Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑violet

Reakcja biuretowa

Reakcja biuretowareakcja biuretowaReakcja biuretowa jest reakcją charakterystyczną, za pomocą której można wykryć wiązania peptydowe. Jednak przebiega tylko wtedy, gdy w cząsteczce występują obok siebie lub rozdzielone jednym atomem węgla co najmniej dwa takie wiązania. Stosunkowo łatwo zaobserwować efekt tej reakcji (zmianę barwy), dlatego jest wykorzystywana do wykrywania obecności wiązania peptydowego lub związków, w których takie wiązanie występuje. Jak dokładnie przebiega ta reakcja?

Odczynnikami w reakcji biuretowej są wodne roztwory dostarczające jonów Cu2+ (np. siarczan(VI) miedzi(II) CuSO4) oraz jonów OH- (np. wodorotlenk sodu NaOH). W środowisku zasadowym wiązania peptydowe tworzą z jonami Cu2+ kompleksy. Tworzący się kompleks ma intensywną fioletową barwę. Im większe stężenie peptydu, tym większa jest intensywność barwy roztworu.

W najprostszym przypadku warunek ten jest spełniony dla związku nie będącego peptydem, a więc dla biuretu (dimocznika), od którego pochodzi nazwa tej reakcji.

RimBP1mYm6MbN
Pozytywny wynik próby biuretowej
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W probówce widoczny jest charakterystyczny dla próby biuretowej fioletowy/purpurowy kolor, który powstał w wyniku dodania do analizowanej mieszaniny roztworu wodorotlenku potasu lub sodu oraz siarczanu(VI) miedzi(II). Kolor ten świadczy o obecności wiązania peptydowego CONH.

RXsH3iwQXQp261
Schemat reakcji biuretowej
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aminokwasy i dipeptydy nie dają pozytywnej reakcji z odczynnikiem biuretowym. Natomiast w reakcji z polipeptydami następuje zmiana barwy od różowej do czerwono‑fioletowej.

Dla zainteresowanych
R1I27aTPZamQd
Probówka z kompleksem Cu(NH3)4(OH)2
Źródło: Ondřej Mangl, domena publiczna.

Reakcji biuretowej nie można stosować do oznaczania białekbiałkabiałek w obecności soli amonowych, ponieważ jon amonowy również tworzy barwne kompleksy z jonami miedzi(II).

Przebieg próby może też maskować siarczan(VI) magnezu ze względu na wytrącający się nierozpuszczalny wodorotlenek magnezu (w ten sposób jony OH- są usuwane z roztworu), co wpływa na środowisko reakcji.

Ciekawostka

Dlaczego reakcja biuretowa bywa nazywana „reakcją Piotrowskiego” lub „odczynem Piotrowskiego”?

Ri608tuJKxkE4
Gustaw Piotrowski (1833‑1884) fizjolog, profesor i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.

Gustaw Piotrowski był żyjącym w XIX wieku polskim fizjologiem, profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1865 roku opracował pierwszy polski podręcznik z zakresu fizjologii człowieka „Fizjologia ludzka w zarysie”. Natomiast w 1865 roku w niemieckim czasopiśmie naukowym opublikował opis reakcji biuretowej. Dlatego czasem reakcja biuretowa jest nazywana reakcją Piotrowskiego.

RosfdBM3WnF0I1
Spektrofotometr. Współcześnie reakcja biuretowa ma niewielkie znaczenie w laboratoriach badawczych do analizy peptydów, które bada się przede wszystkim metodami spektroskopowymi.
Źródło: Matylda Sęk, dostępny w internecie: www.commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑violet

Film przedstawiający wykrywanie wiązań peptydowych

R11iCTaXqH6Lm
Film z laboratorium chemicznego, w którym przeprowadzane jest doświadczenie mające na celu wykrycie wiązań peptydowych w białku jaja kurzego za pomocą reakcji biuretowej.
Dla zainteresowanych

Inną próbą wykorzystywaną do wykrywania białek jest reakcja ksantoproteinowa. Próba ta umożliwia wykrywanie ugrupowań aromatycznych w aminokwasach obecnych w białkach. Nie można jednak za jej pomocą wykazać obecności wiązania peptydowegowiązanie peptydowewiązania peptydowego.

R1RxzQcozZArr
W reakcji ksantoproteinowej aminokwasy, które zawierają pierścień aromatyczny (np. fenyloalanina, tryptofan), pod wpływem stężonego HNO3 ulegają nitrowaniu, w wyniku czego powstają pochodne nitrowe o barwie żółtej. Po zalkalizowaniu (przez dodanie roztworu amoniaku) związki nitrowe słabo dysocjują i następuje pogłębienie barwy lub zmiana na pomarańczową. Próbę tę dają również inne związki aromatyczne, jak fenol, benzen itp.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

białka
białka

proteiny; makrocząsteczki zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniem peptydowym, o bardzo dużym znaczeniu biologicznym

peptydy
peptydy

(gr. péptō „trawię”) związki organiczne zbudowane z reszt aminokwasów, połączonych wiązaniem peptydowym

wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe

charakterystyczne ugrupowanie, które powstaje w reakcji kondensacji aminokwasów

R1aalpXc3SeCP
Wiązanie peptydowe jest opisywane strukturami mezomerycznymi (mezomeria).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
reakcja biuretowa
reakcja biuretowa

pozwala na wykrycie wiązań peptydowych występujących m.in. w peptydach i białkach; polega na kompleksowaniu łańcuchów peptydowych przez jony Cu2+

Bibliografia

Czerwińska A., Jelińska‑Kazimierczuk M., Kuśmierczyk K., Chemia 2, Warszawa 2003, s. 284‑327.

Instrukcja do ćwiczeń laboratoryjnych. Ćwiczenie 1: Wykrywanie białek i cukrów w produktach spożywczych, Chemia żywności. Katedra Analizy Środowiska, Gdańsk 2016.

Latowski D., Jarosz‑Krzemińska E., Kostka A., Materiały do ćwiczeń laboratoryjnych z biochemii: dla studentów Ochrony Środowiska na AGH, Kraków 2011.