W szkole możemy się spotkać z osobami lewo- i praworęcznymi, chociaż większość Twoich kolegów i koleżanek na pewno jest praworęczna. W chemii również dzielimy związki na „prawo” i „lewo” skrętne. Dla przykładu: cukier, którym słodzisz herbatę, to sacharoza. Jest to cukier złożony, składa się bowiem z glukozy i fruktozy, zaliczanych do monosacharydów. Przepuszczając światło spolaryzowane w polarymetrze przez roztwór glukozy, można zaobserwować, że promieniowanie widzialne „skręca” w prawą stronę. Glukozę zatem można zakwalifikować do cukrów z szeregu konfiguracji D – skrót od łacińskiego „dextra” – „prawo”. Czy wszystkie cukry należą do szeregu konfiguracji D?
Wymienisz, jakie związki zaliczane są do grupy monosacharydów.
Określisz, czy cukier jest lewo- czy prawoskrętny.
Wskażesz różnice pomiędzy konfiguracją -D i -L.
Rozróżnisz cukry lewo- i prawoskrętne.
Przekształcisz wzór cukru o konfiguracji L na cukier o konfiguracji D.