Zdjęcie przedstawia orzechy włoskie. Niektóre są w całości, a inne rozłupane.
Badanie właściwości kwasowo‑zasadowych aminokwasów
Walina jest jednym z aminokwasów, które nie mogą być wytwarzane w organizmie, dlatego należy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Dobrym jej źródłem pokarmowym są orzechy włoskie.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Hermann Emil Fischer był pierwszym naukowcem, który wyizolował walinę z kazeiny – jednego z białek mlekowych. Czy wiesz, że w fizjologicznym pH (ok. ) grupa karboksylowa waliny jest zdysocjowana, tworząc ujemnie naładowany jon karboksylowy (), a grupa aminowa ulega protonowaniu ()? Czy wiesz, jak zachowują się inne aminokwasy w środowisku kwasowym i zasadowym?
Twoje cele
Wyjaśnisz pojęcie jonu obojnaczego.
Poznasz właściwości kwasowo‑zasadowe aminokwasów.
Przeprowadzisz doświadczenie w wirtualnym laboratorium, podczas którego zbadasz właściwości kwasowo‑zasadowe aminokwasów.