Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Y4D7sxUNR4z
Zdjęcie przedstawia duże, otwarte drzwi do pomieszczenia, w którym znajdują się gęsi. Część gęsi wyszła z pomieszczenia.

Wielkość i rozmieszczenie produkcji mięsa drobiowego na świecie

Źródło: dostępny w internecie: Obraz jwvein z Pixabay, domena publiczna.

Drób jest drugim na świecie (zaraz po wieprzowinie) najchętniej spożywanym typem mięsa. Na przykład w Polsce średnie roczne spożycie drobiu to około 30 kg na osobę. Wartość ta różni się w zależności od regionu świata, na co wpływ mają tak uwarunkowania klimatyczne, jak i czynniki kulturowe (np. w Indiach spożywa się zaledwie 4 kg wszelkich typów mięsa rocznie na osobę). W kategorii ptasiego mięsa najchętniej jemy kurczaki, znacznie rzadziej natomiast sięgamy po gęsinę.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz wielkość, rozmieszczenie i strukturę produkcji mięsa drobiowego na świecie.

  • Przeanalizujesz zmiany produkcji mięsa drobiowego od końca lat 90. XX w. i wyjaśnisz ich przyczyny.

  • Wykażesz związek między rozmieszczeniem pogłowia a rozmieszczeniem produkcji drobiu na świecie.

  • Wyjaśnisz wpływ zmian produkcji mięsa drobiowego na światową wymianę handlową.