Drób jest drugim na świecie (zaraz po wieprzowinie) najchętniej spożywanym typem mięsa. Na przykład w Polsce średnie roczne spożycie drobiu to około 30 kg na osobę. Wartość ta różni się w zależności od regionu świata, na co wpływ mają tak uwarunkowania klimatyczne, jak i czynniki kulturowe (np. w Indiach spożywa się zaledwie 4 kg wszelkich typów mięsa rocznie na osobę). W kategorii ptasiego mięsa najchętniej jemy kurczaki, znacznie rzadziej natomiast sięgamy po gęsinę.
Scharakteryzujesz wielkość, rozmieszczenie i strukturę produkcji mięsa drobiowego na świecie.
Przeanalizujesz zmiany produkcji mięsa drobiowego od końca lat 90. XX w. i wyjaśnisz ich przyczyny.
Wykażesz związek między rozmieszczeniem pogłowia a rozmieszczeniem produkcji drobiu na świecie.
Wyjaśnisz wpływ zmian produkcji mięsa drobiowego na światową wymianę handlową.