Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R14rUdTgEB8pF
Zdjęcie przedstawia naszyjnik z pereł. W tle kwiat orchidei.

Jak wykazać obecność wiązań peptydowych w cząsteczkach białek?

Wiązania peptydowe można porównać do pętelek pomiędzy perłami, a te do aminokwasów spajanych przez te wiązania, które razem tworzą długi łańcuch – peptyd.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wiązanie peptydowe, jak sama nazwa wskazuje, występuje w peptydach – cząsteczkach zbudowanych z reszt aminokwasowych. Aminokwasy mają zdolność do reagowania ze sobą poprzez grupę karboksylową jednej reszty aminokwasowej z grupą aminową drugiej reszty aminokwasowej, z wytworzeniem wiązania peptydowego (amidowego). Z kolei peptydy w  organizmach pełnią różnorodne funkcje fizjologiczne i biochemiczne, m. in. jako ważne elementy metabolizmu komórkowego – hormony. Wśród peptydów wyróżnia się makrocząsteczki, zbudowane z więcej niż 100 reszt aminokwasowych. Mowa tu oczywiście o białkach, a także ich ważnych dla naszych organizmów właściwościach.

Twoje cele
  • Opiszesz budowę peptydów i białek jako polimerów kondensacyjnych aminokwasów.

  • Rozpoznasz wiązanie peptydowe oraz aminokwasy, które je tworzą.

  • Zapiszesz równanie kondensacji aminokwasów o podanych wzorach.

  • Zaplanujesz i wykonasz doświadczenie chemiczne, które umożliwi wykazanie obecności wiązania peptydowego w cząsteczce białek oraz wykrywacie ich w próbce (poprzez wykrywanie wiązania peptydowego obecnego w białkach).