Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑red

Właściwości aminokwasów

Aminokwasy są ciałami stałymi, krystalicznymi, o dość wysokich temperaturach topnienia, dobrze rozpuszczają się w wodzie, a słabo w polarnych rozpuszczalnikach organicznych. W stanie stałym występują w postaci soli wewnętrznych, które zawierają tzw. jony obojnaczejon obojnaczyjony obojnacze, jak na poniższej grafice.

R1YwnO1xlXebI1
Cząsteczka obojętna aminokwasu po lewej, jon obojnaczy po prawej
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W wodnym roztworze aminokwasu, zawierającego w cząsteczce jedną grupę karboksylową i jedną grupę aminową, ustala się stan równowagi, w którym występują trzy formy jonowe:

1
Występowanie form aminokwasów w zależności od pH roztworu

pH roztworu

Forma, w jakiej występuje aminokwas

pH<pI

forma kationowa > forma anionowa

  • aminokwas ma wypadkowy ładunek dodatni;

  • w polu elektrycznym porusza się w stronę elektrody ujemnej.

Punkt izoelektryczny

pH=pI

jon obojnaczymaksymalne stężenie

forma kationowa=forma anionowaminimalne stężenie

  • minimalna rozpuszczalność;

  • minimalna ruchliwość w polu elektrycznym;

  • minimalna lepkość.

pH>pI

forma anionowa > forma kationowa

  • aminokwas ma wypadkowy ładunek ujemny;

  • w polu elektrycznym porusza się w stronę elektrody dodatniej.

Wartość pHpHpH roztworu, w którym istnieje dokładna równowaga między formą kationową i anionową (stężenie kationowej i anionowej formy jest minimalne i równe sobie) a stężeniem jonu obojnaczego, nazywamy punktem izoelektrycznympunkt izoelektrycznypunktem izoelektrycznym (pI). Zmiana pH roztworu (alkalizacja lub zakwaszenie roztworu) wywołuje przesunięcie równowagi w stronę anionu pH>pI lub w stronę kationu pH<pI.

Ciekawostka

Możliwość uzyskiwania, w zależności od pH środowiska, ładunku dodatniego lub ujemnego przez cząsteczki aminokwasu jest podstawą metody rozdzielania i identyfikacji aminokwasów. Polega ona na wywołaniu migracji cząsteczek (a ściślej – jonów) w polu elektrycznym. Różne masy jonów oraz ich ładunki sprawiają, że ich ruch w polu elektrycznym zachodzi z różną prędkością. Taka metoda rozdziału mieszanin związków chemicznych nosi nazwę elektroforezy.

Słownik

jon obojnaczy
jon obojnaczy

(gr. iṓn „idący”) jon dwubiegunowy; amfijon; zwitterjon; jon obdarzony zarówno ładunkiem ujemnym, jak i dodatnim

punkt izoelektryczny
punkt izoelektryczny

wartość pH, w której dany aminokwas występuje w postaci jonu obojnaczego – obdarzonego zarówno ładunkiem dodatnim, jak i ujemnym

pH
pH

(łac. potentium hydrogenii „wykładnik wodoru”) wykładnik jonów wodorowych; wielkość stosowana do określania odczynu roztworu

Bibliografia

M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.