Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R5qBI6DXDEbxn
Zdjęcie przedstawia jabłonie w sadzie. O drzewo znajdujące się na pierwszym planie wsparta jest drabina, obok której stoją drewniane beczki wypełnione czerwonymi jabłkami.

Zastosowanie kwasów

Hydroksykwasy można znaleźć w wielu produktach roślinnych, głównie w owocach. Nadają im kwaśny smak oraz charakterystyczny przyjemny posmak, a także obniżają wartość pH. Należą do nich głównie kwasy: jabłkowy, winowy, cytrynowy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kwasy to substancje, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Można je znaleźć w przeróżnych branżach, m.in.: w medycynie i przemyśle (np. spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym), środkach czystości, nawozach, a nawet w organizmach żywych. Kwas węglowy oraz tlenowe kwasy siarki i azotu to składniki kwaśnych deszczy. Kwas jabłkowy występuje w owocach, a sole kwasów chlorowych to składniki wybielaczy do tkanin. Czy znasz inne zastosowania kwasów? Jakie kwasy stosowane są do produkcji nawozów? A może wiesz, który z kwasów pachnie migdałami?

Twoje cele
  • Wymienisz przykłady zastosowań kwasów.

  • Zdecydujesz, jakie właściwości kwasów wpływają na ich zastosowania.

  • Zaprojektujesz doświadczenie, w wyniku którego sprawdzisz właściwości kwasu.