Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RqF1mSqUGppGD
Zdjęcie przedstawia miód lejący się z łyżki do miseczki.

Co oznacza, że naturalne monosacharydy należą do szeregu konfiguracyjnego D

Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

W szkole możemy się spotkać z osobami lewo- i praworęcznymi, chociaż większość Twoich kolegów i koleżanek na pewno jest praworęczna. W chemii również dzielimy związki na „prawo” i „lewo” skrętne. Dla przykładu: cukier, którym słodzisz herbatę, to sacharoza. Jest to cukier złożony, składa się bowiem z glukozy i fruktozy, zaliczanych do monosacharydów. Przepuszczając światło spolaryzowane w polarymetrze przez roztwór glukozy, można zaobserwować, że promieniowanie widzialne „skręca” w prawą stronę. Glukozę zatem można zakwalifikować do cukrów z szeregu konfiguracji D – skrót od łacińskiego „dextra” – „prawo”. Czy wszystkie cukry należą do szeregu konfiguracji D?

Twoje cele
  • Wymienisz, jakie związki zaliczane są do grupy monosacharydów.

  • Określisz, czy cukier jest lewo- czy prawoskrętny.

  • Wskażesz różnice pomiędzy konfiguracją -D i -L.

  • Rozróżnisz cukry lewo- i prawoskrętne.

  • Przekształcisz wzór cukru o konfiguracji L na cukier o konfiguracji D.