Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R657NrimKizZI
Ilustracja przedstawia ludzką dłoń w lateksowej rękawiczce. Uchwycono moment trzymania pipety nad niewielką zamykaną probówką Eppendorfa. W tle są różne laboratoryjne akcesoria.

Barkoding DNA

Barkoding to nowe narzędzie stworzone do identyfikacji organizmów, ale wykorzystywane także m.in. do badania jakości żywności. Na zdjęciu przedstawiona jest ekstrakcja DNA z różnych potraw wykonywana w laboratorium molekularnym.
Źródło: NTNU Vitenskapsmuseet, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

Szacuje się, że na Ziemi występuje ponad 10 milionów różnych gatunków, jednak do tej pory poznano i opisano jedynie niewielki procent z nich, przyporządkowując je do danego taksonu. Tradycyjne techniki oznaczania taksonów, opierające się głównie na cechach morfologicznych i odpowiednich kluczach, mają istotne ograniczenia. Nowoczesnym rozwiązaniem w taksonomicznym diagnozowaniu organizmów jest barkoding DNA – technika identyfikacji „kodów paskowych DNA” różnych gatunków, czyli tzw. barkodów DNA. Na czym polega ta metoda? Jakie inne zastosowania, oprócz poszukiwania pokrewieństwa między organizmami, ma barkoding DNA?

Twoje cele
  • Opiszesz, na czym polega metoda barkodingu DNA.

  • Ocenisz możliwości zastosowania barkodingu DNA.

  • Wskażesz, jakie sekwencje DNA wykorzystywane są jako barkody.

  • Przedstawisz zalety barkodingu DNA nad innymi metodami ustalania pokrewieństwa między gatunkami.