Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R2uRqVLnw1L3o
Zdjęcie przedstawia szklane butelki zamykane korkami, które stoją na żółtej półce. Wewnątrz butelek znajdują się ciecze o różnych barwach: od jasnożółtej, przez pomarańczową do czerwonej i ciemnoczerwonej.

Jak tworzy się i interpretuje nazwy i wzory kwasów karboksylowych?

Różnorodne aromatyzowane octy, do użytku kulinarnego, w sprzedaży we Francji
Źródło: dostępny w internecie: en.wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

W laboratorium chemicznym masz do czynienia z różnymi substancjami. Jednym ze związków, o charakterystycznym ostrym zapachu, który możesz znaleźć w laboratorium, jest kwas octowy. W domu na pewno masz butelkę z octem – wodny roztwór kwasu octowego. Jego nazwą systematyczną jest kwas etanowy, pochodząca od węglowodoru nasyconego, etanu. Co je łączy? Jaka jest zasada nazewnictwa kwasów?

Twoje cele
  • Poznasz zasady nazewnictwa kwasów kaboksylowych.

  • Zaproponujesz nazwy kwasów karboksylowych.

  • Przedstawisz wzory półstrukturalne kwasów karboksylowych.