reagowania ze sobą poprzez grupę karboksylową jednej reszty aminokwasowej z grupą aminową drugiej reszty aminokwasowej, z wytworzeniem wiązania peptydowego (amidowego). Z kolei peptydy w organizmach pełnią różnorodne funkcje fizjologiczne i biochemiczne, m. in. jako ważne elementy metabolizmu komórkowego – hormony. Wśród peptydów wyróżnia się makrocząsteczki, zbudowane z więcej niż reszt aminokwasowych. Mowa tu oczywiście o białkach, a także ich ważnych dla naszych organizmów właściwościach.
Opiszesz budowę peptydów i białek jako polimerów kondensacyjnych aminokwasów.
Rozpoznasz wiązanie peptydowe oraz aminokwasy, które je tworzą.
Zapiszesz równanie kondensacji aminokwasów o podanych wzorach.
Zaplanujesz i wykonasz doświadczenie chemiczne, które umożliwi wykazanie obecności wiązania peptydowego w cząsteczce białek oraz wykrywacie ich w próbce (poprzez wykrywanie wiązania peptydowego obecnego w białkach).